Met het vertrek van drie directeuren lijkt de leegloop bij huishoudwinkelketen Blokker nog steeds niet ten einde, zo meldt het FD.  De drie opgestapte topmensen zijn Corné Mulders (winkeloperaties), Koen van Doorn (bevoorrading en IT) en Odile Bocxe (personeelszaken). Ook Roland van der Geest van koopjesdochter Big Bazar is opgestapt. Het vertrek van Van der Geest komt vlak nadat de voorgenomen verkoop van Big Bazar door Blokker Holding mislukte.

Blokker kwakkelt al langer met zo ongeveer alles waar een winkelketen mee kan kwakkelen. De belangrijkste hobbel die evenwel genomen moet worden is de positionering in het veranderde Nederlandse winkellandschap.

Zo ondervindt de winkelketen veel concurrentie van discountformule Action en internet. In antwoord daarop wordt er flink gesaneerd: een nieuwe uitstraling en inrichting van de winkels, een ander assortiment en prijsbeleid en betere – en vooral snellere – webverkopen.

Mes in eigen vlees

Blokker is ook flink afgeslankt door de verkoop van verschillende winkelformules zoals Intertoys, Leen Bakker, Bart Smit, Xenos Duitsland en Toys XL. Dat alles ging niet pijnloos en het bedrijf leed kolossale boekverliezen: € 344 miljoen in 2017. Blokker zag daarmee het eigen vermogen verdampen van € 363 miljoen tot € 19 miljoen. Een bloedbad dus.

Nog meer besparingen? Jazeker! Een van zijn twee distributiecentra wordt gesloten. Dat in Gouda sluit de deuren, dat in Geldermalsen wordt omgebouwd tot een centrum waarvandaan ook webbestellingen worden uitgeleverd. En die operatie moet volgende zomer afgerond zijn.

Blokker schuift met poppetjes

Er zijn de afgelopen tijd heel wat poppetjes verschoven en verdwenen binnen de holding. In april hielden CEO Casper Meijer en CFO Jeroen Visser het voor gezien. Logisch: nu alle bedrijfsonderdelen in de etalage staan, is een holding een overbodige luxe. Terwijl president-commissaris Michiel Witteveen tijdelijk de scepter zwaait over de holding, heeft dochter Blokker een nieuwe directeur: Ludo Bijvoet, die voorheen bij de Holding werkte.

Keert de rust dan nu misschien eindelijk weer terug bij Blokker? "We hebben flink gesleuteld aan het bedrijf. Het strategische veranderingsmanagement is achter de rug. Er ligt nu een fundament. Daarmee kunnen we nu verder", zegt een woordvoerder.

LEES VERDER: Wie goed kijkt naar platforms als Amazon, begrijpt dat Blokker geen keus heeft: saneren en aanpassen, anders is het einde oefening