Amazon-oprichter Jeff Bezos is de rijkste man op aarde, met een geschat vermogen van bijna 120 miljard euro. En ook in andere opzichten is Bezos gezegd: al 25 jaar lang heeft hij al zijn vrouw MacKenzie aan zijn zijde als steun en toeverlaat.

Tot nu, want het miljardairskoppel gaat scheiden. In een gezamenlijke verklaring op Twitter laten ze weten een punt achter hun huwelijk te zetten. Ze gaan verder als goede vrienden.

Jeff en MacKenzie zijn collega’s bij het New Yorkse hedgefonds D.E. Shaw als ze elkaar voor het eerst ontmoeten. In 1994, een jaar na hun huwelijk, richt Bezos Amazon op.

In een interview met CBS beschreef zij de manier waarop ze toekeek hoe haar man Amazon helemaal van nul opbouwde: “Je man bekijken, iemand waar je van houdt, die een avontuur aangaat – wat is er mooier dan dat?”

Neem een kijkje in het huwelijk van Jeff en MacKenzie Bezos, dat na 25 jaar is gestrand:


MacKenzie en Jeff ontmoeten elkaar bij vermogensbeheerder D.E. Shaw. MacKenzie is een onderzoekspartner en Jeff onderdirecteur. Jeff zit achter de tafel bij haar sollicitatiegesprek.

Foto: Danny Moloshok/Reuters

Bron: Business Insider, Forbes, Vogue


“Ik denk dat mijn vrouw vindingrijk, slim en sexy is, maar ik had het geluk haar cv te kunnen bekijken voordat ik haar voor het eerst zag, dus ik wist alles over haar toelatingsexamens voor de universiteit”, grapte hij tegen Vogue.

Foto: David Ryder/Getty

Bron: Vogue


MacKenzie krijgt de baan en komt vlak bij Jeff op kantoor te zitten. “De hele dag hoorde ik die geweldige lach”, vertelde ze tegen Vogue. “Hoe kan je nou niet verliefd worden op zo’n lach?”

Foto: Mario Tama/Getty Images

Bron: Vogue


Jeff zegt dat hij altijd al geweten heeft dat hij met een vindingrijk iemand zou trouwen.

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Bron: Wired, Business Insider


“Niemand begrijpt wat je bedoelt als je zegt dat je op zoek bent naar een vindingrijk iemand”, vertelde hij tegen Wired. “Als ik dan zeg dat ik op zoek naar iemand die me uit een gevangenis in de derde wereld kan krijgen, dan beginnen ze een beetje een idee te krijgen.”

Foto: Lucas Jackson/Reuters

Bron: Wired, Business Insider


MacKenzie zet de eerste stap en vraagt Jeff om te gaan lunchen. Binnen drie maanden zijn ze verloofd en binnen zes maanden getrouwd.

Foto: Matt Cardy / Stringer / Getty Images

Bron: Wired


Daarna vertelt Jeff zijn vrouw over een zakelijk plan. MacKenzie zegt dat ze – hoewel ze helemaal niet zakelijk is ingesteld – de passie kon horen in de stem van haar man. Het jaar daarop, in 1994, zeggen beiden hun baan op en verhuizen ze naar Seattle om Amazon op te richten.

Foto: Kevork Djansezian / Getty Images

Bron: CBS This Morning


MacKenzie gaat aan de slag als accountant voor Amazon en is een van de eerste werknemers van het bedrijf.

Foto: Evan Agostini/AP Images

Bron: Business Insider


Tot ongeveer 1999 woont het koppel volgens Wired in een huurhuis in Seattle met één slaapkamer. Tegenwoordig bezitten ze vijf huizen verspreid over de Verenigde Staten, in Medina (Washington), Beverly Hills, Van Horn (Texas), Washington D.C. en Manhattan. Jeff is 25ste op de lijst van landbezitters in de VS.

