Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:31

De prijs van Europees gas is donderdag weer flink gestegen. Zorgen om de levering van Russisch gas via Oekraïne leidden tot een prijsstijging op de toonaangevende gasbeurs van Amsterdam. Rond 13.40 uur was een megawattuur gas ongeveer 114 euro waard, ruim 20 procent meer dan een dag eerder.

Lees ook: Zo hoog is de gemiddelde energierekening in jouw gemeente in 2022: bekijk de kaart!

Oorzaak van de zorgen is een verder oplopende ruzie tussen Rusland en de Oekraïense gasnetbeheerder. Die gaf aan dat er nog minder Russisch gas door pijplijnen over Oekraïens grondgebied gaat lopen.

Woensdag weigerde Oekraïne Russisch gas toe te laten via een van de twee belangrijkste entreepunten. De netbeheerder stelde dat het overmacht was, omdat hij geen controle kon uitoefenen op belangrijke infrastructuur door de oorlog in het land. Russische troepen in Oekraïne zouden bovendien illegaal gas aftappen.

Lees ook: Duitsland ontvangt kwart minder Russisch gas via Oekraïne

Gazprom liet toen al weten niet al het gas om te kunnen leiden. Het Russische staatsgasbedrijf vervoerde donderdag echter ook minder gas dan een dag eerder via het andere entreepunt. Dat was ook te merken in Slowakije waar minder Russisch gas Europa binnenkwam. De gasstroom vanuit Rusland naar Polen ligt al enkele weken stil. De stroom naar Duitsland via de Nord Stream-pijplijn is stabiel.

De Europese Commissie liet ondertussen weten dat de gastoevoer niet in gevaar was. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie legde de schuld voor de onderbreking bij Rusland, net als Oekraïne deed. "De huidige situatie is duidelijk het gevolg van acties van Rusland", aldus een woordvoerder van de commissie. "Oekraïne is al jaren een betrouwbare doorvoerpartner."

Rusland beantwoordt de westerse sancties

Gazprom nam ondertussen stappen tegen Gazprom Germania, dat door Duitsland tijdelijk is overgenomen, en Wingas. Dat laatste bedrijf is ook een Duitse gasleverancier van Gazprom. Met beide bedrijven mogen Russen geen zaken meer doen. Wat de gevolgen voor de gasleveringen zijn, werd niet direct duidelijk.

De Russische stap lijkt een antwoord op de vele sancties die door het Westen aan Rusland zijn opgelegd. Een woordvoerster van de Duitse minister van Economische Zaken laat weten de "aankondigingen te evalueren". Volgens haar is er nog geen probleem met de leveringszekerheid, maar wordt die wel continu in de gaten gehouden.

Ook een in Londen gevestigde handelstak van Gazprom stond op de lijst met gestrafte ondernemingen. Dat kan gevolgen hebben voor de handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

LEES OOK: Groei capaciteit van windmolens en zonnepanelen is genoeg om Russisch gas te vervangen, volgens energiebureau IEA