• Grote Chinese gasimporteurs als Sinopec en PetroChina zijn voorzichtig op zoek naar extra leveringen uit Rusland, om te profiteren van lagere prijzen.
  • Sommige Chinese importeurs maken daarbij gebruik van andere bedrijven die namens hen kopen, om zo hun aankopen te verbergen voor buitenlandse regeringen.
  • Volgens handelaren zijn er de afgelopen weken al verschillende gasleveringen gekocht door Chinese importeurs en wordt Russisch gas verhandeld met meer dan 10 procent korting.
  • Lees ook: Goedkope Russische olie gaat naar China en India tegen de achtergrond van ingrijpende sancties

Grote Chinese importeurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zijn voorzichtig op zoek naar extra gasleveringen uit Rusland om te profiteren van lagere prijzen. Volgens ingewijden zouden staatsbedrijven als Sinopec en PetroChina gesprekken voeren om Russische gasleveringen die door andere landen worden vermeden, tegen hoge kortingen te kopen.

Sommige Chinese importeurs overwegen daarbij om Russische bedrijven te gebruiken om namens hen deel te nemen aan de aanbestedingen voor lng om hun inkoopplannen voor buitenlandse regeringen te verbergen. Wereldwijd durven veel importeurs geen Russisch gas meer te kopen uit angst voor toekomstige sancties of reputatieschade vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Chinezen lijken de enigen te zijn die dat risico wel durven te nemen. De Chinese olieraffinaderijen namen eerder al vergelijkbare stappen door discreet goedkope Russische ruwe olie te kopen die de rest van de wereld niet meer wil afnemen.

Volgens handelaren zijn er de afgelopen weken al verschillende gasleveringen gekocht door Chinese importeurs en wordt Russisch gas op de zogeheten spotmarkt verhandeld met meer dan 10 procent korting. Op de spotmarkt worden goederen zoals gas direct verhandeld tegen de huidige marktprijs.

China heeft daarentegen op dit moment geen dringende behoefte aan meer gas. Het milde weer en de lockdowns in veel Chinese steden om de coronabesmettingen in te dammen remmen de vraag naar de brandstof in het land. Het gas uit Rusland kan wel helpen om de opslagtanks goedkoop bij te vullen voordat de prijzen deze zomer weer stijgen.

Chinese gasimporteurs blijven voorzichtig

De Chinese gasimporteurs blijven vanwege de westerse sancties tegen Rusland wel voorzichtig en kiezen ervoor om geen grote hoeveelheden te kopen. Ook maken ze gebruik van andere bedrijven die namens hen kopen om hun aankopen te verbergen. Daardoor lijkt alsof het Chinese bedrijf een levering van Russisch gas accepteert op basis van een langetermijncontract, wat bedrijven en landen over de hele wereld ook zijn blijven doen ondanks de oorlog in Oekraïne.

Voor kleinere Chinese gaskopers zijn er wel hindernissen. Deze kopers hebben moeite om kredietgaranties te krijgen om extra Russisch gas op de spotmarkt te kopen omdat banken die garanties niet willen verlenen. Alleen de grote Chinese importeurs kunnen gebruikmaken van zogenoemde open-kredietschema's, ofwel vooraf goedgekeurde kredietlijnen van banken.

Rusland blijft veel fossiele brandstoffen exporteren

Ondanks de westerse sancties tegen Rusland, exporteert het land nog steeds veel fossiele brandstoffen. Maandelijks verkoopt het nog steeds voor 10 miljard dollar aan olie aan het buitenland, aldus het Britse weekblad The Economist. Dat is een kwart van de olie-export van vóór de invasie.

Deze handel, evenals de verkoop van gas, vormt een waardevolle bron van vreemde valuta voor Rusland. Hiermee kan het enkele consumptiegoederen en andere producten kopen in neutrale of bevriende gebieden. In feite worden de westerse sancties hierdoor ondermijnt.

Rusland levert bijna maximale hoeveelheid gas aan Europa

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom blijft ook maandag doorgaan met grootschalige gasleveringen aan West-Europa, ondanks de onduidelijkheid over de Russische eis dat betalingen in roebels moeten worden voldaan. Het bedrijf zegt van plan te zijn om zo'n 108,3 miljoen kubieke meter door de pijpleiding in Oekraïne naar Europa te transporteren.

De leveringen blijven daarmee dicht in de buurt van de maximale contractuele limieten van 109 miljoen kubieke meter. Zondag transporteerde Gazprom al 108,4 miljoen kubieke meter gas. De hoge leveringen worden deels veroorzaakt door de hogere vraag naar gas vanwege het koude weer in Europa.

Ondanks de roep in Europa om Rusland nieuwe sancties op te leggen vanwege de gruweldaden van Russische strijdkrachten in de Oekraïense plaats Boetsja, lijkt gas vrijgesteld te blijven van die sancties. Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa en veel landen vrezen dat hun energievoorziening in gevaar komt wanneer ze stoppen met het afnemen van Russisch gas.

Door de oorlog in Oekraïne probeert de Europese Unie wel sneller van zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te komen. Litouwen heeft afgelopen weekeinde als eerste EU-land de toelevering van gas uit Rusland volledig stopgezet en moedigt de overige Europese landen aan om hetzelfde te doen.

Rond de gasleveringen ontstond vorige week ook veel onduidelijkheid door de eis van de Russische president Vladimir Poetin dat Russisch gas vanaf april met roebels betaald moest worden. Europa weigerde dat echter. Uit een decreet viel later op te maken dat er een constructie wordt opgetuigd die het voor buitenlandse partijen mogelijk moet maken om via een omweg gewoon in euro's te blijven afrekenen.

De Europese gasprijs lijkt zich ondertussen te stabiliseren rond de 110 euro per megawattuur. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam daalde de gasprijs rond 13.00 uur met bijna 3 procent tot 109 euro per megawattuur. Kort na de Russische invasie in Oekraïne werd voor gas nog een recordprijs van 345 euro per megawattuur betaald.

LEES OOK: Op deze 3 manieren kan het conflict tussen Rusland en Oekraïne de wereldorde van na de Koude Oorlog ingrijpend veranderen