• Volgens Elon Musk is bitcoin minder gedecentraliseerd dan vaak wordt beweerd.
  • De Tesla-topman zinspeelt erop om alle bitcoins van de elektrische automaker van de hand te doen.
  • Dogecoin kan zich volgens Musk ontwikkelen tot een serieuze concurrent van de bitcoin.

Elon Musk twitterde op zondag over het verbeteren van het dogecoinnetwerk en klaagde op het sociale medium over “arrogante” bitcoinhandelaren die hem ertoe drijven compleet in te zetten op deze cryptomunt.

Musk lijkt hiermee te suggereren dat dogecoin zich in zijn ogen kan ontwikkelen tot een serieuze cryptovaluta, ondanks dat het in 2013 begon als een grap van twee softwareprogrammeurs.

De Tesla-oprichter veroorzaakte zondag een daling in de bitcoinkoers nadat hij suggereerde alle investeringen in de munt van de hand te willen doen. In januari kocht Tesla nog 1,5 miljard dollar aan bitcoins. Later op de dag verduidelijkte Musk dat Tesla geen bitcoins had verkocht.

Nadat Musk kritiek kreeg op zijn opvattingen over cryptovaluta, anwoordde hij: “Arrogante draadjes zoals deze zorgen ervoor dat ik all-in wil gaan op Doge”

Een twitteraar maakte daaruit op dat Musk voor dogecoin kiest, omdat de crypto "op veel fundamentele manieren beter is dan bitcoin". Met die conclusie stemde de Tesla-topman in.

Volgens Musk is de rekensom van dogecoin eenvoudig. De lage kosten van handelen in de cryptomunt en de grote handelsvolumes maken deze concurrent van bitcoin volgens de techondernemer aantrekkelijk.

De tweets van Musk kwamen daags na de aankondiging dat Tesla stopt met het aannemen van bitcoins als betalingsmiddel. Daartoe besloot het bedrijf uit bezorgdheid over de milieu-impact van de digitale munt.

Musk kondigde vorige week aan dat hij op zoek is naar alternatieven voor bitcoin die minder energie gebruiken bij de delving. Dogecoin toont volgens hem veel beloftes op dat vlak.

Lees ook: 5 groene alternatieven voor de bitcoin die Elon Musk en Tesla kunnen overwegen

Elon Musk gaat vol in de aanval tegen de bitcoin

Musks interesse in dogecoin wordt door veel bitcoinliefhebbers gezien als ondermijning van cryptomunten in het algemeen. Dogecoin is immers een parodie op de bitcoin.

Critici van dogecoin wijzen op fouten in de infrastructuur en het feit dat de munt, in tegenstelling tot bitcoin, geen limiet kent in het aantal uit te geven exemplaren.

Nadat Musk stevige kritiek kreeg voorgeschoteld van crypto-investeerder Peter McCormack, sloeg de topman terug. Zo merkte hij op dat het bitcoin minder gedecentraliseerd is dan vaak wordt beweerd. Daarbij verwees hij naar ongelukken in Chinese kolenmijnen die grote nadelige gevolgen hadden voor de koers van de cryptovaluta.

"Een enkele mijn in Xinjang liep onder met water, waarna de rekenkracht van het bitcoinnetwerk met 35 procent daalde", schreef Musk in een reactie. "Is dit gedecentraliseerd?"

"Ooit gehoord van PayPal", twitterde Musk erachteraan. De Tesla-topman stond rond de eeuwwisseling aan de wieg van deze betaaldienst. "Misschien weet ik wel het een en ander over hoe geld werkt?"

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: