Nederlandse huishoudens krijgen per 1 januari 2018 te maken met een forse stijging van de energierekening.

Een huishouden dat gemiddeld 3.500 kwh stroom en 1.500 kuub gas per jaar verbruikt, is per saldo 110 euro duurder uit, becijfert financiële vergelijker Pricewise.

Dat ligt niet alleen aan de stijging van variabele energieprijzen voor stroom en gas bij grote leveranciers zoals Nuon, Essent en Eneco. Huishoudens krijgen ook te maken met hogere netwerktarieven en een stijging van de energiebelasting.

Onderstaande tabel geeft een uitsplitsing van de verschillende posten die voor een stijging van de energierekening zorgen.

Op basis van de verwachte prijsstijgingen van stroom en gas van de variabele tarieven rekent Pricewise voor een huishouden met een gemiddeld verbruik op 30 euro extra kosten in 2018.

Netbeheerders rekenen ook hogere kosten in 2018, waarbij het om 12 euro extra op jaarbasis gaat. Dit betreft kosten voor het vervoer van stroom en gas, de meterhuur en aansluitkosten.

De grootste hap komt van verhoging van de belastingen. Consumenten gaan volgend jaar fors bijdragen aan de belasting die wordt geheven voor het subsidiëren van duurzame energie (ODE). Die kost een huishouden bij een gemiddeld verbruik 48 euro extra op jaarbasis. Verder stijgt ook de reguliere energiebelasting met 20 euro.

LEES OOK: Je bitcoins beleggen in een stamrecht bv voor je pensioen? Dat is vragen om problemen met de fiscus