De Nederlandse economie herstelt in 2021 van de coronacrisis, maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de inzinking van 2020 goed te maken.

Economen van ING rekenen voor volgend jaar op een economische groei van 2,6 procent.

Huizenprijzen gaan vanaf begin volgend jaar alsnog dalen.

De Nederlandse economie zal volgend jaar met 2,6 procent groeien na een krimp van 4,3 procent dit jaar.

Dat is de verwachting van het Economisch Bureau van ING dat met zijn nieuwe berekening iets positiever is dan eerder. Wel voorzien de economen van ING dat het nog lang zal duren voordat de Nederlandse economie terug is op het niveau van vóór de coronacrisis.

Pas halverwege 2022 zal de Nederlandse economie weer de omvang hebben van het slotkwartaal van 2019, zo valt op te maken uit onderstaande grafiek.

In het gunstigste scenario kan het herstel iets vlotter gaan en is de economie eind 2021 al terug op pre-coronaniveau.

Sectoren die het zwaarst zijn getroffen door de crisis, zoals horeca, transport en zorg, zullen ook de sterkste groei laten zien. Ook zal de vraag naar uitzendkrachten toenemen.

"Het voorziene herstel is nog niet volledig, maar wel positiever dan verwacht aan het begin van de crisis", aldus de bank. Daarbij houdt ING ook rekening met een terugval in het slotkwartaal van dit jaar.

Kleine krimp in het vierde kwartaal door beperkte lockdown

De krimp in het lopende kwartaal zal volgens ING minder sterk zijn dan in het tweede kwartaal, toen de economie bijzonder hard door de crisis werd geraakt.

Volgens de economen zijn de maatregelen tegen het coronavirus nu minder ingrijpend dan destijds. Ook zijn bedrijven beter voorbereid en consumenten meer gewend aan de restricties.

ING blijft erbij dat er nog veel onzeker is. Daarbij wordt onder meer op de uitrol van testen, quarantainebeleid en de beschikbaarheid van vaccins gewezen. De investeringen zullen voorlopig nog op een laag niveau blijven. De consumptie en de export zullen volgens de bank in een sneller tempo aantrekken.

Er komt nog een golf van reorganisaties: huizenprijs onder druk

Vanaf het tweede kwartaal volgend jaar zal de economie naar verwachting weer op stoom komen. Ook zullen faillissementen, reorganisaties en bedrijfsbeëindigingen gaan toenemen. Het herstel nu wordt mede ondersteund door steunmaatregelen van onder meer de overheid en monetaire regelingen.

Tegenover de economische groei staat volgens ING een stijging van de werkloosheid in 2021. Ook verslechtert de inkomensontwikkeling van veel huishoudens. "Zij zullen de economische gevolgen van het coronavirus, ondanks de groei, toch meer voelen dan in 2020", zo klinkt het.

Gevolg hiervan is volgens ING dat de huizenmarkt uiteindelijk toch iets gaat merken van de coronacrisis. Tot nog toe lijken huizenprijzen immuun voor de crisis, met aanhoudende stijgingen. Maar daar komt naar verwachting begin volgend jaar verandering in.

Het Economisch Bureau van ING voorziet voor heel 2021 een gemiddelde daling van de huizenprijs met 0,5 procent, al is deze prognose met veel onzekerheden omgeven.

Deze inschatting komt erop neer dat de gemiddelde huizenprijs in december 2021 zo'n 5 procent lager ligt, vergeleken met december dit jaar. In de onderstaande grafiek is het verwachte verloop van de huizenprijs te zien.

Verder merkt ING op dat veel huishoudens meer spaargeld opzij hebben gezet. Sinds het coronavirus, tussen maart en september, stegen de tegoeden op bankrekeningen van huishoudens met zo’n 33 miljard euro. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde maanden een jaar eerder. Mogelijk dat consumenten meer aankopen zullen doen als de virusvrees is weggeëbd.


[activecampaign form=24]


LEES OOK: Werkloosheid daalt licht in oktober – dat is goed nieuws voor de huizenmarkt