Door de coronacrisis moesten afgelopen week 4,4 miljoen Amerikanen een uitkering aanvragen. Dat zijn er 100.000 meer dan economen verwachtten.

In de vijf weken dat de coronacrisis de VS hard raakt, staat de teller nu op ruim 26 miljoen aanvragen.

De roep om het ‘openen’ van de economie wordt steeds luider.

Het aantal Amerikanen dat zich de afgelopen meldde voor een uitkering viel net iets hoger uit dan de verwachting. Uiteindelijk klopten 4,4 miljoen mensen bij de overheid aan voor een eerste aanvraag.

De algemene consensus was dat er waarschijnlijk 4,3 miljoen Amerikanen een uitkeringsaanvraag zouden doen. Dat werden er dus uiteindelijk 100.000 meer.

In totaal hebben zich sinds half maart al 26,4 miljoen Amerikanen tot de overheid gewend voor steun als gevolg van de coronacrisis.

De economie roept om heropening, maar veiligheid moet vooropstaan

Het cijfer van vorige week, 5,2 miljoen aanvragen, werd licht naar beneden bijgesteld. Sinds de aanvragen enkele weken geleden op 6,9 miljoen in een week piekten, is er weer een dalende lijn ingezet.

Het gaat echter nog altijd om immense aantallen, in 1982 betekende een record nog dat er in één week 695.000 mensen een uitkering aanvroegen.

De werkloosheid in de Verenigde Staten is door de coronamaatregelen hard gestegen. Die staat nu al mogelijk op ongeveer 20 procent. De huidige crisis wordt daarom wel vergeleken met de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Mede daarom zijn er veel oproepen de economie weer te openen, ook president Donald Trump ziet daar wel iets in, maar niet tegen elke prijs.

De Amerikaanse president is het er bijvoorbeeld niet mee eens dat de staat Georgia bepaalde coronamaatregelen versoepelt om de economie weer op gang te brengen.

"Ik denk dat het te vroeg is", stelde Trump over dat besluit. "Ze kunnen nog ietsje langer wachten, een klein beetje nog. Want veiligheid moet vooropstaan."

Lees meer over de coronacrisis: