Huizenprijzen zijn in oktober opnieuw hard gestegen met gemiddeld 9,1 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Makelaars denken dat de markt krap blijft, maar economen voorzien in 2021 wel degelijk een afkoeling van de huizenmarkt.

Op korte termijn kan meespelen dat beleggers prijzen opdrijven, omdat ze snel woningen willen bijkopen voordat de overdrachtsbelasting in 2021 fors stijgt.

De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren koopwoningen meer dan 9 procent duurder dan een jaar eerder. Ook werden er flink meer woningen verkocht.

De laatste keer dat het CBS een sterkere prijsstijging constateerde was in november 2018.

Het Kadaster registreerde vorige maand in totaal 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder.

Lees ook op Business Insider

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 huizen gewisseld van eigenaar, wat neerkomt op een toename van 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Van een coronadip, zoals veel economen eerder hadden verwacht, lijkt vooralsnog geen sprake. De overheid heeft met massale steun tot nog toe gezorgd dat er relatief weinig faillissementen zijn en dat de werkloosheid maar beperkt is opgelopen.

Een andere ondersteunende factor voor de huizenmarkt zijn de extreem lage hypotheekrentes. Rentes zijn mede zo laag door massale geldinjecties in het financiële systeem door de Europese Centrale Bank.

Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs al dat de huizenprijzen komende tijd waarschijnlijk flink blijven oplopen.

Dat komt deels door de lage hypotheekrentes en de grote verhuisvraag in de markt. Makelaars merkten bijvoorbeeld dat steeds meer mensen weg willen uit de steden en zoeken naar een woning in meer landelijke gebieden.

Kans op afkoeling huizenmarkt in 2021

Economen van ING denken echter dat de klap op de huizenmarkt wel degelijk gaat komen als in 2021 bij de afbouw van coronasteun meer bedrijven gaan omvallen en de werkloosheid oploopt.

Donderdag voorspelden economen van ING een gemiddelde daling van de huizenprijs in 2021 met een half procent. De verwachting is dat de daling begin volgend jaar inzet en dat de gemiddelde huizenprijs eind volgend jaar 5 procent lager zal liggen, vergeleken met het niveau van eind dit jaar.

Een ander fenomeen dat eind dit jaar kan meespelen is dat vastgoedbeleggers in de laatste maanden van dit jaar nog snel willen toeslaan op de woningmarkt, voordat de overdrachtsbelasting voor hen per 1 januari omhooggaat van 2 naar 8 procent.

Lees ook: Kabinet wil 0% overdrachtsbelasting voor starter maximeren op woningwaarde van 4 ton – dat verstoort de huizenmarkt, volgens VEH

Een rondgang langs vastgoedpartijen door Het Financieele Dagblad wees uit dat er komende weken nog voor zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aankomt. Vorig jaar werd er in totaal voor ongeveer 8 miljard euro aan woningvastgoed verhandeld.

LEES OOK: ‘Groningen is het nieuwe Amsterdam van de woningmarkt’ – 4 verklaringen voor de opmars van de provincie