Het zijn knotsgekke tijden op financiële markten. De Nederlandse overheid kan sinds een week gratis lenen voor tien jaar. Tegelijk valt er voor huiseigenaren minder te juichen, al is er wel enige beweging te zien.

De 10-jaarsrente die de Nederlandse overheid betaalt voor leningen, is een belangrijk referentiepunt voor hypotheekmarkt. Op de langere termijn beweegt de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast mee met de staatsrente. Maar dat is sinds enkele maanden nog maar beperkt het geval. De daling van de hypotheekrente blijft duidelijk achter bij de daling van rentes op financiële markten.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep signaleert dat het gat tussen de daling van de staatsrente en de daling van de hypotheekrente de afgelopen weken alleen maar groter is geworden.

Sinds oktober 2018 is de 10-jaarsrente van de staat met 0,7 procentpunt gezakt, terwijl de vergelijkbare gemiddelde hypotheekrente met slechts 0,2 procentpunt is gedaald.

Onderstaande grafiek laat deze ontwikkeling zien:

10 jaarsrente hypotheken en 20 jaar vast

Geldverstrekkers op de hypotheekmarkt zijn dus duidelijk terughoudend met renteverlagingen, maar dit betekent niet dat er helemaal niets gebeurt.

Hypotheekrente 20 jaar vast omlaag

Hypotheekrentes voor 10, 20 en 30 jaar vast daalden afgelopen week met enkele honderdsten van een procentpunt. Daarbij ging de rente voor 20 jaar vast het sterkst omlaag, met gemiddeld 0,07 procent. Dat is te zien in de onderstaande tabel van De Hypotheekshop met gemiddelde hypotheekrentes.

hypotheekrente 20 jaar vast daalt het sterkst

Te zien is dat de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast mét NHG-verzekering is gezakt tot 2,34 procent. Zonder NHG ligt het vergelijkbare tarief op 2,86 procent.

Volgens De Hypotheekshop kozen relatief veel huiseigenaren de afgelopen weken voor een rentevaste periode van 10 jaar. Geldverstrekkers die zich vooral willen onderscheiden met de 20-jaarssrente, hebben in reactie hierop voor deze rentevaste periode extra renteverlagingen doorgevoerd.

Lees meer over hypotheken: