Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken, is de rijkste Nederlander.

Met een vermogen van 12,5 miljard euro staat ze bovenaan de nieuwste Quote 500-ranglijst. Volgens het zakenblad is het vermogen van De Carvalho-Heineken in een jaar tijd met ruim 13 procent toegenomen.

Ze neemt de toppositie over van Randstadoprichter Frits Goldschmeding, die met 4,3 miljard euro op de tweede plaats staat. Op drie staat topman Dik Wessels van bouwonderneming VolkerWessels (4 miljard euro), op vier Ralph Sonnenberg van Hunter Douglas (het bedrijf achter Luxaflex). Mediamagnaat John de Mol neemt de vijfde plek in met een vermogen van 2,6 miljard.

Het blad geeft ook een overzicht van vermogende bekende Nederlanders. Op dat lijstje staan onder anderen tv-producent en oud-acteur Reinout Oerlemans (165 miljoen euro), dj Tiësto (120 miljoen) en media-ondernemer en oud-radio-dj Lex Harding (75 miljoen).

Dit zijn de rijkste families van Nederland:


5. Familie Melchior - 1,3 miljard euro, 0%

1994-03-22 12:00:00 HCS-affaire. Leon Melchior + advocaat.

De familie Melchior dankt zijn fortuin aan wijlen Leon Melchior. Hij verdiende zijn geld als ondernemer in vele disciplines, maar cashte vooral met de verkoop van zijn bouwbedrijf aan SHV in 1972. In 2015 overleed hij op 88-jarige leeftijd.


4. Familie Dreesman - 1,7 miljard euro, 0%

2016-04-23 12:15:26 HILVERSUM - De vestiging van Vroom en Dreesman (V&D) in Hilversum sluit als allerlaatste voorgoed de deuren. Hiermee komt een einde aan het bestaan van het warenhuisconcern, dat in december 2015 failliet ging. ANP JERRY LAMPEN
Alsof de familie Dreesman de bui al had zien hangen, verkocht het V&D lang voordat het noodlot toesloeg bij de winkelketen.

3. Familie De Rijcke - 2,1 miljard euro, +5%

2014-12-25 15:48:55 ROTTERDAM - Winkelend publiek bij het Kruidvat op de Schiedamseweg in Rotterdam op eerste kerstdag. Deze kerst zijn er meer supermarkten open dan vorig jaar. Ongeveer tweehonderd winkels in zowel de steden en dorpen zijn geopend. ANP BAS CZERWINSKI

Ook de familie De Rijcke verdiende zijn geld in de Nederlandse winkelstraten en werd rijk met de verkoop van onder andere drogisterijketen Kruidvat, parfumeriezaken ICI Paris XL en supermarkt Groenwoudt. Dat het vermogen afgelopen jaar zo gegroeid is, heeft alles te maken met de investeringsmaatschappij van de familie: De Hoge Dennen.

2. Familie Van der Vorm - 9,2 miljard euro, +2,2%

2017-06-29 14:45:11 ROTTERDAM - Een computergestuurde containerterminal van het havenbedrijf APM ligt stil. De problemen ontstonden door een grote ransomware-aanval. ANP JERRY LAMPEN

Familie Van der Vorm is erg gesloten. Wel weten we dat de familie ongeveer 68 procent van investeringsfonds HAL bezit en een belang in de Rotterdamse haven en bedrijven als Boskalis, VOPAK, SBM Offshore, optiekketen GrandVision, PontMeyer en Coolblue.


1. Familie Brenninkmeijer - 22 miljard euro, +4,8%

2014-06-17 10:45:26 DEN HAAG - Logo C&A. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De Brenninkmeijers blijven met afstand de rijkste familie van Nederland. Veel is er niet bekend over het fortuin, aangezien het de financiële resultaten van C&A stilhoudt en de publiciteit schuwt. Quote schat het vermogen op 22 miljard euro en daarom prijkt de familie bovenaan het lijstje.