Het moddergooien bij Forum voor Democratie (FvD) is nu echt begonnen. Eerste Kamerlid Henk Otten beschuldigt partijleider Thierry Baudet ervan dat hij een greep heeft gedaan in de partijkas om een vakantie naar Thailand te betalen.

Het zou gaan om een bedrag van “drie-, vierduizend euro omdat hij even met een vriend weg was”, zegt Otten, oud-penningmeester van FvD, in een interview met het AD. “Ik zag ineens hotels in Thailand op de partijrekening. Daar kwam ik achter. Hij zei ‘oh ja, dan zal ik wel de verkeerde creditcard hebben gebruikt’.”

Baudet zou het geld wel terug hebben betaald.

De beschuldiging is opmerkelijk, omdat Forum voor Democratie Otten juist verdenkt van een poging tot fraude. Woensdag meldde de partij in een verklaring op de website dat Otten geroyeerd zou worden als lid. Otten was tot april van dit jaar penningmeester en zou met subsidiegelden hebben gerommeld.

Volgens Otten is er sprake van een afrekening omdat hij niet op één lijn zit met Baudet. In het kort: Otten wil van Forum een rechtse VVD maken, terwijl Baudet flirt met ideeën van de rechts-extremistische alt-right beweging. Otten heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen Baudet en twee andere kopstukken, Rob Rooken en Paul Fentrop.

Vragen bij de jaarrekening van Forum

Alles draait om de jaarrekening over 2018 van Forum voor Democratie. De controlerend accountant had daar twijfels over, maar keurde die met enkele kanttekeningen wel goed. Dat blijkt uit de controleverklaring die de partij zelf heeft vrijgegeven. De bedenkingen van de controlerend accountant tonen volgens FvD aan dat hij een potje maakte van de financiële administratie.

De accountant wijst inderdaad op enkele tekortkomingen. Zo ontbreekt voor diverse kosten die de partij vorig jaar maakte een deugdelijke onderbouwing. Ook constateert hij dat “geen deugdelijke kasadministratie in 2018 heeft plaatsgevonden”. Maar er wordt in het verslag geen fraude vastgesteld.

Lees ook op Business Insider

Afgezien van de “mogelijke effecten” van de gevonden tekortkomingen concludeert de accountant dat de jaarrekening een “getrouw beeld” geeft van het financiële reilen en zeilen van Forum in 2018. Hij heeft evenwel niet kunnen vaststellen of wellicht correcties nodig zijn die van invloed kunnen zijn op de partijsubsidie.

Otten blijft Eerste Kamerlid

Otten zelf erkent in het televisieprogramma Nieuwsuur dat er vast wel eens ergens een bonnetje zal hebben ontbroken. Maar het gaat dan om “hele beperkte bedragen”, stelt hij. In het onderzoek dat Forum zegt te hebben gedaan naar mogelijke financiële malversaties, is Otten naar eigen zeggen “niet gekend”.

Otten is niet van plan zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven en gaat desnoods verder als eenmansfractie. Het partijbestuur laat in een verklaring weten dat “niet acceptabel” te vinden.

Met het uit de partij zetten van Otten gaat Forum van twaalf naar elf zetels in de Eerste Kamer. Het was samen met regeringspartij VVD de grootste partij in de senaat.

Lees meer over Forum voor Democratie: