• Door de spectaculaire stijging van de cryptomunt dogecoin is één belegger in de cryptomunt in het bezit van omgerekend 20 miljard dollar.
  • De enkele wallet bezit momenteel 36,7 miljard dogecoin, zo’n 28 procent van de gehele muntvoorraad.
  • Elon Musk waarschuwde in februari al dat het grootste risico voor dogecoin de extreme concentratie bij slechts een paar beleggers is.

Techmiljardair en cryptofan Elon Musk waarschuwde in februari dat het grootste risico voor de cryptomunt dogecoin de extreme concentratie bij slechts een handvol beleggers is.

Die waarschuwing is relevanter dan ooit, na een koersstijging van meer dan 10.000 procent sinds begin dit jaar. Volgens Bitinfocharts bezit één belegger momenteel dogecoins ter waarde van bijna 20 miljard dollar.

Het dogecoinadres DH5yaieqoZN36fDVciNyRueRGvGLR3mr7L begon met het kopen van de cryptomunt op 5 februari 2019, toen deze werd verhandeld tegen een waarde van 0,0018 dollar per dogecoin.

Inmiddels bezit deze mysterieuze ‘walvis’ liefst 36,7 miljard dogecoins. Dat is zo’n 28 procent van het totale aantal van 129,4 miljard dogecoins in omloop.

In de cryptowereld is een whale, oftewel walvis in het Nederlands, iemand die een relatief grote hoeveelheid van één cryptomunt bezit.

Sinds de aankoop in 2019 is de koers van de dogecoin meer dan 30.000 procent gestegen, tot een huidige waarde van ongeveer 0,53 dollar per munt.

“Als grote dogecoinbezitters het gros van hun munten verkopen, krijgt de doge mijn volledige steun”, zei Musk afgelopen februari in een tweet. “Te veel concentratie is het enige echte probleem, als je het mij vraagt. Ik zal ze in dollars betalen, als ze gewoon hun accounts opheffen.”

De top 100 van digitale portemonnees (wallets) bezit in het geval van de dogecoin zo’n 67 procent van de totale voorraad van deze cryptomunt. Het gaat hier om bijna 87 miljard dogecoins. Die hebben bij de koers van 0,53 dollar per dogecoin een waarde van zo’n 46 miljard dollar.

De dogecoin drijft dit jaar vooral op een hype op sociale media en steun van beroemdheden zoals Musk. De miljardair en CEO van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft laat zich, net als andere beroemdheden, regelmatig positief uit over de dogecoin.

Op online forums ging zelfs het idee rond dat Elon Musk, de “dogefather” zelf, achter het whale-account zit. Dit idee is gebaseerd op drie afzonderlijke transacties in de betreffende wallet. Elke transactie voegde 28,061971 dogecoins toe, een verwijzing naar de geboortedag van Elon Musk op 28 juni 1971.

Maar gelet op de waarschuwing van Musk over de concentratie van het bezit van dogecoins bij een kleine groep beleggers, waren deze transacties mogelijk slechts een eerbetoon aan de topman van Tesla.

Een turbulent optreden bij SNL

Afgelopen weekend was Musk gastpresentator van het bekende Amerikaanse comedyprogramma Saturday Night Live.

De koers van dogecoin zakte tijdens de uitzending hard. Waar de munteenheid voor de start van Saturday Night Live rond de 0,72 dollar waard was, ging de munt tijdens de uitzending met ruim een kwart onderuit.

Lees ook: Dogecoin dondert omlaag na optreden van Elon Musk bij comedyshow SNL

Inmiddels is een dogecoin volgens Coinmarketcap, een website die de koersen van cryptomunten op verschillende beurzen bijhoudt, 0,53 dollar waard. Dat is nog altijd een enorme stijging ten opzichte van 1 januari, toen een dogecoin minder dan een dollarcent kostte.

[activecampaign form=28]

Meer dogecoin? Bekijk ook deze artikelen eens: