Via gasleidingen in Oekraïne is minder Russisch gas naar West-Europa vervoerd, meldt zowel Rusland als Oekraïne. In Duitsland kwam een kwart minder gas aan via de Megal-pijpleiding die over Oekraïens grondgebied gaat, meldt de Duitse toezichthouder voor gasleidingen Bundesnetzagentur.

Oekraïne wijst op het hevige oorlogsgeweld rond veel infrastructuur voor gas, met name in het oosten van het land. Rusland probeert al enige tijd om vooral dit deel van Oekraïne in handen te krijgen. Dit verstoort onder andere een station dat de druk in de gasleidingen regelt in de buurt van Loehansk, stellen de Oekraïners.

Het is voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne dat de oorlog de gastoevoer vanuit Rusland via het Oost-Europese land raakt. De gaslevering aan Duitsland komt niet direct in gevaar. Nederland en Noorwegen leveren meer gas om het weggevallen deel aan Russisch gas te compenseren.

De Oekraïense beheerder van het gasleidingennetwerk meldde eerder op de dag dat het Russische staatsgasconcern Gazprom een deel van het Oekraïense netwerk heeft dichtgedraaid. Dinsdag waarschuwde dit agentschap, OGTSOU, niet langer de ongestoorde toevoer van gas te kunnen garanderen.

Kiev beschuldigde de Russische troepen er ook van illegaal gas af te tappen. Dat gas zou bestemd zijn voor Oekraïense gebieden die worden bezet.

Gazprom meldde dat het onmogelijk is om de gastoevoer om te leiden naar andere delen van het netwerk waar niet gevochten wordt. Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat Rusland zich aan al zijn contractuele verplichtingen heeft gehouden.

LEES OOK: Verenigde Staten willen Europa minder afhankelijk maken van Russisch gas en hopen daarmee op een harder optreden tegen Rusland