De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw met 0,75 procentpunt opgeschroefd. De beleidsmakers van de Amerikaanse koepel van centrale banken menen dat dit harde ingrijpen nodig is om de inflatie onder controle te krijgen. Half juni verhoogde de Fed de rente ook al met 0,75 procentpunt. Sinds begin jaren tachtig heeft de centrale bank niet meer zo snel de rente verhoogd.

In een toelichting geeft de Fed aan de inflatie zeer aandachtig te volgen. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een toename van de inflatie en tegelijkertijd voor druk op de economische activiteiten, aldus de beleidsmakers. De uitgaven van bedrijven en consumenten zijn daardoor iets afgenomen, merkt de centrale bank op, maar de arbeidsmarkt is nog altijd sterk. Daarmee geeft de Fed aan dat er ruimte was voor nog een forse verhoging.

Door de rentestap staat de beleidsrente op 2,25 tot 2,5 procent. De verhoging was unaniem, in tegenstelling tot de vorige stap. Toen was een beleidsmaker niet overtuigd van de noodzaak van zo’n grote verhoging. Volgende renteverhogingen zullen volgens de Fed “passend” zijn, waarbij een nieuwe stap van driekwart procentpunt niet uitgesloten is, zo gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan. “Dat zal van de data afhangen”, aldus Powell.

Zo waren de cijfers over de inflatie van juni, toen de prijzen met meer dan 9 procent op jaarbasis waren gestegen, volgens de Fed-voorzitter teleurstellend. De effecten van de vorige renteverhogingen zijn waarschijnlijk nog niet volledig zichtbaar in de economie, aldus Powell. Als die gevolgen wel duidelijk worden, kan de Fed mogelijk volstaan met een minder grote verhoging in september.

Powell liet merken dat de sterke arbeidsmarkt en de daarbij behorende loonstijgingen hem zorgen baren. De dalende uitgaven zijn slechts het begin van een afnemende groei, een proces dat uiteindelijk tot minder snel stijgende prijzen moet leiden. "Het is volgens ons nodig dat de economie minder snel groeit." Daarmee kunnen leveringsproblemen worden opgelost en kan een deel van de oorzaak van de hoge inflatie worden weggenomen.

Een recessie is daarbij geen doel en Powell maakt zich er ook geen zorgen over dat daar al sprake van zou zijn. Hij wijst erop dat het niet logisch zou zijn dat de economie krimpt nu er nog altijd banen bij komen. Maar het pad om een recessie te vermijden wordt wel steeds nauwer, liet Powell weten.

Verder is het volgens de Fed-voorzitter belangrijk om sterk op te treden tegen de hoge inflatie voordat die zich nestelt en als normaal wordt gezien. "Als we nu niet optreden wordt het alleen maar kostbaarder om later iets te doen."

Wall Street sluit fors hoger

Amerikaanse beurzen sloten woensdag fors hoger. Dit had vooral te maken met het feit dat Powell liet doorschemeren dat er bij volgende rentstappen meer aandacht zal zijn voor de economische ontwikkeling in de VS, naast de inflatiecijfers. Bij beurshandelaren werd dit opgevat als een teken dat de Amerikaanse centrale bank de rente misschien minder sterk gaat verhogen de komende maanden dan eerder gedacht, als blijkt dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.

De omslag van het monetaire beleid sinds januari dit jaar heeft op de aandelenmarkten geleid tot forse koersdalingen, omdat met name groei-aandelen in de technologiesector last hebben van hogere rentes. Die maken de financiering van projecten die pas later winst opleveren duurder. De hoop is nu dat het beleid van renteverhogingen wordt gematigd.

De Dow-Jonesindex sloot woensdag 1,4 procent in de plus op 32.197,59 punten. De brede S&P 500 klom 2,6 procent tot 4023,61 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 4,1 procent tot 12.032,42 punten. Voor de Nasdaq was dat de grootste dagstijging sinds november.

Naast de renteverhoging van de Fed putten beleggers hoop uit bemoedigende berichten van techreuzen Alphabet en Microsoft.

Zowel Microsoft als Alphabet presteerden met de tweedekwartaalcijfers wat minder dan verwacht, maar beleggers richtten zich op lichtpuntjes in de resultaten.

Zo wist Alphabet (plus 7,7 procent) meer geld binnen te halen met advertenties hoewel veel bedrijven vanwege de economische onzekerheid hun reclamebudgetten verkleinen.

Microsoft hield ondanks de verslechterde economische omstandigheden wel vast aan zijn verwachtingen voor de rest van jaar en werd beloond met een koerswinst van 6,7 procent.

LEES OOK: Amerikaanse centrale bank wil $1.000 miljard per jaar aan goedkoop geld opzuigen uit de economie : wat merken beleggers daarvan?