• De hoge inflatie blijft je portemonnee raken halverwege 2022, vooral via hoge prijzen voor gas en stroom.
  • Aan de stijging van de hypotheekrente lijkt echter voorlopig een eind gekomen, terwijl er enige hoop gloort voor spaarders.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoge inflatie blijft je portemonnee raken halverwege 2022. Dat is vooral te merken aan de aanhoudend hoge prijzen van gas en stroom. Maar dat is niet het enige. Rentes op de financiële markten kruipen omlaag en dat heeft in juli voor een een golfje van hypotheekrentedalingen gezorgd.

Intussen is er in de eerste maand van het derde kwartaal een zomerrally gaande op de beurs. Aandelenmarkten zijn aardig opgeveerd, na de sterke dalingen van de afgelopen maanden. De vraag is echter of het beursherstel stand houdt.

Huizenprijzen stijgen op jaarbasis nog stevig, maar stagneren inmiddels op maandbasis: de eerste tekenen van een afkoeling op de huizenmarkt.

Genoeg spannende ontwikkelingen die je financiële situatie raken!

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juli 2022:

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: stagnatie op maandbasis

De stijging van huizenprijzen is in het tweede kwartaal van dit jaar op maandbasis stilgevallen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de gemiddelde transactieprijs in april op 429.020 euro, in mei was dat 429.077 euro en in juni 428.932 euro.

Op jaarbasis is er nog steeds sprake van een flinke prijsstijging. Voor huizen moest in juni gemiddeld 16,6 procent meer betaald worden dan in dezelfde maand een jaar terug. In mei kwam de toename nog uit op 18,8 procent en in januari piekte de prijsstijging op zo’n 21 procent, het hoogste niveau in decennia.

De huizenmarkt lijkt ondertussen wel af te koelen. De concurrentie tussen huizenzoekers neemt in de meeste provincies af, merkt huizenwebsite Funda, die zich baseert op het aantal mensen dat reageert op woningen die te koop staan op het verkoopplatform.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen dit jaar nog gemiddeld 15%, maar ABN AMRO verwacht een flinke afkoeling in 2023


Hypotheekrente: eerste dalingen in een lange tijd

bron: Van Bruggen Adviesgroep

In juli is een aantal geldverstrekkers voor het eerst in maanden overgegaan tot verlaging van hypotheekrentes. De verlagingen bij individuele aanbieders waren minimaal, waardoor de gemiddelde hypotheekrentes voor verschillende rentevaste perioden nagenoeg gelijk zijn gebleven.

Hoe de hypotheekrente zich in de afgelopen weken heeft ontwikkeld, valt af te lezen van de bovenstaande grafiek van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep. In januari dit jaar begonnen hypotheekrentes hard te stijgen, in juli kwam de stijging tot stilstand en inmiddels zijn eerste dalingen zichtbaar.

Of we de komende maanden nog meer renteverlagingen kunnen verwachten, valt te bezien. Geldverstrekkers hebben wel de ruimte om de hypotheekrente verder omlaag te schroeven, omdat de marktrentes de afgelopen weken veel meer zijn gedaald dan hypotheekrentes.

Lagere rentes op de kapitaalmarkt zorgen ervoor dat geldverstrekkers zelf goedkoper kunnen lenen, wat ruimte biedt om hypotheekrente te verlagen zonder heel sterk in te teren op winstmarges.

De tarieven van verschillende aanbieders kunnen overigens flink uiteenlopen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste aanbieder bij hypotheekrentes met een rentevaste periode van 10 jaar of 20 jaar is al snel 0,8 procentpunt, blijkt uit een analyse van Business Insider.

Lees meer: Enorme verschillen bij hypotheekrente tussen aanbieders: dit zijn de hoogste en laagste rentes voor 10 en 20 jaar vast (en wat dat kan schelen in maandlasten)


Sparen: gat tussen inflatie en de spaarrente blijft groot

De kloof tussen de inflatie en spaarrentes is afgelopen maand een fractie kleiner geworden. In juni was de inflatie in Nederland 8,6 procent, iets lager dan in de voorgaande twee maanden. Tegelijk bleef hoogste variabele spaarrente bij in Nederland gevestigde aanbieders stabiel op 0,05 procent.

Deze verhoudingen betekenen nog steeds dat spaartegoeden rap hun koopkracht verliezen. Anders gezegd: spaarders kunnen in de toekomst met dezelfde hoeveelheid euro's steeds minder spullen en diensten kopen vergeleken met nu.

Maar voor spaarders is er afgelopen maand wel goed nieuws geweest. De Europese Centrale Bank heeft in juli de belangrijkste rentetarieven met 0,5 procentpunt verhoogd. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de rente in de eurozone omhoog gaat. Later dit jaar gaat de rente mogelijk nog verder omhoog, maar over de omvang van toekomstige rentestappen liet de ECB zich bij het rentebesluit nog niet uit. 

De belangrijke vraag is of en wanneer commerciële banken hun spaarrentes gaan verhogen in lijn met de verwachte renteverhogingen door de ECB. Bij banken in het buitenland is dat al wel het geval. De bancaire tak van het Franse autobedrijf Renault verhoogde de rente op de dagelijks opvraagbare spaarrekening bijvoorbeeld van 0,35 procent naar 0,5 procent.

Lees ook: Rabobank stopt 1 augustus met negatieve spaarrente, na renteverhoging ECB

Beurs: zomerrally houdt voorlopig aan

De beurs is in juli behoorlijk opgeveerd, na zes maanden van dalende koersen. De AEX-index heeft in een maand tijd een herstel van ruim 8 procent geboekt en staat sinds de start van dit jaar nog 'maar' 9 procent lager.

Beursanalisten vragen zich wel af hoe duurzaam dit koerherstel is, aangezien de oorzaken van dalende koersen zoals hoge inflatie en renteverhogingen van centrale banken nog niet zijn verdwenen. Zo verhoogde de Amerikaanse centrale bank in juli de rente met nog eens 0,75 procentpunt.

Beleggers doen er goed aan de rente-ontwikkeling scherp in de gaten te houden, want die kan cruciaal worden voor de aandelenmarkt, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Lees meer: Zomerrally op de beurs stuit op technische weerstand: dit moet er gebeuren om aandelen verder te laten stijgen

Volgens een beursstrateeg van financieel adviesbureau RIA Advisors kan de beurs in de tweede helft van 2022 nog flink dalen omdat aandelen nog steeds relatief duur zijn in historisch perspectief.

Lees ook: Is de zomerrally op de beurs houdbaar? Deze 2 experts verschillen radicaal van mening


Benzine en diesel: lichte prijsdaling

De prijzen van benzine en diesel zijn deze maand licht gedaald. De prijs per liter ongelode benzine is op 18 juli gezakt tot 2,19 euro, vergeleken met 2,35 euro medio juni. De dieselprijs lag op 18 juli op 2,05 euro, vergeleken met 2,18 euro een maand eerder.

In brede zin volgen de prijzen aan de pomp de ontwikkeling van de olieprijs. Olieprijzen zijn in juli terugezakt. De prijs van Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, tikte op 25 juli een niveau van 104 dollar per vat aan, ruim 10 dollar minder dan eind juni.

De daling van de olieprijs wordt mede gedreven door de vrees voor een economische recessie en de sterkere dollar. Een economische teruggang gaat immers gepaard met minder vraag naar energie.

Als de dollar in waarde stijgt tegenover andere valuta, kan dat de vraag naar olie drukken, omdat oliecontracten in de Amerikaanse valuta gedenomineerd zijn en dus duurder worden voor niet-dollarlanden, als de dollar in waarde toeneemt.

Toch is een nieuwe stijging van olieprijzen niet uitgesloten, denkt analist Neal Dingmann van Triust Capital. Hij verwacht dat de olieprijs tot 150 dollar per vat kan klimmen, als westerse landen onvoldoende alternatieven hebben voor Russische olie die onderhevig is aan sanctiemaatregelen. Volgens de analist hebben grote olieproducenten als de VS en OPEC geen reservecapaciteit om de productie verder op te voeren.

Lees meer: ‘Olieprijs kan tot boven $150 stijgen, als Russische leveringen niet worden vervangen’


Stroom: variabele prijzen fors hoger

De markten voor stroom en gas blijven bijzonder onrustig, mede vanwege de onzekerheden rond de aanvoer van Russisch gas in Europa deze winter. Op groothandelsmarkten was in juli opnieuw sprake van forse prijsstijgingen.

Energieleveranciers bieden door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas veel minder nieuwe, vaste contracten aan dan een jaar geleden. Het gaat hierbij om contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer vaststaat.

Financiële vergelijker Pricewise merkt dat het voor overstappers sowieso lastig is om nieuwe energiecontracten te vinden.

De gemiddelde stroomprijs die Pricewise bijhoudt, te zien in de bovenstaande grafiek, is momenteel dus gebaseerd op minder aanbiedingen van energieleveranciers dan gebruikelijk.

De prijs voor variabele stroomcontracten is in juli wat harder gestegen dan de gemiddelde prijs voor contracten waarbij de stroomprijs voor 1 jaar vaststaat. Het is dus doorgaans duurder om een variabel contract te hebben, maar zoals gezegd is het in de praktijk erg lastig om een contract af te sluiten waarbij prijzen voor langere tijd worden vastgelegd.

Lees ook: 1 op 10 huishoudens heeft inmiddels stijging energierekening met 50% te pakken


Gasprijs: ongekend hoog voor zomerperiode

Voor de gasmarkt is ook duidelijk te zien dat variabele prijzen gemiddeld genomen fors boven de prijzen van 1-jaarscontracten liggen.

Maar tegelijk is het dus zo dat het aanbod van vaste contracten beperkt is en dat huishoudens van wie het vaste energiecontract afloopt, vaker automatisch in een variabel contract terecht komen.

Voor de Europese gasmarkt is van groot belang dat Rusland de aanvoer van aardgas via de Nordstream 1-pijpleiding die naar Duitsland loopt, kunstmatig laag houdt. Hierdoor zijn de prijzen gas op de groothandelsmarkten ongewoon hoog voor de zomerperiode, waarin de vraag naar gas doorgaans lager is.

Lees ook: Energierekening: in Nederland ben je op jaarbasis €800 tot €1.100 meer kwijt aan gas en stroom dan in Duitsland en België

Lees meer over geldzaken: