Senator Henk Otten, voormalig penningmeester van Forum voor Democratie, doet aangifte tegen Forumleider Thierry Baudet wegens smaad.

Hij kondigt aan ook aangifte te doen tegen kopstukken Rob Rooken en Paul Fentrop.

Forum heeft Otten uit de partij gezet omdat hij met geld zou hebben gerommeld. Otten is het daar niet mee eens. Het gaat slechts om een “boekhoudkundige verdeling van de kosten”, schrijft hij op Twitter.

Hij spreekt over ongefundeerde beweringen van het bestuur die “mijn goede naam en reputatie ernstig beschadigen”.

Forum zei eerder al bij het ministerie van Binnenlandse Zaken melding te hebben gemaakt van de “vermoedelijke poging tot fraude met overheidssubsidie voor politieke partijen”. Aanleiding was een onderzoek naar de financiële boekhouding, dat verscheidene zaken aan het licht heeft gebracht “die niet door de beugel kunnen”.

“De externe accountant heeft geconstateerd dat er geen deugdelijke administratie is gevoerd in 2018”, aldus de partij. Bovendien is geen verantwoording afgelegd over “aanzienlijke contante betalingen van leden en andere supporters van FVD” tijdens bijeenkomsten in het land.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat Otten een ongeoorloofde betaling deed aan een relatie, die dat geld inmiddels heeft terugbetaald. “Daarnaast is een samenspanning aan het licht gekomen met de toeleverancier die de valse factuur indiende.”

Lees ook op Business Insider

Het partijbestuur heeft daarop de procedure in gang gezet om het lidmaatschap van de gewezen penningmeester op te zeggen. Ook is beslag gelegd op de bankrekening van de indiener van de valse factuur.

‘Extreme’ koers

Otten en Baudet – die samen Forum voor Democratie hebben opgericht – liggen al langer met elkaar in de clinch. Otten uitte eerder dit jaar kritiek op de “te extreme” koers van de partijleider, waarna Baudet hem uit het partijbestuur zette. Hij legde in april zijn functie als penningmeester bij de partij al neer.

Ook werd Otten, die lijsttrekker was voor de Eerste Kamerverkiezingen, vervangen als beoogd fractievoorzitter door Paul Cliteur, een mentor van Baudet. Otten nam in juni wel gewoon plaats in de Eerste Kamer. Hij zegt zijn zetel te willen behouden.

Lees meer over Forum voor Democratie: