Dit jaar zuchten spaarders onder de torenhoge inflatie. Die valt niet bij te benen met de lage spaarrentes. Maar er komt verlichting, zo blijkt uit nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Waar de inflatie dit jaar gemiddeld 2,6 procent bedraagt, ligt die in 2020 op gemiddeld 1,4 procent. Dat is nog altijd fors hoger dan de hoogste variabele spaarrente van 0,25 procent, maar het gat wordt kleiner.

Om een spaarrente van 1,4 procent te krijgen (dus gelijk aan het verwachte inflatieniveau van 2020) moet je spaargeld minimaal 7 jaar vastzetten, blijkt uit gegevens van de site spaarinformatie.nl.

Economische groei: 1,7 procent in 2019

Uit de ramingen van het CPB blijkt verder dat de economische groei dit jaar met 1,7 procent iets hoger uitvalt dan eerder verwacht. Voorwaarde is wel dat de handelsoorlog van Donald Trump en de Brexit niet rampzalig uitpakken.

De groei van de export neemt af door ontwikkelingen in het buitenland, zoals de handelsoorlog, de aanhoudende onzekerheid over de Brexit en de instabiele situatie in Italië.

Voor volgend jaar houdt het CPB, een belangrijke economische raadgever van het kabinet, de economische groei op 1,5 procent. Van dat percentage ging het Planbureau eerder ook al uit.

De werkloosheid neemt dit jaar nog af tot 3,5 procent, van 3,8 procent vorig jaar. In 2020 stijgt die echter weer naar 3,7 procent.

Ondanks de lage werkloosheid is de loonstijging beperkt, signaleert het Planbureau. Daarbij tekent CPB-directeur Laura van Geest aan dat dit niet alleen in Nederland zo is.

Verder blijft de koopkracht stijgen. Dit jaar hebben Nederlanders gemiddeld 1,2 procent meer te besteden, volgend jaar wordt dat 1,4 procent.

LEES OOK: Hypotheekrente voor 20 jaar vast duikt verder omlaag – de concurrentie neemt toe