Rentes zijn laag en blijven nog wel even laag. Dat is momenteel eigenlijk de enige zekerheid rond financiële zaken die je portemonnee raken.

Lage hypotheekrente en lage spaarrente dus. Maar verder is de onzekerheid groot: op de beurs helpen centrale banken beleggers een handje door met goedkoop geld te strooien. Maar de politieke onzekerheid rond bijvoorbeeld de handelsoorlog van president Donald Trump is groot en kan aandelen hard raken.

In Nederland begint ook de huizenmarkt minder robuust te ogen. Huizenprijzen liggen gemiddeld op een flink hoger niveau dan een jaar geleden. Maar sinds de start van dit jaar stijgt de gemiddelde huizenprijs nauwelijks meer.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juni 2019.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenmarkt: je huis in 5 maanden 'maar' €1.083 meer waard

De gemiddelde prijs van een koopwoning lag in mei op 303.240 euro, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen vrijdag. Dat is liefst 19.295 euro méér dan in dezelfde maand een jaar geleden.

Tegelijk is de gemiddelde huizenprijs in mei vrijwel gelijk aan het niveau van januari 2019: het verschil is slechts 1.083 euro.

Het beeld van een flinke stijging van huizenprijzen op jaarbasis en stagnatie sinds begin dit jaar doemt al een paar maanden op.

Economen van grootbanken zoals ABN Amro gaan uit van een matige stijging van huizenprijzen in de komende jaren, met een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 6 procent dit jaar en 4 procent in 2020.

Maar er zijn ook sombere scenario's mogelijk. Begin deze maand waarschuwde de financiële toezichthouder DNB voor het risico van een daling van de huizenprijs. “Door de aanhoudend sterke prijsstijgingen en hoge waarderingen is het risico op een huizenmarktcorrectie toegenomen. Bij de vorige correctie werd de Nederlandse economie stevig geraakt.”

Hoewel een nieuwe huizencrash allerminst zeker is, kun je wel uittekenen wie het meest kwetsbaar is voor een serieuze daling van huizenprijzen.

Wie in 2013 of eerder een huis kocht, heeft inmiddels weer zoveel vermogenswinst op de eigen woning, dat een dipje goed op te vangen is. Maar voor starters die recent met een hoge hypotheek een huis wisten te bemachtigen, ligt dat anders.

Lees hier meer:Nieuwe crash op de huizenmarkt? Zo kwetsbaar ben je met een hoge hypotheek


Hypotheekrente: 10 jaar vast en 20 jaar vast dalen sterkst

hypotheekrente juni

Sluipenderwijs blijft de hypotheekrente dalen. Daarbij tonen de rentes voor 10 en 20 jaar vast de meeste beweging.

Volgens De Hypotheekshop kozen relatief veel huiseigenaren de afgelopen weken voor een rentevaste periode van 10 jaar. Geldverstrekkers die zich vooral willen onderscheiden met de 20-jaarsrente, hebben in reactie hierop voor de rentevaste periode van 20 jaar extra renteverlagingen doorgevoerd.

Begin dit jaar leek het er nog op dat de hypotheekrente niet meer verder kon dalen. Maar inmiddels zijn de signalen heel anders.

Centrale banken zijn bezorgd voor een terugval van de economische groei. De afgelopen weken suggereerden zowel de Amerikaanse Federal Reserve als de Europese Centrale Bank dat de rente op financiële markten verder omlaag kan. Daarmee lijkt ook voor hypotheekrentes de bodem nog niet bereikt.

Lees hier meer: De rente blijft mogelijk nog heel lang laag – dit zijn de gevolgen voor je hypotheek, spaargeld, pensioen en autofinanciering


Sparen: wachten op lagere inflatie in 2020

Nederlandse spaarders zitten nog altijd klem tussen de lage vergoeding op spaargeld en de hoge inflatie.

Op spaarrekeningen waar je geld direct kunt opnemen, krijg je maximaal 0,25 procent rente. Dat is veel minder dan de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten, die ongeveer 2,5 procent bedraagt op jaarbasis. Gevolg is dat de koopkracht van je spaargeld daalt.

Maar er gloort wel enige hoop. Het Centraal Planbureau (CPB) sprak eerder deze week de verwachting uit dat de inflatie in 2020 zakt naar 1,4 procent, tegen een gemiddelde van 2,6 procent dit jaar. Het gat tussen de inflatie en de spaarrente kan daarmee een stuk  kleiner worden.

Interessant voor spaarders is verder om in de gaten te houden wat de gevolgen zijn van een recente uitspraak van de Hoge Raad: die oordeelde dat de fiscus in 2013 en 2014 niet zuiver heeft gehandeld door te veronderstellen dat kleine spaarders een rendement van 4 procent konden halen, terwijl dat ook toen al onrealistisch was. Vraag is wat de Belastingdienst hiermee gaat doen.

Lees in dit verband: Belasting op spaargeld in box 3 was te hoog, aldus de Hoge Raad – dit kun je doen als gedupeerde spaarder


Beurs: aandelen krijgen steun van centrale banken

Beleggers worden heen en weer geslingerd door tegenstrijdige signalen: mei was ronduit een slechte maand voor aandelenmarkten, maar de afgelopen weken zijn beurskoersen weer opgekrabbeld.

Het herstel van de beurs trad op nadat zowel de Amerikaanse centrale bank als de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigden klaar te staan om rentes te verlagen, ter ondersteuning van de economie.

Als rentes langer laag blijven, dan kun je goedkoop met geleend geld beleggen en dat stimuleert de aandelenmarkt. Per saldo staat de Amsterdamse AEX-index voor 2019 nog altijd op een plus van zo'n 16 procent.

Wel moeten beleggers waken voor politieke risico's zoals een escalatie van de handelsoorlog van president Trump met China.

Lees ook: Donald Trump waarschuwt voor de grootste beurscrash aller tijden als hij niet herkozen wordt 


Benzineprijs daalt weer even

Ook op de oliemarkt is het bijzonder spannend. In de eerste weken van juni zakten prijzen van ruwe olie fors. En dat is terug te zien in de prijzen van motorbrandstoffen zoals benzine en diesel.

Betaalde je voor een liter benzine rond 22 mei gemiddeld 1,74 euro, op maandag 17 juni lag de gemiddelde benzineprijs liefst 9 cent lager. Ook de gemiddelde dieselprijs daalde over deze periode met 9 cent.

De daling van olieprijzen in de eerste weken van juni heeft te maken met aan de ene kant een relatief ruim aanbod van olie en anderzijds toenemende zorgen over verzwakking van de wereldeconomie. Dat laatste kan zorgen voor minder vraag naar energie.

Sinds een week is er ook een andere factor in het spel: de spanningen tussen de VS en Iran zijn flink opgelopen. Als dit leidt tot een problemen met het transport van olie vanuit de Perzische Golf, kan er makkelijk een verkrapping optreden van het aanbod...met als gevolg stijgende olie- en benzineprijzen.

Lees ook: Prijzen van een laadpaal voor thuis zijn lastig te vergelijken – 3 dingen waarop je moet letten


Vaste stroomprijs doet even niets

Stroomprijzen voor contracten met een looptijd van 1 jaar zijn in juni vrijwel gelijk gebleven, vergeleken met een maand eerder. Dat constateert online consumentenadviseur Pricewise.

De kale stroomprijs voor 1 jaar vast bedraagt gemiddeld 6,5 eurocent per kilowattuur. Deze prijs ligt momenteel bijna 1 cent onder de variabele stroomprijs die elk halfjaar wordt aangepast.

Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Voor consumenten is het wel opletten: per 1 juli gaan de variabele stroomprijzen bij veel energieleveranciers omlaag. Maar dit gaat niet gepaard met een evenredige daling van de energierekening, signaleerde Pricewise begin deze maand.

Veel energieleveranciers verhogen de vaste kosten die ze rekenen voor energiecontracten. Dat beperkt het effect van lagere stroomprijzen.


Vaste gasprijs lager van variabele prijs

Het beeld bij gasprijzen is vergelijkbaar. Ook hier is de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast in juni vrijwel gelijk aan de voorgaande maand. Te weten 26 eurocent per kuub. Deze prijs ligt bijna 5 cent onder het variabele tarief dat per 1 juli wordt aangepast.

Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

Energieleveranciers voeren ook voor de variabele gasprijs per 1 juli verlagingen door. Maar dit gaat eveneens gepaard met hogere vaste kosten.

"Juist nu is het van belang voor consumenten om goed te kijken naar hun verbruik en contracten te vergelijken", aldus Pricewise.


Lees meer over geldzaken: