Aandelenmarkten zijn aardig opgeveerd sinds de dieptepunten die in juni werden bereikt. In de VS heeft de brede S&P 500-index vanaf het dieptepunt van ongeveer 3.600 punten een opmars van bijna 10 procent gemaakt. Donderdag sloot de S&P 500 net onder de 4.000 punten.

Beursexperts verschillen radicaal van mening over de vraag hoe houdbaar de huidige opleving is, gezien de dreiging van inflatie en een economische terugval in het najaar.

Technisch analist Mark Newton van adviesbureau Fundstrat scheef woensdag in een rapport dat de huidige opleving “geen typische bear market rally is”. Hoewel er bij het niveau van 4.000 punten voor de S&P 500 enige weerstand kan zijn voor een verdere stijging, ziet Newton kansen voor een opmars die in ieder geval tot september kan doorzetten.

Dat laatste zou een prettige afwisseling zijn voor aandelenbeleggers, die beurzen in de eerste helft van dit jaar in een vrijwel onafgebroken lijn hebben zien dalen.

Beleggers moeten blijven oppassen voor hoge inflatie

Een volstrekt ander geluid komt van beursgoeroe Michael Burry, die bekend is geworden vanwege het vroegtijdig signaleren van de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 en de daarop volgende kredietcrisis van 2008 die leidde tot een implosie van beurskoersen.

Burry waarschuwde beleggers woensdag in een (inmiddels verwijderde) tweet dat de hoge inflatie het speelveld voor beleggers fundamenteel heeft veranderd. Beleggingsstrategieën die de afgelopen jaren hebben gewerkt, zullen dit keer niet werken.

"Financiële markten worden geconfronteerd met iets dat ze 40 jaar lang niet hebben meegemaakt", tweette Burry. "Toch zie je veel analisten terugvallen op strategieën die ze de afgelopen twee decennia hebben gevolgd."

Burry suggereert met zijn tweet dat beleggers wel drie keer moeten nadenken, voordat ze meer geld in aandelen stoppen in de hoop op een stevig herstel.

Eerder heeft Burry erop gewezen dat met name Amerikaanse consumenten door de hogere kosten van energie, voeding en woonlasten steeds minder kunnen sparen en meer schuld op zich nemen. Hij verwacht dat veel Amerikanen tegen kerst hun spaarbuffers hebben opgesoupeerd.

Het vooruitzicht van een zwakkere consumptieve vraag vormt een bedreiging voor de economische groei en de bedrijfswinsten. Wel verwacht Burry dat de inflatie uiteindelijk gaat afvlakken, omdat prijzen zullen dalen als de economische vraag terugvalt. Dat laatste zou reden kunnen zijn voor de Amerikaanse centrale bank om de huidige plannen om de beleidsrentes fors te verhogen om te gooien en de rentes weer te verlagen, gaf Burry onlangs aan.

LEES OOK: De bear market voor aandelen is nog niet voorbij: deze 3 dingen moeten gebeuren om de beurs te laten herstellen.