Beleggers zijn optimistisch, nadat de Amerikaanse centrale bank afgelopen week een belangrijk signaal gaf aan financiële markten: de beleidsrente van de Federal Reserve kan in 2024 omlaag, de inflatie koelt af en er komt geen recessie.

Toch worden aandelen nog steeds geconfronteerd met een cocktail van risico’s op weg naar het nieuwe jaar, zeggen sommige beursexperts op Wall Street.

Terwijl veel beleggingsstrategen bij zakenbanken hun verwachtingen voor aandelen voor 2024 opschroeven, zijn er ook tegengeluiden van minder optimistisch gestemde beursexperts.

Dit zijn enkele van de grotere risico’s voor aandelen in 2024.

1. Toch een recessie in de VS (en de eurozone)

De Amerikaanse economie loopt nog steeds het risico om in een economische recessie terecht te komen, vanwege eerdere renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank heeft doorgevoerd.

Ook "de suggestie dat een recessie eraan komt", kan aandelen doen kelderen, waarschuwen analisten van de Franse zakenbank Société Générale. Er zijn parallellen tussen de huidige markt en de omstandigheden in 1987. Dat was het jaar waarin de beurs op zijn grondvesten trilde op Black Monday, toen de Dow Jones-index in één enkele handelssessie met 22 procent kelderde.

"De huidige veerkracht van de aandelenmarkt in het licht van de gestegen obligatierentes doet sterk denken aan de gebeurtenissen in 1987, toen de 'bullishness' van aandelenbeleggers uiteindelijk de kop in werd gedrukt", schrijven de beleggingsstrategen van Société Générale in een rapport. Aandelen kunnen in hun optiek een "verwoestende klap" krijgen, als een recessie zou toeslaan.

Deze sombere visie wordt gedeeld door beleggingsstrategen van BCA Research, die waarschuwden dat aandelen met maar liefst 27 procent kunnen kelderen, als de economie in een recessie terechtkomt. Zo'n sterke daling zou de ergste beurscrash zijn sinds de financiële crisis van 2008.

"Een recessie in de VS en de eurozone werd dit jaar uitgesteld, maar kan niet worden vermeden. Ontwikkelde markten liggen op koers voor een recessie, tenzij het monetaire beleid aanzienlijk wordt versoepeld. Daarom is de verhouding tussen risico en rendement momenteel vrij ongunstig voor aandelen", aldus de analisten van BCA.

2. Schuldenzeepbel barst

Hedgefonds Universa Investments voorspelde onlangs dat aandelen een beurscrash kunnen meemaken die nog heftiger zou zijn dan de fameuze crash van 1929. Dat is te wijten aan een enorme schuldenzeepbel op financiële markten. Die is ontstaan toen de rentetarieven ultralaag waren. Nu rentes zijn gestegen, wordt de houdbaarheid van schulden een groter probleem.

"We bevinden ons in de grootste kredietzeepbel in de geschiedenis van de mensheid", zei chief investment officer Mark Spitznagel van Universa in een interview met The Intelligencer. "Dit is volledig te wijten aan kunstmatig lage rentetarieven en de stroom aan goedkoop geld."

Als er fors meer bedrijven failliet gaan vanwege schuldproblemen, kan dat de beurs raken. Wanneer het financieren van leningen lastiger wordt én er een recessie komt, dreigt wanbetaling op zo'n 1.000 miljard dollar aan bedrijfsschulden, schatte Bank of America eerder.

3. Stevige correctie van overgewaardeerde S&P 500 

De waardering van aandelen in de VS is historisch gezien zeer hoog. Lage rentetarieven tijdens de coronapandemie zorgden voor euforie op aandelenmarkten. Die werd in 2022 even onderbroken, maar dit jaar stoomden beurzen weer op naar nieuwe hoogtepunten.

Van belang is wel dat de beursrally van 2023 grotendeels gedragen wordt door een handjevol aandelen. Deze techbedrijven, ook wel de Magnificent Seven genoemd, hebben dit jaar massale koerswinsten geboekt als gevolg van de AI-hype.

Nu het tijdperk van goedkoop geld ten einde loopt, zullen de rentetarieven waarschijnlijk langer hoger blijven, zelfs met de vooruitzichten op renteverlagingen volgend jaar. Dat kan slecht nieuws zijn voor de meest gehypete aandelen op de beurs.

De legendarische belegger Jeremy Grantham vertelde Business Insider dat hij verwacht dat de S&P 500 in het ergste geval met ruim 50 procent zal kelderen, dankzij een "superbubbel" die zeker zal barsten. Zo'n sterke daling zou de S&P 500 naar 2.200 punten kunnen sturen, een nog sterkere daling dan toen de aandelen aanvankelijk crashten in de eerste dagen van de pandemie.

Aandelen lijken zo sterk overgewaardeerd dat de markt wel 60 procent zou kunnen crashen, waarschuwde beursveteraan John Hussman onlangs. Hij vergeleek de huidige aandelenomgeving met jaren als 1929 en 2000, vlak voor de Grote Depressie en het uiteenspatten van de dotcomzeepbel.

4. Zwarte zwanen

Zogenoemde 'zwarte zwanen' zijn gebeurtenissen waarvan de kans zeer klein is dat ze optreden, maar die tegelijk een enorme impact hebben op financiële markten, als ze zich voordoen. De coronapandemie is een goed voorbeeld van zo'n gebeurtenis.

Voor 2024 ligt het risico op zwarte zwanen vooral in de geopolitieke sfeer. Topeconoom Nouriel Roubini wees recent onder meer op de stijgende spanningen tussen de VS en China, als bron van geopolitieke escalatie.

Agressie tussen de grootmachten zou uiteindelijk kunnen uitmonden in een regelrechte oorlog, wat catastrofaal zou kunnen zijn voor de wereldeconomie, waarschuwde Roubini. "Als ze er niet in slagen om een nieuwe verstandhouding te bereiken over kwesties die hun huidige confrontatie aanwakkeren, zullen ze uiteindelijk met elkaar in botsing komen."

Het conflict tussen Israël en Hamas zou zich ondertussen ook kunnen uitbreiden naar het Midden-Oosten in bredere zin, gaf Roubini in een recent interview met Bloomberg aan. Een escalerend conflict zou olieprijzen kunnen doen stijgen, wat in het Westen een stagflatoire crisis zou kunnen veroorzaken. "Het is niet het basisscenario, maar het is een risico."

LEES OOK: Juichstemming bij beleggers: risico van economische dip wordt wel aandachtspuntje in 2024