Duitsland en Frankrijk hebben afgesproken om beide evenveel bij te dragen aan de nieuwe tank die ze samen ontwikkelen. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zegt dat de productie gelijk wordt verdeeld over de industrieën van beide landen en noemt de afspraak een “doorbraak”.

Berlijn en Parijs hebben al langer plannen om gezamenlijk tanks te maken, maar hebben nu vastgelegd wie wat doet. “Dit is meer dan een mijlpaal, dit is een historisch moment”, zegt Pistorius.

Frankrijk en Duitsland hebben ook plannen om samen gevechtsvliegtuigen te ontwikkelen. Volgens de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu boekt dat project “goede vooruitgang”.

De eerste ontwikkelingsfase van de nieuwe tanks kan na 26 april beginnen, als de afspraken officieel zijn ondertekend.

Europa werkt aan eigen defensie-industrie: productie moet snel omhoog door oorlog in Oekraïne

Sinds de Russische inval in Oekraïne sturen Europese landen veel wapens en munitie naar Kyiv. Ze willen echter ook hun eigen voorraden op peil houden. EU-lidstaten willen daarom de productie opvoeren, voor de eigen veiligheid en die van Oekraïne.

Er zijn echter veel praktische problemen met het optuigen van een geharmoniseerde Europese defensie-industrie. Verschillende landen in Europa hebben eigen modellen van tanks en andere wapens die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Ook de financiering van gezamenlijke inspanningen voor de defensie-uitgaven van de Europese Unie loopt moeizaam.

Duitsland en Frankrijk gebruiken nu nog verschillende soorten tanks. De Duitsers hebben Leopard 2-tanks, terwijl de Fransen de Leclercs gebruiken.

De Oekraïners hebben van Europese bondgenoten veel Leopards gekregen. Frankrijk leverde geen Leclercs, onder meer omdat de tanks van een ander type zijn dan de Duitse en daarom minder nuttig zouden zijn voor de Oekraïense strijdkrachten.

Slechts enkele van de moderne Leopard 2-tanks die Duitsland afgelopen jaar naar Oekraïne stuurde, worden ingezet in de oorlog. Dat komt hoofdzakelijk omdat reservedelen voor reparaties ontbreken, zo zei een defensie-expert van het Duitse parlement afgelopen januari.

De ministers van Defensie hebben vrijdag ook afgesproken dat de Frans-Duitse tankfabrikant KNDS een filiaal zal opzetten in Oekraïne. Daar worden geen hele tanks geproduceerd, maar wel reserveonderdelen voor de Oekraïense troepen. Het hoofdkantoor van KNDS staat in Amsterdam.

LEES OOK: Rusland bereidt zich voor op grootschalige oorlog met de NAVO – ook daarom is Poetin bezig om economie te versterken, volgens Amerikaanse denktank