Foto: AgnosticPreachersKid/Wikimedia Commons

Bron: Business Insider, Wired


Ondanks alle rijkdom brengt MacKenzie nog tot 2013 haar vier kinderen naar school en Jeff naar zijn werk in een Honda. Familievriend Danny Hillis zegt tegen Vogue dat de Bezosjes “zo’n normale en hechte familie zijn dat het bijna abnormaal is”.

Foto: Richard Brian/Reuters

Bron: Vogue


De familie houdt ook vast aan een heel normale dagindeling. Ze beginnen de dag met een gezond ontbijt en om genoeg tijd te hebben met de familie plant Jeff nooit vroege vergaderingen bij Amazon.

Foto: Kevork Djansezian / Getty Images

Bron: Entrepreneur, Inc.


Om hun vier kinderen goed op te voeden hebben ze heel wat verschillende strategieën geprobeerd, vertelt MacKenzie aan Vogue. “Reizen in het laagseizoen, wetenschappelijke keukenexperimenten, kippeneieren uitbroeden, lessen Chinees, het Singaporese wiskundeprogramma en heel wat clubjes en sporten met kinderen uit de buurt.”

Foto: Chip Somodevilla/Getty

Bron: Vogue


MacKenzie – die assistent was van schrijfster en professor Toni Morrison op de universiteit – is nu romanschrijver. Als ze wil schrijven trekt ze zich terug in haar eigen kleine appartement tot het tijd is de kinderen van school te halen. MacKenzie heeft aan Vogue verteld dat haar man haar “beste lezer” is.

Foto: Bruce Guenter/Flickr

Bron: Vogue


Hij laat vaak andere plannen schieten om de manuscripten van haar eerste roman ‘The Testing of Luther Albright’ te lezen en van commentaar te voorzien. MacKenzie besluit hem haar tweede boek ‘Traps’ pas te laten zien als het af is.

Foto: David Ryder/Getty Images

Bron: Heavy.com, Vogue


“Hoe eerder ik het af zou hebben, hoe eerder ik het kon delen met hem en kon praten over alle karakters die me zo bezighielden”, vertelt ze aan Vogue.

Foto: Chip Somodevilla / Getty Images

Bron: Heavy.com, Vogue


Maar toch worden de boeken van MacKenzie niet uitgegeven door Amazon. “We noemen haar de vis die door het net is geglipt”, zegt Jeff tegen Vogue.

Foto: Drew Angerer / Getty Images

Bron: Heavy.com, Vogue


MacKenzie heeft aan Vogue verteld dat hun contrasterende persoonlijkheden elkaar aanvullen. “Hij houdt ervan mensen te ontmoeten. Hij is heel erg sociaal. Voor mij kunnen feestjes zenuwslopend zijn. Die heel korte gesprekjes en ook de hoeveelheid daarvan – dat is niet echt mijn favoriete ding”, legt ze uit.

Foto: Elaine Thompson/AP Images

Bron: Vogue


Ze zijn zo goed op elkaar afgestemd dat Jeff regelmatig kleren koopt voor MacKenzie als hij op reis is, vertelt hij aan Vogue. “Soms bel ik haar op en vraag ik ‘Wat is je maat van dit en dit?’ en dan antwoordt ze ‘Waarom?’ en zeg ik ‘Gaat je niks aan!’ Dat vindt ze geweldig.”

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Bron: Vogue


En de topman van Amazon zegt dat hij de dag afsluit met iets dat zijn vrouw erg kan waarderen: de afwas doen. “Ik ben er aardig van overtuigd dat dat het meest sexy ding is dat ik doe”, vertelt hij aan CEO Henry Blodget van Business Insider.

Foto: Kevork Djansezian/Getty Images

Bron: Recode


Op 9 januari 2019 maken Jeff en MacKenzie bekend dat ze uit elkaar gaan na 25 jaar huwelijk. “Ook al zijn de labels anders, we blijven een gezin en dierbare vrienden”, schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.