• Elon Musk maakte deze week bekend dat Tesla vanwege de negatieve impact op het milieu niet langer betalingen in bitcoin accepteert.
  • Volgens experts hebben Musk en Tesla duizenden andere opties om uit te kiezen die veel minder energie verbruiken.
  • Onder de groene alternatieven is ook de regelmatig door Musk aangeprezen dogecoin.

Elon Musk zorgde donderdag voor een grote schok in de cryptowereld door aan te kondigen dat Tesla niet langer bitcoin accepteert als betalingsmiddel, omdat het “krankzinnige energiegebruik” voor het ‘minen’ van de munt het milieu bedreigt.

Het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin kost op jaarbasis meer energie dan dat heel Zweden aan energie gebruikt, zo blijkt uit een onderzoek van Cambridge University. En meer dan 70 procent van deze activiteit vindt in China plaats, waar volop steenkool wordt gebruikt.

Musk stelde in de tweet over zijn beslissing ten aanzien van de bitcoin dat Tesla aan het kijken is naar andere cryptomunten die minder energie gebruiken.

“Met de meer dan 9.500 verschillende cryptomunten die beschikbaar zijn, heeft Elon Musk genoeg te kiezen”, zegt directeur Katharine Wooller van cryptoplatform Dacxi tegen Insider.

Dit zijn vijf cryptomunten die hij zou kunnen overwegen.

Ether

Ether is na de bitcoin de grootste cryptomunt ter wereld met een totale marktwaarde van meer dan 400 miljard dollar.

Momenteel gebruikt het blockchainnetwerk van Ethereum nog hetzelfde energieslurpende 'proof of work'-systeem als de bitcoin, maar het zal binnenkort overstappen op de 'proof of stake'-methode die veel minder energie kost.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

"Uit een ruwe berekening blijkt dat we met 'proof of stake' minder dan een duizendste van de energie nodig hebben die we nu gebruiken", zegt Ben Edgington van ConsenSys, een bedrijf dat met de blockchain van Ethereum werkt.

Maar de verandering zal pas op z'n vroegst eind dit jaar of begin 2022 plaatsvinden. Tot die tijd blijft ook ether nog energie vreten.

Cardano

Cardano is het blockchainnetwerk achter de cryptomunt ada en maakt al gebruik van een 'proof of stake'-systeem. Dat betekent dat gebruikers van het netwerk die transacties verifiëren, worden beloond naar rato van het aantal cryptomunten dat ze hebben en dus niet de computerkracht bepalend is.

Cardano gebruikt maar een fractie van de energie van de bitcoin. Er is volgens TRG Datacenters slechts 0,55 kilowattuur per transactie nodig, tegen 707 kWh bij bitcoin.

XRP

XRP is met 0,0079 kWh aan energie per transactie de minst milieuonvriendelijke cryptomunt, stelt TRG Datacenters.

De digitale munt van het cryptoplatform Ripple is in totale marktwaarde de zevende cryptomunt wereldwijd. Ripple is momenteel verwikkeld in een fel juridisch conflict met de Amerikaanse toezichthouder SEC over de status van XRP.

Chia

Chia is een nieuwe "groene" cryptomunt waar sinds kort in gehandeld kan worden. De munt is gecreëerd door Bram Cohen, de bedenker van BitTorrent, en maakt gebruik van wat het 'proofs of space and time'-systeem wordt genoemd.

De nieuwe munt heeft al de nodige investeerders getrokken, maar blijft met een totale marktwaarde van 550 miljoen dollar voorlopig een dwerg ten opzichte van de bitcoin, die een marktwaarde van bijna 1.000 miljard dollar heeft.

Dogecoin

Elon Musk heeft de als grap begonnen dogecoin al meerdere malen aangeprezen.

He tweette vorige week een poll met de vraag: "Wil je dat Tesla Doge gaat accepteren?". Zijn volgers zeiden in overgrote meerderheid ja.

Maar veel crypto-experts hebben kritiek op de dogecoin, vooral omdat er geen limiet is aan het aantal eenheden dat in omloop kan worden gebracht.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: