Het rommelde al een tijdje tussen Henk Otten en Thierry Baudet, maar deze week lijkt de bom pas echt gebarsten.

Forum voor Democratie beschuldigt de mede-oprichter en oud-penningmeester van het sjoemelen met subsidiegelden en wil Otten royeren als partijlid. Otten daarentegen spreekt van een afrekening en stelt dat Baudet zelf met partijgeld op vakantie ging. Hij heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen Baudet en twee andere kopstukken, Rob Rooken en Paul Fentrop.

De clash tussen Otten en Baudet is geen verrassing: beide mannen voeren een bikkelharde strijd over de koers die Forum voor Democratie moet varen. In het kort: Otten wil van Forum een rechtse VVD maken, terwijl Baudet flirt met ideeën van de rechts-extremistische alt-right beweging.

In een interview met NRC uitte de ‘grote man achter Thierry Baudet’ in april stevige kritiek op de veelbesproken overwinningsspeech van Baudet na de monsterzege bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Het onheilsdenken van Baudet over de ondergang van de ‘boreale’ wereld is niet erg besteed aan Otten: “Ik had wel van tevoren tegen hem gezegd: ik zou een verbindende speech houden. Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo’n verhaal voor een lezing”, zei hij tegen NRC.

Ook wil Otten meer inspraak voor partijleden, maar hij ziet dat Baudet graag zelf de touwtjes strak in handen houdt. "Hij is als een soort sekteleider die club aan het besturen en daar wil hij mij niet bij hebben", aldus Otten tegen het AD. "Er is geen plek op de rots."

Henk Otten staat weer vol in de schijnwerpers. Hieronder 7 weetjes over de man die Forum voor Democratie samen met Thierry Baudet groot maakte.


Henk Otten groeide op als Drentse boerenzoon, maar koos een ander pad.

Otten komt uit een familie van agrarische ondernemers. Hij groeide op in het Drentse Hijken als zoon van een melkveehouder. Maar na de middelbare school had hij geen zin om de boerderij van zijn vader over te nemen, schreef NRC eerder in een profiel. Liever ging Otten economie in Groningen studeren.


Na zijn studie werd hij zakenbankier en raakte hij betrokken bij de beursgang van KPN.

In de jaren negentig werkte Otten als zakenbankier voor de Rabobank in Hongkong en daarna een paar jaar voor Lehman Brothers. Vervolgens begon hij een eigen adviesbureau voor fusies en overnames.

Tegenover de Volkskrant vertelde Otten dat hij bij diverse grote deals betrokken is geweest: “Ik verkocht Ben aan T-Mobile, was betrokken bij de beursgang van KPN, op m’n dertigste deed ik de deal waarbij France Télécom Casema overnam."


Maar ook de politiek schuwde hij niet: na de moord op Pim Fortuyn was Otten even actief bij de LPF.

Ottens betrokkenheid bij Forum voor Democratie komt niet uit de lucht vallen. Na de moord op Pim Fortuyn in 2002 was Otten korte tijd actief bij de LPF.

"Ik was fan van Pim Fortuyn en vond dat er iets moest gebeuren aan de immigratie en de islamisering. Ik ben wel eens op zo’n congres geweest. Het was een nieuwe partij, de leider was vermoord en ze stapten ook nog eens in de regering. Dat hadden ze nooit moeten doen", zei Otten later daarover tegen de Volkskrant.


Dankzij die ervaring ontpopte hij zich tot een door de wol geverfde organisator bij Forum.

Toen Otten in 2015 samen met Baudet Forum voor Democratie oprichtte, wist hij welke risico’s een jonge, nieuwe beweging loopt bij het creëren van een stabiele partijorganisatie. Terwijl Baudet het boegbeeld van Forum werd, richtte Otten zich op het rekruteren van politiek talent en regelde hij als penningmeester de partijfinanciën.

De focus op groei van het aantal partijleden met een gelaagd contributiesysteem (variërend van 25 tot 100 euro voor het lidmaatschap) heeft de partij flinke financiële armslag gegeven. Dat komt mede doordat Otten andere partijen is gaan ‘benchmarken’ op hun ‘financiële performance’, legde hij uit aan het AD.

Naast ledencontributies maakt Otten ook gebruik van andere financieringsbronnen: “We hebben met een crowdfunding al veel opgehaald, maar dat gaan we nog veel groter aanpakken.”


In de politiek strijdt hij voor een efficiëntere overheid.

Een belangrijke drijfveer van Otten is zijn ongenoegen over de weinig efficiënte manier waarop de overheid opereert. Die onvrede gaat al ver terug.

Tegen NRC zei een voormalig collega van advocatenfirma Loyens & Loeff dat Otten verbolgen was over de lange wachtlijst voor een parkeervergunning, toen hij in 1997 op de Amsterdamse grachtengordel ging wonen. "Henk vond het maar raar dat die niet werden verstrekt op basis van het hoogste bod. Hij had er wel een paar duizend gulden voor over.”


Maar op één belangrijk punt is hij het niet met Baudet eens: de Nexit.

Terwijl het eenzijdige vertrek van Nederland uit de Europese Unie voor Baudet een geloofsartikel is, denkt econoom Otten genuanceerder over de Nexit.

Tijdens het verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten gaf Otten bij een tv-debat voor WNL aan dat de partij niet per se voor een Nexit pleit. Toen Baudet vervolgens stelde dat dat wel zo is, nuanceerde Otten zijn standpunt. Tegenover Radio 1 zei hij eurosceptische allianties te willen sluiten. “Als dat allemaal tot niks leidt, dan kun je zeggen: we stappen zelf op.”


Henk Otten is voor niemand bang, ook niet voor Thierry Baudet.

Otten ziet Forum niet als een éénmanspartij à la de PVV van Geert Wilders. Hij wil dat de politieke levensvatbaarheid van de partij niet afhankelijk is van één persoon.

In het interview met NRC in april zei Otten: “De partij is groter dan Baudet. Ik hoor van veel kiezers: jullie hebben zulke goeie mensen. Laat dat dan ook zien.”


Lees meer over Thierry Baudet: