• Elon Musk overlegde maandag met leidende bitcoin-miners om de milieu-impact van het delven van cryptomunten te bespreken.
  • “Potentieel veelbelovend”, omschreef de Tesla-CEO de voorgestelde stappen in een tweet.
  • Na dit bericht schoot de prijs van bitcoin omhoog van 38.000 dollar naar 39.600 dollar.

Elon Musk heeft met bitcoin-miners gesproken over manieren om de cryptomunt milieuvriendelijker te maken. Dat twitterde de Tesla-CEO maandag.

Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy en groot fan van bitcoin, riep naar eigen zeggen een groep bijeen van leidende figuren uit de crypto-industrie.

Werknemers van bedrijven als Blockcap, Hut 8, Marathon Digital Holdings en Riot Blockchain bespraken met hem de mogelijke oprichting van een organisatie. Die moet voor de industrie standaarden voor transparantie, duurzaam ondernemen en ESG-doelen (environmental, social and corporate governance) opstellen. De deelnemers aan dit gesprek waren niet beschikbaar voor commentaar.

Saylor liet op Twitter weten dat de “miners akkoord zijn gegaan met het vormen van de Bitcoin Mining Council om transparantie in energieverbruik te stimuleren en duurzaamheidsinitiatieven te versnellen”.

De waarde van bitcoin sprong kort na de tweet van Musk van 38.000 dollar naar 39.600 dollar, al gleed de prijs als snel terug naar 39.000 dollar.

MicroStrategy bezit zo’n 21 duizend bitcoins als onderdeel van de financiële reserves. Volgens de resultaten van het eerste kwartaal waren die in april nog ruwweg 2 miljard dollar waard.

De waarde van de belangrijkste cryptomunt ter wereld kelderde de afgelopen maand flink, nadat Musk zijn zorgen uitte over de milieu-impact van bitcoin-mining. Tesla kondigde ook aan niet langer de digitale munt te accepteren als betaalmiddel bij de aankoop van een elektrische auto.

In een reactie op de tweet van Saylor benadrukte het Texaanse Blockcap het gebruik van schone energie: “56 procent van onze elektriciteit komt uit koolstofdioxidevrije bronnen. Wij zullen doorgaan met onze samenwerkingen met innovatieve partijen op het gebied van energie. We willen dit aandeel blijven vergroten.”

Merrick Okamoto, bestuursvoorzitter van Marathon Digital Holdings, sloot zich aan bij de positieve reacties over de ontmoeting van de bitcoin-miners afgelopen maandag. “Als een van de oprichters van de Bitcoin Mining Council beloof ik dat Marathon zal bijdragen aan een duurzame en transparante koers.”

Bitcoin-mining gebruikt volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index van de University of Cambridge zo’n 113 terawattuur per jaar. Dat is net iets meer dan wat Nederland op jaarbasis aan elektriciteit verbruikt.

Lees meer over cryptomunten: