• Prijzen voor stroom en gas zijn in rap tempo gestegen en zorgen voor een fors hogere energierekening.
  • Maar er zijn behoorlijke verschillen tussen de energiekosten van huishoudens, die deels ook bepaald worden door de kenmerken van woningen die per gemeente verschillen.
  • Bekijk de kaart met de verschillen van de gemiddelde energierekening per gemeente om te zien hoe duur stroom en gas bij jou in de buurt zijn.
  • Lees ook: Run op subsidie voor warmtepompen, isolatie en zonneboilers: dit zijn de mogelijkheden

Energieprijzen zijn extreem hard gestegen de afgelopen maanden. Dat zal weinig Nederlanders zijn ontgaan. Maar er zijn grote verschillen in de kosten van gas en stroom voor huishoudens, afhankelijk van de grootte van woningen, de mate waarin huizen goed geïsoleerd zijn, en het type energiecontract.

Om een indruk te krijgen van regionale verschillen heeft energiebedrijf Zonneplan op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een schatting gemaakt van de gemiddelde kosten voor stroom en gas op jaarbasis per gemeente.

Hierbij is gekeken naar het gemiddelde jaarlijkse stroom- en gasverbruik van woningen per gemeente op grond van data uit 2020.

Voor de energietarieven is gebruikt gemaakt van het gemiddelde variabele tarief voor stroom en gas van maart dit jaar, op basis van nieuwe contracten. Voor stroom lag dit, inclusief belastingen, op 0,56 euro per kWh en voor gas op 2,39 euro per kuub.

De cijfers die hieruit rollen geven een algemene indruk van een gemiddelde energierekening op jaarbasis, als de prijzen voor stroom en gas de rest van het jaar op het niveau van maart blijven hangen. De feitelijke kosten voor huishoudens kunnen hiervan uiteraard afwijken, bijvoorbeeld voor huishoudens met een vast contract waarbij de prijzen voor stroom en gas voor langere tijd vaststaan.

Lees ook: Energierekening: verschil duurste en goedkoopste contract voor gas kan oplopen tot meer dan €1.000 op jaarbasis

Verder blijven individuele kenmerken van woningen en het energieverbruik van huishoudens natuurlijk doorslaggevend voor de uiteindelijke energiekosten.

Maar met dit in het achterhoofd, is het toch aardig om te kijken hoe het zit met de verschillen tussen gemeenten. Dat is weergegeven op de onderstaande kaart. Door te klikken op een gemeente kun je het gemiddelde jaarbedrag zien.

Energierekening per gemeente: hoge kosten in rijke gemeenten en landelijke gebieden met grote huizen

Wat aan de ene kant opvalt, is dat rijke gemeenten met veel miljonairsvilla's relatief hoge energiekosten hebben. Zo zit Wassenaar op een jaarbedrag van 5.555 euro, Laren op 6.155 euro en Rozendaal (Gelderland) op gemiddeld 6.835 euro. Hiermee is Roozendaal de gemeente met de hoogste gemiddelde energierekening.

Aan de andere kant scoren grote steden met veel meer kleinere woningen en appartementen een stuk lager. Amsterdam zit op een gemiddelde energierekening van 3.100 euro op jaarbasis en Rotterdam op 3.358 euro. Ook Den Haag (gemiddelde energierekening 3.567 euro) en Utrecht (3.438 euro) scoren relatief laag.

Verder merkt Zonneplan op dat vlak onder de rijkste gemeenten met relatief hoge energierekeningen een groep gemeenten zit uit Drenthe en Overijssel waar de energiekosten gemiddeld relatief hoog zijn.

Dit is onder meer het geval in Aa en Hunze (5.484 euro op jaarbasis) en Staphorst (5.597 euro op jaarbasis). Bij laatstgenoemde gemeente speelt de gemiddelde woninggrootte van 214 vierkante meter een grote rol. Hierdoor is er gemiddeld 1.620 kuub gas per jaar nodig om een woning in Staphorst te verwarmen, volgens de data van het CBS.

Zonneplan merkt verder op dat het effect van stadsverwarming behoorlijk groot kan zijn. In gemeenten waar veel gebruik wordt gemaakt van stadsverwarming, pakt de energierekening relatief laag uit. Hoewel prijzen van stadsverwarming doorgaans gekoppeld zijn aan de gasprijzen, is de prijsstijging voor stadsverwarming de afgelopen maanden beperkt gebleven.

LEES OOK: Blik op je Geld: stijging hypotheekrente en hoge energieprijzen raken je portemonnee