• Het verhaal achter ’s werelds grootste bezitter van dogecoins zou weleens een teleurstelling kunnen zijn voor menig cryptobelegger.
  • Een softwareprogrammeur die aan de dogecoin werkt, zegt dat het waarschijnlijk is dat het zogenoemde ‘walvis’-adres toebehoort aan een cryptobeurs.
  • Het is echter onmogelijk om de eigenaar van het adres te achterhalen als die zijn identiteit niet zelf onthult.

Wie bezit het gros van alle dogecoins die in omloop zijn? Dat is een vraag die cryptobeleggers sinds de explosieve stijging van de ludieke cryptomunt bezighoudt.

Het inmiddels fameuze digitale adres DH5yaieqoZN36fDVciNyRueRGvGLR3mr7L begon op 5 februari 2019 met het aankopen van dogecoins, op dat moment nog een onbeduidende cryptomunt die vooral werd gezien als een grap. Destijds werd de dogecoin verhandeld tegen een waarde van 0,0018 dollar per coin.

Inmiddels bezit de mysterieuze ‘walvis’ – de bijnaam voor grootbezitters van een bepaalde cryptomunt – liefst 36,7 miljard dogecoins. Dat is zo’n 28 procent van het totale aantal dogecoins in omloop. Tegen de huidige koers gaat het om een waarde van bijna 13 miljard dollar.

Lees ook: Een mysterieuze belegger bezit 28 procent van alle dogecoins – Elon Musk waarschuwde al voor deze ‘walvis’

Hoewel het spannend klinkt om het digitale adres toe te schrijven aan een enkel individu die miljarden dollars van de meme-munt heeft verzameld, is het waarschijnlijker dat het adres verbonden is aan een cryptobeurs, zegt dogecoin-expert Patrick Lodder.

Wat betreft de ludieke acties bij het aankopen van dogecoins, zoals de aankoop van 420,69 dogecoins op 18 mei, gaat het volgens Lodder waarschijnlijk gewoon om grappenmakers die voor de lol relatief kleine hoeveelheden dogecoin naar het bekende digitale adres sturen.

Lodder, die sinds 2014 als softwareprogrammeur aan de dogecoin werkt, geeft aan dat iedereen doge kan sturen naar een openbaar genoteerd adres. Het geld dat op een bepaald digitaal adres binnenkomt, geeft geen echte aanwijzing over de identiteit van de eigenaar van het adres, tenzij het om een zeer grote toename gaat.

Dogecoin-adres dient mogelijk als opslag van een cryptobeurs

De enige keer dat er dit jaar munten uit de fameuze digitale portemonnee – een wallet genoemd – verdwenen, was in april 2021. Het ging toen om een verkoop van 100 miljoen dogecoins.

De hoofdonderzoeker van cryptonieuwssite CoinDesk vertelde Insider dat dit gebrek aan activiteit zou kunnen betekenen dat de walvis geen beurs is, maar gewoon een individu.

Volgens Lodder zou het echter kunnen gaan om een zogeheten cold storage wallet (offline wallet) van een cryptobeurs. Een beurs die veel doge bewaart, zal namelijk een groot deel willen veiligstellen op een offline opslag. Dat zou ook kunnen verklaren waarom het adres veel dogecoins accumuleert en weinig verkoopt.

“Dit lijkt op iemand die veel geld in bewaring krijgt en dat in een cold storage wallet stopt, zodat het veiliger is”, vertelt Lodder aan Insider.

“Alleen wanneer de eigenaar naar voren komen met een (cryptografisch) bewijs, kun je er zeker van zijn wie wat bezit”, voegt hij er in een e-mail aan toe. “Zelfs als je alles over blockchains weet, kun je zonder bewijs tot een verkeerde conclusie komen. Ik zou dus iedereen willen waarschuwen om voorzichtig te zijn met het doen van stellige uitspraken.”

Intussen gaan op online fora tal van geruchten rond over de mogelijke eigenaar van het dogecoin-adres. De bekendste suggestie is dat het adres toebehoort aan Tesla-topman Elon Musk. Volgens Lodder is het echter hoogstonwaarschijnlijk dat het om één persoon gaat.

Lees ook: Elon Musk gaat vol in de aanval tegen de bitcoin en ziet de dogecoin als de beste cryptomunt voor de wereld

Speculatie is gevaarlijk voor beleggers

Zoals veel cryptomunten draait de dogecoin op een gedecentraliseerd netwerk. Het gebrek aan centrale controle maakt de munt veiliger en minder kwetsbaar voor de grillen van één partij die het netwerk controleert. Maar het zorgt er ook voor dat geruchten en speculaties over de cryptomunt blijven rondzingen, zonder dat ze geverifieerd kunnen worden.

Die geruchten kunnen potentieel gevaarlijk zijn voor een cryptomunt als de dogecoin en zijn trouwe aanhangers, zegt Lodder. Speculatie dat er een 'walvis' is, kan ervoor zorgen dat mensen in paniek gaan verkopen. Zo'n grootbezitter kan in theorie immers op elk moment grote hoeveelheden van de dogecoin dumpen.

Lodder zegt dat indien het digitale adres toebehoort aan een cryptobeurs, het gunstig zou zijn voor de dogecoingemeenschap als de beurs dit bekend zou maken. De meeste cryptobeurzen zeggen echter niet welke digitale adressen ze zelf gebruiken voor het aanhouden van cryptomunten.

“Het zou handig zijn als er een goede manier was om te verifiëren dat de boekhouding van een cryptobeurs op orde is”, aldus Lodder.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: