BlackBerry heeft geen geschikte koper kunnen vinden voor het bedrijf. De Canadese telefoonmaker blijft voorlopig op de beurs en krijgt een investering van 1 miljard dollar.

Daarnaast vertrekt topman Thorsten Heins per direct. Hij wordt voorlopig opgevolgd door John Chen, maakte BlackBerry maandag bekend.

BlackBerry was de afgelopen drie maanden bezig om een koper te vinden. Potentiële gegadigden waren onder meer het Chinese computerbedrijf Lenovo en de twee oprichters van BlackBerry, Mike Lazaridis en Douglas Fregin.

Fairfax toonde de meeste interesse en bereikte in september een voorlopig akkoord over een overname. De investeerder zou echter grote moeite hebben gehad om de afgesproken 4,7 miljard dollar bijeen te sprokkelen. Grote banken wilden naar verluidt niet meedoen, omdat zij betwijfelen of BlackBerry een ommekeer kan maken.

Ingehaald door Apple en Samsung

BlackBerry liep lang vooraan als producent van smartphones, maar werd de afgelopen jaren op de markt weggedrukt door onder andere het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung. Het marktaandeel van BlackBerry kalfde af door de onderschatte populariteit van aanraakschermen en een achterstand in het aanbod in applicaties.

In het verleden moest BlackBerry het hebben van zijn populariteit onder zakelijke gebruikers, dankzij onder meer de sterke beveiligingssoftware en het kenmerkende geïntegreerde toetsenbord. BlackBerry hield lang vast aan zijn handelsmerk, het toetsenbord, maar onder druk van de aandeelhouders werd die koers verlaten.

Nieuwe smartphone geen succes

Het bedrijf vestigde zijn hoop op het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 en een smartphone met uitsluitend een aanraakscherm, de Z10. De nieuwe telefoon werd geen succes. In het tweede kwartaal moest BlackBerry 934 miljoen dollar afschrijven op de voorraad Z10-smartphones.

Ceo Heins, die begin 2012 de twee toenmalige topmannen Lazaridis en Balsillie opvolgde, slaagde er niet in om BlackBerry weer op de rails te krijgen en moet nu het veld ruimen. De in Duitsland geboren Heins was sinds december 2007 in dienst bij het bedrijf. Daarvoor werkte hij voor het Duitse elektronicaconcern Siemens.

Toch niet van de beurs

BlackBerry, dat genoteerd is aan de Nasdaq en de effectenbeurs in Toronto, leek de laatste maanden hard op weg naar een beursexit, nadat het zich eerder dit jaar in de etalage zette.

Een van de gegadigden was investeerder Fairfax, maar dat bedrijf kon de 4,7 miljard dollar die Blackberry zou moeten kosten, niet opbrengen.

Het bedrijf heeft nu besloten samen met andere investeerders 1 miljard dollar in BlackBerry te steken. Dat gebeurt in de vorm van een lening die na afloop van de looptijd kan worden omgezet in aandelen. Het belang dat de deelnemende partijen uiteindelijk kunnen verwerven, bedraagt circa 16 procent.

Topman Prem Watsa van Fairfax keert terug in het bestuur van het technologiebedrijf. Hij nam ontslag toen bekend werd dat zijn bedrijf een bod wilde uitbrengen.

BlackBerry kondigde vorige maand een ingrijpende reorganisatie aan waarbij 4500 banen komen te vervallen, ongeveer 40 procent van het totaal.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl