De bancaire tak van het Franse autobedrijf Renault verhoogt de rente op de dagelijks opvraagbare spaarrekening vrijdag van 0,35 procent naar 0,5 procent, zo meldt spaarplatform Raisin. Hiermee biedt Renault Bank de hoogste rente die je als spaarder vanuit Nederland kunt krijgen. De renteverhoging volgt op de verhoging van de belangrijkste beleidsrentes van de Europese Centrale Bank die donderdag plaatsvond.

Renault Bank is een Franse bank, maar Nederlandse consumenten kunnen via het Europese spaarplatform Raisin wel een rekening openen bij Renault Bank. Hierbij is het Franse depositogarantiestelsel van toepassing, dat spaarders tot een bedrag van 100.000 euro verzekert, als een bank omvalt.

Met de huidige hoge inflatie is een rente van een half procent natuurlijk nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. In juni noteerde het CBS een gemiddelde prijsstijging van 8,6 procent in Nederland. Daarmee holt de koopkracht van spaargeld hard achteruit, aangezien spaarrentes veel te laag zijn om de stijging van prijzen van goederen en diensten bij te benen.

Toch is directeur Eelco Habets van de Nederlandse tak van Raisin verheugd over de aankondiging van Renault Bank. “Tegen een inflatie van momenteel bijna 10 procent kan natuurlijk niemand opsparen, maar na jaren van nulrentes en negatieve rentes zal het de meeste spaarders hoopvol stemmen dat de weg naar boven weer ingeslagen wordt.”

De laatste keer dat een in Nederland actieve bank 0,5 procent rente bood op een dagelijks opvraagbare spaarrekening was de Anadolubank in januari 2018.

Kijk je naar aanbieders met een Nederlandse bankvergunning, dat ligt de hoogste variabele spaarrente momenteel op 0,06 procent bij Centraal Beheer. Gemiddeld bieden banken in Nederland een nulrente op vrij opneembare rekeningen.

Het Centraal Planbureau sprak afgelopen week de verwachting uit dat er nog lange tijd sprake zal blijven van lage reële rentes (dat wil zeggen: de spaarrente gecorrigeerd voor de inflatie). Ook Habets gaat daarvan uit. “We gaan niet meer terug naar de rentes van de jaren ’80 en een rente van bijvoorbeeld vijf procent is in de komende jaren volledig ondenkbaar”, zo zegt hij. “Maar er zit nog rek in, want als de spaarrentes gelijk opgaan met de gemiddelde inflatie gaan spaarders er in ieder geval niet meer ieder jaar op achteruit.”

Volgens Habets is en blijft Nederland een spaarland en zal beleggen de rol van sparen nooit (helemaal) kunnen vervangen.

LEES OOK: De Europese Centrale Bank werkt niet met 1 rente, maar met 3 rentes: dit zijn de verschillen