De koers van cryptomunt ripple is in 6 dagen tijd verdubbeld.

De opmars van de bitcoin, de grootste cryptomunt, begint andere cryptomunten mee te trekken. Dinsdag noteerde de bitcoin boven de 19.000 dollar.

Cryptofans gokken erop dat professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders, geld gaan steken in cryptomunten.

De cryptogekte is terug, aangevoerd door de moeder van alle cryptomunten: de bitcoin. Ook kleinere cryptomunten profiteren inmiddels van de hernieuwde interesse in beleggen in digitale munten.

Dinsdag slechtte de bitcoin de grens van 19.000 dollar, waarmee de belangrijkste cryptomunt weer dicht in de buurt is van het record van eind 2017, toen de bitcoin bijna 20.000 dollar aantikte.

Maar de grote winnaar van de afgelopen dagen is de derde cryptomunt in marktwaarde: ripple. Deze cryptomunt is in zes dagen tijd in waarde verdubbeld.

De marktwaarde van de ripple (XRP) bedraagt volgens de site coinmarketcap.com zo'n 30 miljard dollar.

Ter vergelijking: bitcoin heeft een marktwaarde van zo'n 353 miljard dollar en de nummer twee ethereum is goed voor 67 miljard dollar.

Ripple: veel aanbod en makkelijk verhandelbaar

De naam ripple wordt gebruikt voor de desbetreffende cryptomunt én voor een handelsplatform voor cryptobetalingen. Het doel van dit platform is om snel en goedkoop betalingen met digitale munten mogelijk te maken.

Ripple is een digimunt die qua opzet afwijkt van de bitcoin, in de zin dat er veel minder beperkingen zijn bij het in omloop brengen van nieuwe eenheden. Mede hierdoor is het veel makkelijker om op grotere schaal te handelen in de ripple.

Ter vergelijking: er zijn momenteel ruim 45 miljard eenheden van de ripple in omloop, terwijl er ruimte is geschapen voor 100 miljard eenheden. Ofwel: zo'n 55 procent van de uit te geven ripples is nog niet in omloop.

Van de bitcoin zijn er ruim 18 miljoen eenheden in omloop, terwijl het maximale aantal bitcoins is vastgesteld op 21 miljoen.

De opzet van de bitcoin is erop gericht om het aanbod van nieuwe bitcoins beperkt te houden. Daarnaast is het transactieproces op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain) relatief traag en niet geschikt voor zeer grote handelsvolumes, zeker niet in vergelijking tot klassieke valuta.

Ripple: speculatieve belegging

"Ripple is al geruime tijd een speculatieve belegging", zegt durfinvesteerder Michael Anderson van Framework Ventures. "Er zijn veel samenwerkingsverbanden aangekondigd, maar er zijn nog weinig praktische toepassingen."

Beleggers die geld steken in cryptomunten gokken er momenteel op dat de acceptatie van cryptomunten een breder bereik krijgt. Zij kijken hierbij naar institutionele beleggers, maar ook naar centrale banken die overwegen eigen versies van digitaal geld te introduceren. Zo onderzoeken de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank mogelijkheden om een gedigitaliseerde versie van de euro te introduceren.

Volgens cryptohandelaar Rich Rosenblum kan de huidige opmars van de bitcoin en andere cryptomunten de start zijn van een bredere rally. "Er is nog steeds veel ruimte voor particuliere en institutionele beleggers. Dit kun je zien als de eerste fase van een opgaande markt die tot nieuwe recordniveaus kan leiden."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier als je nu toe wilt slaan