Wie in aandelen belegt, een eigen huis heeft en nog een paar bitcoins werd in november slapend rijker.

De positieve stemming op de beurs en huizenmarkt loopt vooruit op herstel van de economie in 2021.

Financiële markten gaan wel uit van zeer rooskleurige scenario’s. De vraag is hoe bestendig de huidige vermogenswinsten zijn.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

De maand november staat in het teken van euforie op de beurs en huizenmarkt. Aandelen stijgen, huizenprijzen klimmen en ook de cryptomanie lijkt teruggekeerd.

Terwijl de reële economie langzaam uit een diepe recessie klimt, zijn beurskoersen in november hard omhoog geschoten. Hetzelfde geldt voor meer exotische beleggingen zoals de bitcoin en andere cryptomunten (al moet je bij de bitcoin & co wel extra opletten, want koersen kunnen in een dag tijd ook makkelijk 10 procent of meer dalen).

Daarnaast lijken huizenprijzen immuun voor de coronacrisis, mede dankzij de lage hypotheekrente, het krappe aanbod van woningen én de grootschalige coronasteun van de overheid.

De fiscale en monetaire steun – centrale banken pompen honderden miljarden aan gratis geld in het financiële systeem – heeft mogelijk wel een keerzijde. Wie in aandelen of cryptomunten belegt of een eigen huis heeft, wordt slapend rijker. De vraag is echter wat er met je vermogen gebeurt als overheden de economie minder ruimhartig gaan steunen.

Lees ook: De beurs is erg ‘greedy’ en dat is vaak een contrair signaal voor een tijdelijke correctie – hier moet je op letten

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van november 2020.

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenprijs: in 12 maanden €38.000 hoger

De Nederlandse huizenmarkt draait als een dolle. In oktober stegen huizenprijzen met maar liefst 9 procent vergeleken met een jaar eerder.

Niet alleen de lage hypotheekrentes en de krapte in het aanbod spelen een rol. Ook incidentele factoren zoals de coronasteun van de overheid die de werkloosheid laag houdt en een aanpassing van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 zijn van belang.

Wat dat laatste betreft: per 1 januari gaat de overdrachtsbelasting bij de aankoop van woningen die niet als hoofdverblijf worden gekocht (dus huurpanden van beleggers en tweede huizen) omhoog naar 8 procent. Dat geeft voor sommige groepen een extra prikkel om nog even snel toe te slaan.

Intussen blijven economen sceptisch over de houdbaarheid van de stijging van huizenprijzen. Zo rekenen economen van ING erop dat de huizenmarkt in 2021 alsnog gaat afkoelen als de werkloosheid in de nasleep van het afbouwen van overheidssteun oploopt. Tussen eind dit jaar en eind volgend jaar kan de gemiddelde huizenprijs volgens ING met 5 procent dalen.

Kijk je op regionaal niveau, dan zijn er per provincie en stad grote verschillen. Huizenprijzen stijgen momenteel vooral hard in provincies buiten de Randstad, bijvoorbeeld in Flevoland, Noord-Brabant en Groningen.

Lees ook: ‘Groningen is het nieuwe Amsterdam van de woningmarkt’ – 4 verklaringen voor de opmars van de provincie


Hypotheekrente: de bodem is in zicht

Sinds het einde van de zomer zijn hypotheekrentes gezakt naar niveaus die in de buurt liggen van de dieptepunten van afgelopen maart. Maar het lijkt erop of de bodem is bereikt. Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep signaleerde afgelopen week dat er voor het eerst in maanden weer geldverstrekkers zijn die de rentes een fractie verhogen.

De concurrentie tussen aanbieders op de hypotheekmarkt is groot, maar tegelijkertijd moeten geldverstrekkers wel voldoende risico's blijven inprijzen. De rente-inkomsten moeten hoog genoeg zijn om problemen met klanten die de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen, op te vangen.

De meest populaire rentevaste periode is die voor 20 jaar vast. De gemiddelde rente mét NHG-verzekering ligt voor 20 jaar vast momenteel op 1,48 procent.

Na 20 jaar vast is de rentevaste periode van 10 jaar erg populair. Het gemiddelde tarief mét NHG-verzekering ligt daar op 1,19 procent.

Het verschil tussen 10 jaar vast en 20 jaar vast van ongeveer 0,3 procentpunt is relatief klein. Dat maakt de zeer lang rentevast periode relatief aantrekkelijk.

Lees ook: Waarom het soms interessant kan zijn om een bankspaarhypotheek om te zetten naar aflossingsvrij: maandlasten honderden euro’s lager


Sparen: schulden aflossen loont

De Nederlandse inflatie keerde in oktober terug naar een niveau van 1,2 procent. Hiermee is het verschil met de hoogste variabele spaarrente weer wat groter geworden. Al steeg de hoogste variabele spaarrente in oktober een fractie naar 0,3 procent.

Per saldo blijft in inflatie ervoor zorgen dat de koopkracht van spaargeld afneemt.

Veel Nederlanders blijven spaargeld oppotten als financiële buffer in onzekere tijden. Maar wie overtollig spaargeld heeft dat weinig oplevert, kan met het einde van 2020 in zicht overwegen daar nog iets mee te doen, bijvoorbeeld door hiermee schulden af te lossen.

Met extra aflossen op de hypotheek kan je bijvoorbeeld het spaarvermogen in box 3 drukken, wat gunstig kan zijn als je dat doet vóór de peildatum van 1 januari 2021.

Lees meer: Fiscale eindejaarstips 2020: Zo bespaar je op de valreep vermogensbelasting in box 3


Beurs: optimisme overheerst

November is een maand van hernieuwde beurseuforie: positief nieuws over coronavaccins en duidelijkheid over de Amerikaanse verkiezingen zorgen voor extra optimisme op aandelenmarkten.

In Amsterdam staat de AEX-index weer boven de 600 punten. Optimisten onder de beleggers rechtvaardigen de herstelrally die sinds maart is ingezet door te wijzen op het verwachte groeiherstel in 2021.

Een paar dingen zijn hierbij opvallend. Economen rekenen weliswaar op groeiherstel volgend jaar, maar denken dat veel landen pas in 2022 terug zijn op het niveau van vóór de coronacrisis.

Een ander belangrijk punt is: aandelen zijn peperduur. Beleggers betalen momenteel historisch hoge prijzen in verhouding tot zowel de verwachte als de historische winst van bedrijven.

Sommige beursexperts wijzen erop dat het gebrek aan alternatieven – rentes zijn extreem laag – een hoger dan gemiddelde koers-winstverhouding voor aandelen rechtvaardigt.

Andere beursexperts menen dat er een grote zeepbel is ontstaan. Het positieve sentiment kan nog even aanhouden, maar ergens in de komende twaalf maanden krijgen we met serieuze beurscrash te maken, of in ieder geval een forse correctie als de koers-winstverhouding van aandelen gaat normaliseren.

Lees meer: ‘Het knappen van deze zeepbel gaat veel pijn doen’: sombere beursexpert rekent op beurscrash van ruim 60%, maar wacht op omslag marktsentiment


Benzine en diesel: kleine prijsstijging

In november zit er voor het eerst in maanden weer wat beweging in de olieprijzen. Oliehandelaren duwden de prijs van een vat Brent-olie deze week op naar 48 dollar, waar de olieprijs aan het begin van de maand nog op 39 dollar noteerde.

De verwachting dat coronavaccins in 2021 een einde zullen maken aan de wereldwijde lockdowns, zodat de reisindustrie kan herstellen, heeft geleid tot hogere olieprijzen. Het idee is immers dat de vraag naar energie vanuit de transportsector weer gaat aantrekken.

Kijk je naar de prijzen van benzine en diesel in Nederland, dan is daar ook een lichte stijging te zien. Maar veel stelt het nog niet voor.

Voor een liter ongelode benzine betaalde je begin november gemiddeld 1,51 euro en medio november was dat 1,53 euro. De gemiddelde dieselprijs is in dezelfde periode gestegen van 1,15 euro naar 1,19 euro.

Heel spectaculair is het allemaal nog niet. Het is dus afwachten of de opmars van de olieprijs doorzet en wat dat doet met afgeleide producten zoals benzine en diesel.


Vaste stroomprijs: geen beweging

Een rustige maand wat betreft de stroomprijzen. Zowel de variabele tarieven als die voor 1 jaar vast zijn in november gemiddeld genomen gelijk gebleven, blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise.

Het gaat in de bovenstaande grafiek om gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.

Het variabele stroomtarief bedraagt gemiddeld 6,02 cent per kWh en is nog altijd hoger dan het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast, dat op 5,38 cent per kWh ligt.

Hiermee blijft het relatief aantrekkelijk om de stroomprijs voor langere tijd vast te zetten.


Gasprijs: vast tarief iets omhoog

Bij de gasprijs zijn tarieven van contracten waarbij de prijs langer vaststaat in november weer iets gestegen. Wie de gasprijs voor 1 jaar vastzet, betaalt nog altijd minder vergeleken met de variabele gasprijzen die elk halfjaar wijzigen. Maar het verschil wordt kleiner.

Het gaat in de bovenstaande grafiek om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

De gemiddelde variabele gasprijs ligt met 22,06 cent per kuub nog steeds bijna 2,5 cent hoger dan de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast. Die bedraagt 19,68 cent per kuub.

Pricewise wijst erop dat de buitentemperatuur recent is gedaald en naar verwachting de komende tijd nog verder daalt. Dit terwijl er werd verwacht dat de temperaturen zich voorlopig nog boven het gemiddelde zouden begeven. Dit zorgt voor een toename in de vraag naar energie.

In november zijn energieprijzen ook wat opgelopen als gevolg van positief nieuws over coronavaccins. Die stuwen de verwachting dat de vraag naar energie toeneemt, als de coronapandemie onder controle komt. "Er wordt dus gespeculeerd, en het kan maar zo zijn dat de tarieven weer dalen als blijkt dat het vaccin langer op zich laat wachten, waardoor de vraag naar energie grotendeels uitblijft", aldus Pricewise.

[activecampaign form=24]

Lees meer over geld en vermogen: