De meeste particulieren begrijpen wel dat het riskant is om grote sommen geld in cryptomunten zoals de bitcoin te stoppen. Een beetje gokken zoals in het casino, prima. Maar pas op met serieus geld.

Er zijn echter steeds meer tekenen dat er sprake is van cryptogekte. Zo stuurde fiscaal adviseur Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep dinsdag een persbericht de deur uit met de de mededeling dat zijn bedrijf “meerdere keren per dag”  klanten met een stamrecht bv aan de lijn krijgt die vragen of “beleggen in bitcoin een goed idee is”.

Het korte antwoord luidt: Nee, dat is een heel slecht idee.

Een stamrecht bv is een fiscale constructie voor mensen die een ontslag- of vertrekvergoeding krijgen. Die vergoeding wordt apart gezet in een bv als pensioenaanvulling voor later. De stamrecht bv heeft bepaalde voordelen wat betreft de flexibiliteit van de uitkeringen als je met pensioen gaat, maar sinds 1 januari 2014 is deze constructie voor nieuwe gevallen afgeschaft.

Ook is het sinds 1 januari 2015 niet meer mogelijk om te kiezen voor een uitkering ineens van het opgebouwde vermogen met een fiscale vrijstelling.

Eigenaren van oude stamrecht bv’s dubben kennelijk of ze iets moeten doen met bitcoin als belegging voor de vermogensopbouw. Directeur Van Rijswijk van VRB Adviesgroep wijst echter op op twee grote gevaren.

1) Belastingdienst ziet bitcoin als ‘onzakelijke investering’

“Wie met zijn stamrecht bv investeert in bijvoorbeeld vastgoed en verlies lijdt, kan dit zakelijke verlies ten laste van de bv nemen. Een bitcoin-investering is alleen geen normale zakelijke investering. Het is zuiver speculatieve handel die wordt gedreven met het oog op winst en waarbij iedere rationele grond ontbreekt”, zegt Van Rijswijk.

Lees ook op Business Insider

Gevolg is dat de Belastingdienst een investering in bitcoin en eventuele verliezen hierop waarschijnlijk als onzakelijke beschouwt. “Dan zullen zij de investering kunnen bestempelen als een privébesteding. Dit betekent dat de transactie wordt gezien als privé-onttrekking (loon/dividend/rekening-courant) en niet als een investering door de (stamrecht) bv. Dit houdt dan in dat het verlies niet aftrekbaar is van de winst van de bv.”

2) Onbehoorlijk bestuur

Van Rijswijk wijst ook op een ander risico van bitcoin als belegging in een stamrecht bv. “Als de besloten vennootschap failliet gaat door de mislukte investering zou de bestuurder kunnen worden beschuldigd van onbehoorlijk bestuur. Dan dreigt persoonlijke aansprakelijkstelling. Wat betekent dat de bestuurder opdraait voor eventuele schulden, zoals een belastingschuld.”

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

MIS OOK NIET: De schepper van de Litecoin waarschuwt voor zijn eigen munt