Stroomprijzen op groothandelsmarkten in Europa zijn woensdag tot een recordhoogte gestegen, nadat Rusland de toevoer van aardgas naar het continent had teruggeschroefd, waardoor de toch al kwetsbare economie van Europa verder onder druk is komen te staan.

De Duitse stroomprijs voor levering in 2023 schoot woensdag omhoog tot een record van 388 euro per megawattuur – meer dan 400 procent hoger dan een jaar geleden. In de loop van woensdag zakte de prijs weer iets terug.

De stijging van de elektriciteitsprijzen zijn een reactie op de stijgende Europese aardgasprijzen – die belangrijk zijn voor de opwekking van elektriciteit. Aardgasprijzen stegen voor de zesde dag op rij, omdat Rusland leveringen verder terugschroeft.

De Nederlandse TTF-aardgasfutures, de Europese benchmark – noteerden woensdag 2 procent hoger, op 203,50 euro per megawattuur. Dat is ruim 26 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag en ongeveer 780 procent hoger dan een jaar eerder.

Het Russische Gazprom zei maandag dat het de levering van aardgas aan Duitsland en Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding zou terugschroeven tot slechts 20 procent van de capaciteit. Gazprom sprak van aan een technisch probleem met een turbine.

Uit de gegevens van de beheerder van Nord Stream bleek dat de toevoer door de pijpleiding woensdagochtend inderdaad waren gedaald tot ongeveer 20 procent van de capaciteit.

Rusland had eerder de toevoer tot 40 procent teruggebracht, waarbij Europese regeringen president Vladimir Poetin ervan beschuldigden aardgas als een economisch wapen te gebruiken als reactie op westerse sancties in verband met de oorlog in Oekraïne.

Kans op recessie in Europa neemt toe

De jongste stopzetting van de Russische aardgasleveringen aan Europa zal een zware klap betekenen voor de Europese economie, zo stellen analisten. Die toont al tekenen van verzwakking vanwege de hoge inflatie en stijgende rentes.

"Elektriciteit verandert voor veel Europeanen veranderen van een nutsvoorziening in een luxegoed, terwijl het industriële concurrentievermogen ernstig wordt geschaad en er nog zware beslissingen moeten worden genomen om het energiegebruik te rantsoeneren", schreef Stefan Koopman, senior macrostrateeg bij Rabobank woensdag in een rapport.

Analisten van zakenbank Goldman Sachs gaven dinsdag aan te verwachten dat de eurozone in de tweede helft van het jaar in een recessie terecht zal komen."De verminderde aanvoer van Russisch gas en de hoge gasprijzen zullen de komende kwartalen duidelijk op de bedrijvigheid drukken", aldus de analisten Goldman.

"Een volledige stopzetting van de gastoevoer blijft een reële mogelijkheid, vooral tijdens de wintermaanden. Wij schatten in dat zo'n stop de eurozone in een scherpe recessie zou duwen."

LEES OOK: Rusland lijkt Europa in z’n greep te hebben met het gaswapen – maar de Russische economie is in een beerput beland