Oprichter van Microsoft Bill Gates is weer de rijkste persoon ter wereld. Dat blijkt uit de meeste recente schatting van de Bloomberg Billionares Index. De vorige koploper Jeff Bezos staat nu op de tweede plek.

Persbureau Bloomberg schat het vermogen van Bill Gates in op 110 miljard dollar, omgerekend zo’n 99,5 miljard euro. Amazon-oprichter Jeff Bezos zag zo’n 845 miljoen dollar verdampen en staat nu op 109 miljard dollar, omgerekend zo’n 98,5 miljard euro.

Lange tijd stond Gates bovenaan deze lijst van rijkste mensen ter wereld, die dagelijks wordt bijgewerkt na het sluiten van de beurs van New York. Maar twee jaar geleden nam Jeff Bezos de koppositie over. Mede dankzij een grote order van het Amerikaanse ministerie van Defensie in oktober zijn de Microsoft-aandelen van Bill Gates een stuk meer waard geworden.

Scheiding kost Jeff Bezos aardig wat vermogen

Bezos is recent gescheiden van zijn vrouw MacKenzie en moest een gedeelte van zijn aandelen aan haar overdragen. Hoewel Jeff het merendeel van de Amazon-aandelen mocht houden, is MacKenzie ook terug te vinden op de lijst. Ze staat op plek 24 met een vermogen van 35 miljard dollar, omgerekend zo’n  31,6 miljard euro.

Lees meer: Dit is Lauren Sanchez, de nieuwe vriendin van Jeff Bezos

Nummer drie op de lijst is Benard Arnault, oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy, het grootste conglomeraat ter wereld qua luxeproducten. Hij is goed voor 103 miljard dollar, zo’n 93,1 miljard euro.

Andere bekende namen in de top tien zijn Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (5de plek, 74,5 miljard dollar) en de oprichters van Google, Larry Page (7e plek, 64,3 miljard dollar) en Sergey Brin (8e plek, 62,4 miljard dollar).

De hoogst genoteerde Nederland in de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken op plek nummer tachtig, met een geschat vermogen van 15,8 miljard dollar (zo’n 13,4 miljard euro).

In de Quote 500, de jaarlijkse rijkenlijst van Nederland die begin deze maand verscheen, staat de erfgename van het Heineken-imperium bovenaan met een geschat vermogen van zo’n 14, 2 miljard euro. Vergeleken met een jaar eerder is Charlene de Carvalho-Heineken in 12 maanden per uur zo’n 160.000 euro rijker geworden.

LEES OOK: 8 verbluffende feiten die laten zien hoe rijk Bill Gates eigenlijk is