• De Europese ministers van Financiën bespreken nieuwe sanctiemaatregelen tegen Rusland, nu de bewijzen over gruweldaden tegen Oekraïners zich lijken op te stapelen.
  • Volgens de Franse minister Bruno Le Maire, de voorzitter van de vergadering, ligt de optie van een invoerverbod op Russische olie en kolen op tafel.
  • Denemarken, Italië en Zweden wijzen tientallen Russische diplomaten uit na de berichten over massagraven en gedode burgers in de Oekraïense plaats Boetsja.
  • Lees ook: China heeft interesse in goedkoop Russisch gas, en wil aankopen verbergen voor andere landen.

De EU-ministers van Financiën bespreken nieuwe sanctiemaatregelen om het Russische regime te treffen, nadat bewijzen over gruweldaden tegen Oekraïnse burgers lijken toe te nemen.

Volgens de Franse minister Bruno Le Maire ligt de optie van een invoerverbod op Russische olie en kolen op tafel, naast het versterken en uitbreiden van de bestaande sanctielijst tegen Rusland. De ministers, die bijeen zijn in Luxemburg, spreken via een videoverbinding met hun Oekraïnse collega voor informatie uit de eerste hand.

“We staan klaar en ik denk dat we binnenkort overeenstemming over nieuwe sancties kunnen bereiken”, zei Le Maire voor de vergadering, die hij voorzit. Op tafel liggen onder meer uitbreiding van handelsrestricties, de namen van nog meer personen, banken en bedrijven die banden hebben met het regime van de Russische president Vladimir Poetin en “de optie van olie en kolen”, aldus Le Maire. Daarover moeten de 27 EU-landen het unaniem eens worden.

Een importverbod op gas lijkt een stap te ver omdat die maatregel sommige EU-lidstaten harder dreigen te treffen dan Moskou. Daarnaast moeten er lacunes in de sanctiewetgeving worden aangepakt om te voorkomen dat sancties worden omzeild. Sinds eind februari heeft de EU vier sanctiepakketten goedgekeurd.

De EU-ministers vergaderen dinsdag ook over de hoge energieprijzen en de gigantisch oplopende inflatie. "De prijsstijgingen wegen zwaar op het dagelijks leven van de burgers. We moeten daar een solide en op Europees niveau gecoördineerd antwoord op vinden", aldus Le Maire.

Rusland blijft veel fossiele brandstoffen exporteren

Ondanks de westerse sancties tegen Rusland, exporteert het land nog steeds veel fossiele brandstoffen. Maandelijks verkoopt het nog steeds voor 10 miljard dollar aan olie aan het buitenland, aldus het Britse weekblad The Economist. Dat is een kwart van de olie-export van vóór de invasie.

Deze handel, evenals de verkoop van gas, vormt een waardevolle bron van vreemde valuta voor Rusland. Hiermee kan het enkele consumptiegoederen en andere producten kopen in neutrale of bevriende gebieden. In feite worden de westerse sancties hierdoor ondermijnt.

De schade aan de Russische economie lijkt dan ook vooralsnog te overzien, aldus The Economist. In de laatste week van maart lag het Russisch bruto binnenlands product (bbp), oftewel de omvang van de economie, zelfs vijf procent hoger op jaarbasis.

Europese landen zetten Russische diplomaten uit

Denemarken, Italië en Zweden wijzen tientallen Russische diplomaten uit na de berichten over massagraven en gedode burgers in de Oekraïense plaats Boetsja. In Italië gaat het om dertig man vanwege "bezorgdheid over de veiligheid". Denemarken wijst vijftien Russen de deur omdat die volgens minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod spionnen zijn. De Zweden eisen het vertrek van drie Russische diplomaten omdat ze zich niet aan de internationale regels zouden houden.

Tal van westerse landen hebben een soortgelijke maatregel eerder genomen. Duitsland wees maandag veertig Russische diplomaten de deur en Frankrijk ongeveer 35. Vorige week besloten Nederland, België en andere Europese landen al om diplomaten uit Rusland uit te wijzen vanwege vermoedelijke spionageactiviteiten.

De uitzettingen zijn volgens Frankrijk deel van een Europees initiatief. Moskou betaalt dergelijke maatregelen doorgaans met gelijke munt terug.

EU-kopstukken nog deze week naar Kiev

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell reizen deze week naar Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat meldt een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur op Twitter. Het exacte moment dat Von der Leyen en Borrell op weg gaan, is om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Het bezoek vindt plaats in aanloop naar Stand op for Ukraine, een internationale donorconferentie voor Oekraïne die zaterdag wordt gehouden in de Poolse hoofdstad Warschau. De conferentie is belegd door de Europese Commissie en de regering van Canada.

Vorige week vrijdag bracht de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, al een bezoek aan Kiev. Zij sprak er met Zelenski en hield een toespraak in het Oekraïense parlement.

LEES OOK: 4 manieren waarop de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan eindigen