Energieleveranciers bieden door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas en de onzekere situatie op de groothandelsmarkt veel minder nieuwe, vaste contracten aan dan een jaar geleden. Het gaat hierbij om contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer vaststaat. 

De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel contract voor energie, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn jaarlijkse energiemonitor. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog om 44 procent ging.

Die toename is volgens de toezichthouder het gevolg van de hoge energieprijzen. Energieleveranciers laten klanten daardoor nauwelijks meer vaste contracten afsluiten of doen dat alleen tegen hoge prijzen die niet interessant zijn.

Financiële vergelijker Pricewise merkte afgelopen maand al op dat waar consumenten een jaar geleden nog uit zo’n honderd aanbiedingen konden kiezen, dat nu slechts “een handvol” is, meestal tegen een variabele prijs.

Overigens zijn de gemiddelde variabele én vaste tarieven in mei iets gedaald, nadat deze in maart en april piekniveaus hadden bereikt, blijkt uit dat van verschillende energieleveranciers die Pricewise bijhoudt.

Variabele energieprijzen per 1 juli omhoog

Energieleveranciers verhogen de variabele energietarieven doorgaans één keer per halfjaar in januari en juli, maar door de enorme stijgingen van de prijzen van stroom in gas op groothandelsmarkten, zijn veel partijen daar al vanaf afgeweken.

Essent gaat de variabele energietarieven per 1 juli met 25 tot 30 procent verhogen. De gemiddelde klant is daardoor zo’n 50 euro per maand duurder uit, zo bleek eerder deze maand.

Energieleveranciers bieden door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas en de onzekere situatie op de groothandelsmarkt veel minder nieuwe, vaste contracten aan dan een jaar geleden. Het gaat hierbij om contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer vaststaat.

Klanten bij energieleverancier Vattenfall met een variabel contract zijn na 1 juli in doorsnee 20 euro per maand duurder uit voor hun elektriciteit en gas.

Gemiddeld gaan de prijzen bij Vattenfall met bijna 12 procent omhoog, meldt een woordvoerster. Het bedrijf zegt energie slim te hebben ingekocht en de prijsstijging daardoor te hebben beperkt. Voor klanten met een contract met een vaste prijs verandert er niets, behalve dat de btw omlaag gaat door ingrepen van het kabinet om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten.

De hoge prijzen van stroom en gas zorgen ervoor dat consumenten bewuster kijken naar besparingsmaatregelen voor stroom en gas. Het aantal huishoudens dat minimaal één besparende maatregel heeft getroffen in huis is toegenomen tot 90 procent van 81 procent vorig jaar.

De meest genomen maatregel is installatie van een slimme meter. Consumenten geven ook aan dat het door de hoge energieprijzen interessanter is geworden om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook de aanschaf van een elektrische auto wordt interessanter vanwege de hoge brandstofprijzen, geven ze aan.

LEES OOK: Prijzen van zonnepanelen én stroom fors omhoog: wat doet dat met de terugverdientijd?