Vooral Amerikaanse beurzen zijn niet te stuiten. Dinsdag zette de Dow Jones-index een nieuwe tussentijds record neer op 30.000 punten.

Ook de bitcoin loopt flink op met het eind van 2020 in zicht. De belangrijkste cryptomunt steeg tot meer dan 19.000 dollar.

Sommige beursexperts denken dat financiële markten een grote zeepbel zijn geworden.

De Amerikaanse Dow Jones-index is voor het eerst boven de 30.000 punten gesloten. Het record volgt op het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump akkoord gaat met een vreedzame machtsoverdracht aan zijn Democratische opvolger Joe Biden.

Daarnaast zorgde het vooruitzicht op de spoedige komst van vaccins tegen het coronavirus voor optimisme. Sectoren die eerder hard werden geraakt door de pandemie, zoals de luchtvaart en olie-industrie, tekenden dan ook forse winsten op.

De Dow Jones-index, met dertig grote bedrijven die een afspiegeling zijn van het Amerikaanse bedrijfsleven, won 1,5 procent tot 30.0046,24 punten.

De breed samengestelde S&P 500 won 1,6 procent en eindigde eveneens op een recordhoogte van 3635,41 punten.

Techbeurs Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij en eindigde op 12.036,79 punten.

Beursindices op Wall Street bereikten al vaker nieuwe recordhoogtes, ondanks dat de coronapandemie in veel landen tot ongekende economische krimp leidde.

De Dow sloot begin 2017 voor het eerst boven de 20.000 punten. In januari 2018 werd de grens van 25.000 punten doorbroken. Voor het uitbreken van de coronapandemie was de Dow ook hard op weg naar de 30.000 punten. Door de crisis zakte de graadmeter tot onder de 20.000 punten.

AEX sluit hoger

In Amsterdam is de AEX-index dinsdag ook met een afgemeten winst de handel uitgegaan.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1 procent hoger op 607,46 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 900,58 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,6 procent.

Financiële fondsen behoorden binnen de AEX tot de grote winnaars. ING eindigde bovenaan in de AEX met een winst van 8,3 procent. Ook ABN AMRO profiteerde van optimisme over economisch herstel met een plus van ruim 6 procent.

Olie- en gasconcern Shell won bijna 6 procent nu er door vaccins zicht komt op het einde van de coronapandemie, waardoor ook de vraag naar olie kan toenemen.De olieprijzen stegen ook.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,4 procent duurder op 44,95 dollar, na kortstondig boven de 45 dollar uit te zijn gekomen.

Bitcoin door grens van $19.000

Niet alleen Amerikaanse en Europese beurzen gedragen zich euforisch, ook cryptomunten zitten flink in de lift.

Zo slechtte de bitcoin dinsdag de grens van 19.000 dollar, waarmee de belangrijkste cryptomunt weer dicht in de buurt is van het record van eind 2017, toen de bitcoin bijna 20.000 dollar aantikte.

Fans van de bitcoin hebben de indruk dat cryptomunten op het punt staan om te worden omhelsd door professionele beleggers, wat zou kunnen leiden tot een sterke vraag naar de bitcoin en andere cryptomunten.

Aan de andere kant staat de cryptomarkt bekend om zijn extreme bewegelijkheid. Vanaf het piekniveau van eind 2017 verloor de bitcoin tot begin 2019 zo'n 80 procent van zijn waarde.

Financiële markten worden mede geholpen door extreem lage rentes die beleggen in obligaties minder aantrekkelijk maken. Bovendien maken de geldinjecties van centrale banken het aantrekkelijk om met vrijwel gratis (geleend) geld te speculeren.

Beurs: zeepbel in de maak?

Sommige beursexperts zijn ervan overtuigd dat de markt een grote zeepbel is geworden, vergelijkbaar met de dotcombubbel van eind jaren negentig en de marktstijging voorafgaand aan de beurscrash van 2008 en 2009.

De reden voor deze inschatting is dat aandelenmarkten zich lijken te hebben losgemaakt van de reële economie. Bedrijfswinsten herstellen in 2021 naar verwachting van de coronacrisis, maar het kan nog wel even duren voor de economie terug is op pre-coronaniveau.

Intussen betalen beleggers zeer hoge prijzen voor aandelen, afgezet tegen de verwachte winsten.

Volgens topbelegger Jeremy Grantham heeft het huidige beursklimaat alle kenmerken van een zeepbel. “De beurs stijgt op zowel goed als slecht nieuws,” aldus Grantham eerder deze maand tegenover de zender CNBC. “Ze interpreteert een zege van Trump als positief en later ziet ze een zege van Biden als positief. Dat heeft veel weg van een zeepbel. Immers, niets lijkt koersstijgingen tegen te houden.” 

LEES OOK: ‘Het knappen van deze zeepbel gaat veel pijn doen’: sombere beursexpert rekent op beurscrash van ruim 60%, maar wacht op omslag marktsentiment

[activecampaign form=24]