Mede-oprichter Henk Otten stapt “in het partijbelang” op als bestuurder van Forum voor Democratie (FVD). De partij had hem donderdagavond gevraagd af te treden. Volgens de partij is de positie van de tweede man onhoudbaar na een greep uit de kas.

“Vasthouden aan een plek binnen een bestuur waarin het vertrouwen is opgezegd, is een doodlopende weg”, aldus de partij op de website. Otten keerde aan zichzelf als penningmeester zonder medeweten en toestemming van de andere FVD-bestuurders een bonus van 30.250 euro uit.

In een interview met NRC uitte de ‘grote man achter Thierry Baudet’ afgelopen weekend stevige kritiek op de veelbesproken overwinningsspeech van Baudet na de monsterzege bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Het onheilsdenken van Baudet over de ondergang van de ‘boreale’ wereld is niet erg besteed aan Otten: “Ik had wel van tevoren tegen hem gezegd: ik zou een verbindende speech houden. Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo’n verhaal voor een lezing”, zei hij tegen NRC.

In eerste instantie toonde Baudet zich alleen maar  ‘verrast’ door de uitspraken van Otten, maar woensdagavond kreeg dat een vervolg.

Via Twitter meldde Baudet dat het bestuur van de partij Otten had verzocht “om na twee jaar intensieve samenwerking eervol terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. We wensen hem alle succes in zijn nieuwe rol als beoogd Eerste Kamerlid!”

Tegenover het AD reageerde Otten op zijn beurt verrast: “We zijn inderdaad in gesprek over de invulling van mijn nieuwe rol in de Tweede Kamer. De gesprekken hierover zijn nog gaande en het lijkt me beter deze tussen partijen te voeren en niet via Twitter, om zo druk op de ketel te zetten.”

Maar donderdag onthulde NRC dat Otten een geldbedrag van de partij naar zichzelf heeft overgemaakt. Daarmee wordt zijn aanblijven wel heel moeilijk, reageerde het flamboyante Tweede Kamerlid Theo Hiddema nog voordat de partij Otten opriep af te treden. “Er blijft altijd iets hangen”, stelde hij. “We hebben dat geprobeerd stil te houden omwille van de reputatie van Otten.” Het bestuur maakte bezwaar tegen de donatie, waarop Otten het geld terugstortte.

Otten kondigde zijn vertrek uiteindelijk op donderdagavond 25 april aan op Twitter en stelde daarbij dat mede-oprichters Thierry Baudet en Rob Rooken “karaktermoord” op hem hebben gepleegd.

Henk Otten staat dus vol in de schijnwerpers. Hieronder 7 weetjes over de man die Forum voor Democratie samen met Thierry Baudet groot maakte.


Henk Otten groeide op als Drentse boerenzoon, maar koos een ander pad.

Otten komt uit een familie van agrarische ondernemers. Hij groeide op in het Drentse Hijken als zoon van een melkveehouder. Maar na de middelbare school had hij geen zin om de boerderij van zijn vader over te nemen, schreef NRC eerder in een profiel. Liever ging Otten economie in Groningen studeren.


Na zijn studie werd hij zakenbankier en raakte hij betrokken bij de beursgang van KPN.

In de jaren negentig werkte Otten als zakenbankier voor de Rabobank in Hongkong en daarna een paar jaar voor Lehman Brothers. Vervolgens begon hij een eigen adviesbureau voor fusies en overnames.

Tegenover de Volkskrant vertelde Otten dat hij bij diverse grote deals betrokken is geweest: “Ik verkocht Ben aan T-Mobile, was betrokken bij de beursgang van KPN, op m’n dertigste deed ik de deal waarbij France Télécom Casema overnam.”


Maar ook de politiek schuwde hij niet: na de moord op Pim Fortuyn was Otten even actief bij de LPF.

Ottens betrokkenheid bij Forum voor Democratie komt niet uit de lucht vallen. Na de moord op Pim Fortuyn in 2002 was Otten korte tijd actief bij de LPF.

“Ik was fan van Pim Fortuyn en vond dat er iets moest gebeuren aan de immigratie en de islamisering. Ik ben wel eens op zo’n congres geweest. Het was een nieuwe partij, de leider was vermoord en ze stapten ook nog eens in de regering. Dat hadden ze nooit moeten doen”, zei Otten later daarover tegen de Volkskrant.


Dankzij die ervaring ontpopte zich tot een door de wol geverfde organisator bij Forum.

Toen Otten in 2015 samen met Baudet Forum voor Democratie oprichtte, wist hij welke risico’s een jonge, nieuwe beweging loopt bij het creëren van een stabiele partijorganisatie. Terwijl Baudet het boegbeeld van Forum werd, richtte Otten zich op het rekruteren van politiek talent en regelde hij als penningmeester de partijfinanciën.

De focus op groei van het aantal partijleden met een gelaagd contributiesysteem (variërend van 25 tot 100 euro voor het lidmaatschap) heeft de partij flinke financiële armslag gegeven. Dat komt mede doordat Otten andere partijen is gaan ‘benchmarken’ op hun ‘financiële performance’, legde hij onlangs uit aan het AD.

Naast ledencontributies maakt Otten ook gebruik van andere financieringsbronnen: “We hebben met een crowdfunding al veel opgehaald, maar dat gaan we nog veel groter aanpakken.”


In de politiek strijdt hij voor een efficiëntere overheid.

Een belangrijke drijfveer van Otten is zijn ongenoegen over de weinig efficiënte manier waarop de overheid opereert. Die onvrede gaat al ver terug.

Tegen NRC zei een voormalig collega van advocatenfirma Loyens & Loeff dat Otten verbolgen was over de lange wachtlijst voor een parkeervergunning, toen hij in 1997 op de Amsterdamse grachtengordel ging wonen. “Henk vond het maar raar dat die niet werden verstrekt op basis van het hoogste bod. Hij had er wel een paar duizend gulden voor over.”


Maar op één belangrijk punt is hij het niet met Baudet eens: de Nexit.

Terwijl het eenzijdige vertrek van Nederland uit de Europese Unie voor Baudet een geloofsartikel is, denkt econoom Otten genuanceerder over de Nexit.

Tijdens het verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten gaf Otten bij een tv-debat voor WNL aan dat de partij niet per se voor een Nexit pleit. Toen Baudet vervolgens stelde dat dat wel zo is, nuanceerde Otten zijn standpunt. Tegenover Radio 1 zei hij eurosceptische allianties te willen sluiten. “Als dat allemaal tot niks leidt, dan kun je zeggen: we stappen zelf op.”


Henk Otten is voor niemand bang, ook niet voor Thierry Baudet.

Otten ziet Forum niet als een éénmanspartij à la de PVV van Geert Wilders. Hij wil dat de politieke levensvatbaarheid van de partij niet afhankelijk is van één persoon.

In het interview met NRC van afgelopen zaterdag zei Otten: “De partij is groter dan Baudet. Ik hoor van veel kiezers: jullie hebben zulke goeie mensen. Laat dat dan ook zien.”

Na die kritiek op de partijleider kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Donderdag lekte via NRC uit dat dat Otten een greep uit de partijkas zou hebben gedaan en werd zijn positie onhoudbaar.

Otten besloot te vertrekken als bestuurslid van Forum: “Onthutsend om te zien hoe mijn mede-oprichters Thierry Baudet en Rob Rooken nu karaktermoord op mij plegen om hen moverende redenen”, liet hij daarbij weten op Twitter.


Lees meer over Thierry Baudet: