Thierry Baudet heeft twee dromen: een huismannenbestaan en premier van Nederland worden.

Dat eerste lijkt goed te komen: hij is verliefd op de jonge fotografe Davide Heijmans. Het stel is zelfs verloofd.

Wat betreft het premierschap heeft Baudet goede hoop. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 20 maart 2019, die indirect de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen, heeft Baudet een monsterzege behaald.

Forum voor Democratie is in één klap de grootste partij, vóór de VVD. Forum krijg 13 zetels in de Eerste Kamer, één meer dan de VVD.

In zijn overwinningsspeech zei Baudet: “Wij zijn naar het front geroepen, omdat ons land ons nodig heeft.” Hij sprak verder van een afstraffing van “arrogantie en stupiditeit” van de gevestigde orde haalde uit van “duurzaamheidsafgoderij” en “klimaathekserij.”

“Het gaat mij niet om de politieke bekroning. Maar ik denk wel dat het nodig is, dat ik premier moet worden”, aldus Baudet eerder in gesprek met NRC.

De razendsnelle opkomst van Baudet sinds 2015 is in ieder geval opmerkelijk te noemen. Vanuit het niets komt hij met twee zetels in de Kamer. Keer op keer verschijnt Baudet in de media met opmerkelijke momenten: van een toespraak in het Latijn tot een naaktfoto op de rand van het zwembad.

Lees ook op Business Insider

Stel dat Forum voor Democratie in 2021 inderdaad de grootste wordt, wat weten we dan over onze toekomstige premier? Tijd om Thierry Baudet beter te leren kennen.


Thierry Henri Philippe Baudet komt op 28 januari 1983 ter wereld in Heemstede.

Jeugdfoto! 🤓

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet | FVD (@thierry_baudet) op

Hij groeit op in Heemstede met een oudere zus. Zijn vader is historicus en pianopedagoog Marcel Baudet, zijn moeder is orthopedagoog Beatrijs Brand.

Baudets ouders gaan al vroeg uit elkaar. Hij woont eerst bij zijn moeder, later bij zijn vader. Die breuk heeft hem gevormd, zegt hij tegen het AD. “Ik waakte er als jongen voor om nog meer problemen te veroorzaken, ik werd voorzichtig, extra gevoelig.”

Maar dat vindt Baudet een positieve eigenschap: “Ik heb er nu veel aan als ik voor een zaal vol verwachtingen sta.”


Het Stedelijk Gymnasium in Haarlem is voor Baudet geen prettige periode.

Op de middelbare school is Thierry Baudet een outsider, net als nu in de Tweede Kamer. Hij haalt geen hoge cijfers en heeft weinig op met feitjes stampen.

Ook vrienden maken gaat hem niet makkelijk af, geeft hij toe in het AD: “Misschien was ik sociaal onhandiger, of misschien was ik filosofischer dan mijn klasgenoten.”


In zijn studententijd bloeit hij op. Baudet richt een leesclub op en ontmoet gelijkgestemden.

Asperges! Met bier.

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet | FVD (@thierry_baudet) op

Baudet komt uit een academische familie. Zijn overgrootvader, wiskundige Pierre Joseph Henry Baudet, was al op zijn 28ste hoogleraar in Delft. En zijn opa Ernest Henri Philippe Baudet was hoogleraar geschiedenis.

Baudet kiest in 2001 voor de studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Later komt daar rechten bij.

Als student bespreekt hij met een groep vrienden boeken op zijn kamer, in het huis van het Amsterdamse studentendispuut Unica. De leesclub ‘Winfried’ is geboren. Thierry Baudet ontpopt zich tot een echte netwerker.

“Wat hij nu doet met de partij heeft hij lang geoefend. Hij is goed in het samenbrengen van mensen. Dat deed hij met de leesclub al”, zegt Geerten Waling, een goede vriend van Baudet, tegen NRC.


Na zijn studententijd doceert hij aan de rechtenfaculteit in Leiden en promoveert daar in 2012.

#throwbacksunday #withdad

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet | FVD (@thierry_baudet) op

De titel van zijn proefschrift is De Aanval op de Natiestaat, een lijvig boekwerk van 467 pagina’s waarin Baudet beschrijft hoe Europese eenwording en multiculturalisme de nationale staat hebben verzwakt.

Politicoloog Meindert Fennema is in de Volkskrant kritisch op het werk van Baudet. Hij noemt het een “brisant boek dat menig hoogleraar internationaal recht zal doen kokhalzen”.

Volgens Fennema ontbreekt het Baudet niet aan durf, maar wel aan de nodige nauwgezetheid: “Het aantal onzorgvuldige verwijzingen is legio.”


Thierry Baudet promoveert in Leiden bij hoogleraar Paul Cliteur, die later adviseur en lijstduwer is van Forum voor Democratie.

Rechtsgeleerde en filosoof Cliteur heeft het politieke gedachtegoed van Baudet gevormd. Hij wordt ook wel de geestelijk vader van Forum voor Democratie genoemd, omdat hij achter de schermen een grote rol speelt bij de partij.

“Als Paul niet op mijn pad gekomen was? Dan was ik advocaat geworden. Of bankier”, zegt Baudet tegen NRC.

Cliteur is zelf een stuk bescheidener over zijn rol. “Ik hou af en toe een toespraakje”, laat hij in 2017 aan NRC weten. “Ik hoop dat ik enige invloed kan aanwenden met mijn opvattingen over tal van zaken die het landsbelang aangaan.”


Schrijven blijft Thierry Baudet doen: columns, essays en boeken.

In 2011 schrijft hij een tweewekelijkse column voor NRC, maar zijn eurokritische en complotachtige toon valt niet bij iedere lezer in de smaak.

Eind 2012 eindigt de samenwerking tussen Baudet en de krant, officieel “omdat hij voor zijn nieuwe onderzoeksbaan aan de Universiteit van Tilburg veel gaat reizen”.

Zijn boek Oikofobie komt in 2013 uit. Daarin beschrijft Baudet hoe de westerse elite wordt gedreven door een afkeer van het eigene. Modernisme in de kunsten, multiculturalisme en de Europese eenwording komen er volgens hem direct uit voort.

“Het zijn symptomen van een ziekelijke afkeer van het thuis”, schrijft Baudet in NRC. ” Ze moeten een halt worden toegeroepen.”


Ook schrijft Baudet twee romans: ‘Voorwaardelijke liefde’ en ‘Van elk waarheen bevrijd’.

Zijn debuutroman Voorwaardelijke liefde gaat over een jonge aantrekkelijke promovendus die betaalde afspraken heeft met vrouwen. “Toch wel een erg goed boek, eigenlijk. Al zeg ik het zelf”, twittert hij in 2016.

HP/De Tijd is een stuk kritischer: “Baudet lijkt te denken dat mensen uit één eigenschap, en één verlangen bestaan. Jongens zijn aardig of dominant. Vrouwen willen allemaal hetzelfde, en dat willen ze altijd.”

Het vrouwonvriendelijke karakter van de roman komt hem op veel kritiek te staan. En de seksistische opmerkingen die hij in de jaren daarna maakt, versterken zijn imago als vrouwenhater – in feministische kringen althans.

In zijn tweede roman (eigenlijk een novelle) kruipt Baudet in de huid van cellist Philippe Gautier, een oudere man die moet kiezen tussen twee vrouwen.

“Je vraagt je voortdurend af wat Baudet beoogt met dit boek”, aldus recensent Rob Schouten in Trouw, “met de schoonklinkende maar erg brave beschrijvingen van muzikale ervaringen, met de matige liefdespassages en het gedempte gemoedsleven van de anti-held.”


Na zijn promotie wordt Thierry Baudet langzamerhand steeds meer politiek actief. Hij richt uiteindelijk in 2015 de denktank Forum voor Democratie op.

De denktank is bedoeld om de eurokritische boodschap verder te verspreiden. Zo zijn de Europese Unie en de euro volgens Baudet op de langere termijn niet houdbaar.

Baudet krijgt in 2015 landelijke bekendheid door GeenPeil, de actiegroep die een referendum over het Europese Associatieverdrag met Oekraïne afdwingt. Hij is samen met journalist Jan Roos een van de gezichten van de beweging.

Een meerderheid van de Nederlanders zegt uiteindelijk nee tegen het verdrag, al wijzen critici erop dat er in de referendumwet een rare weeffout zit.


Baudet waagt daarna de stap naar de politiek. Hij besluit om met Forum voor Democratie mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 en is zelf lijsttrekker.

Thierry Baudet weet tijdens de campagne veel reuring te veroorzaken met zijn slogan om het partijkartel te breken. Maar de kersverse politiek leider vestigt ook de aandacht op zichzelf. Legendarisch is de rondleiding door zijn Amsterdamse woning die hij aan de VPRO geeft.

“Ik verheug me er nu al op dat een vleugel het Tweede Kamergebouw ingetakeld wordt. Volgens mij de eerste keer dat een Kamerlid zoiets meeneemt”, zegt hij in het filmpje.

Hij mag ook graag “zitten te zitten” aan een Spartaanse tafel om dan na te denken over “mooie zinnen waar linkse mensen boos van worden”. En dan ruikt hij aan een zakje met lavendel die hij zelf heeft geplukt in Frankrijk.


Baudet boekt uiteindelijk een glansrijke zege. Forum voor Democratie komt uit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer.

De lijsttrekker neemt zelf een van de zetels in en krijgt als fractiegenoot de opvallende advocaat Theo Hiddema.

Het is voor Baudet wel even wennen aan alle regeltjes in de Kamer. Zo vergeet hij zich in te schrijven voor een debat, maar wil hij toch meedoen. Ook wil hij een motie uit het hoofd indienen, maar dat mag helemaal niet.


Toch weet Thierry Baudet zoals altijd de aandacht op zich te vestigen met ludieke acties. Hij begint bijvoorbeeld zijn eerste toespraak als Kamerlid in het Latijn.

Baudet wordt al snel tot de orde geroepen door Kamervoorzitter Arib. “Nederlands is de voertaal van het kabinet en dat wil ik graag zo houden”, zegt ze.

Overigens is het Latijn dat Baudet gebruikt grammaticaal waarschijnlijk niet correct.

Bij een debat over Defensie verschijnt Baudet achter het spreekgestoelte in een militair vest om te laten zien dat militairen vaak met slecht materieel moeten werken. Niet iedereen is over zijn actie te spreken.


1 juni 2017 is een grote dag voor Baudet: zijn vleugel wordt afgeleverd in zijn werkkamer in het Tweede Kamergebouw.

Baudet is trots op de piano. Hij liet zich eerder fotograferen, liggend op het instrument.

“Thierry speelt goed en mooi piano”, zegt zijn vader Marcel Baudet in 2016 tegen Nieuwe Revu. “Onze familie zit nogal in de muziek. Opa was musicus, mijn broer is violist en zelf doceer ik piano aan het conservatorium.”

Baudet mist door de bezorging van de piano wel een deel van een Kamerdebat. En dat is iets wat de Forum-fractie vaker wordt verweten. Zowel Baudet als Hiddema zijn vaak afwezig bij debatten en stellen nauwelijks schriftelijke vragen.


In 2017 wordt Baudet door EenVandaag uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Maar de eerste scheurtjes in de partij zijn ook zichtbaar. Een groep leden eist meer inspraak, maar krijgt nul op het rekest.

De Forum-leider zet in februari een vijf prominente leden uit de partij, nadat zij pleiten voor meer democratie binnen de club van Baudet. Ook is de groep dissidenten bang dat de partij nog verder opschuift naar rechts.

Baudet beweert geen racistische denkbeelden te hebben, maar doet zijn eigen zaak geen goed met een uitspraak over homeopathische verdunning van het Nederlandse volk. Verder ontdekt De Correspondent dat hij in oktober 2017 een ontmoeting heeft met de Amerikaanse racist Jared Taylor.

“Ik heb vooral gemerkt dat Baudet uiterst opportunistisch is en in zijn doel om status en geld te verwerven gewetenloos”, zegt Arthur Legger, een van de geroyeerde dissidenten, tegen NRC.


Ondanks de strubbelingen op politiek vlak, gaat het Baudet privé voor de wind. Begin september 2018 maakt hij bekend verliefd en verloofd te zijn.

De 22-jarige freelance fotografe Davide Heijmans uit Hengelo is de gelukkige. “Na bijna twee jaar om elkaar heen te hebben gedraaid heeft de liefde tussen Davide en mij de afgelopen maanden vleugels gekregen. We zijn verliefd. En verloofd”, schrijft Baudet op Instagram.

In augustus vertelde hij tegen Privé (te lezen via Blendle voor €0,49) nog dat hij juist op zoek is naar een serieuze relatie, maar dat blijkt een schijnbeweging om zijn relatie uit de media te houden.

In datzelfde interview schetst hij zijn ideale toekomstbeeld: een huis op het platteland en een vrouw die werkt. “En ik overdag bouillon aan het trekken ben en een beetje schrijf terwijl de kinderen op school zitten. Dat lijkt mij een prachtig huismannenbestaan.”


20 maart 2019: Forum voor Democratie komt als grootste partij uit de bus bij de Provinciale Statenverkiezingen.

De Provinciale Verkiezingen van 20 maart 2019 blijken de grote politieke doorbraak voor Baudet. Forum voor Democratie wordt de grootste partij in de Eerste Kamer met 13 van de 75 zetels. De VVD blijft op 12 zetels steken. De PVV van Geert Wilders, Baudets rivaal op rechts, zakt fors in de Eerste Kamer: van 9 naar 5 zetels.

In zijn overwinningsspeech zegt Baudet: “Wij zijn naar het front geroepen, omdat ons land ons nodig heeft.” Hij sprak verder van een afstraffing van “arrogantie en stupiditeit” van de gevestigde orde en van “duurzaamheidsafgoderij” en “klimaathekserij”.


LEES OOK: 5 nu al legendarische momenten van Thierry Baudet als Kamerlid

BEKIJK OOK: Dit zijn de beste parodieën op de naaktfoto van Thierry Baudet