Oud geld versus nieuw geld. En de macht van het grote getal. Dat zijn de dingen die een grote rol spelen, als je nagaat hoe snel de rijken rijker worden. Dat blijkt ook dit jaar weer uit de nieuwe editie van de Quote 500.

Begin deze week kwam de nieuwe rijkenlijst van Nederland uit. Met daarin het recordaantal van 37 miljardairs en Charlene de Carvalho-Heineken nog altijd op één met een vermogen van 14,2 miljard euro.

Maar bij wie groeide het vermogen nu het snelst? Daar kun je op verschillende manieren naar kijken. Als we op basis van top-60 zoeken naar de snelste procentuele groeiers, dan ziet de top 3 er als volgt uit.

Steven Schuurman is oprichter van techbedrijf Elastic dat eind 2018 een succesvolle beursgang kende. De zoekmachine en data-analyse-software van Elastic wordt onder meer gebruikt door Netflix, Tinder en Uber.

Schuurman heeft bijna 20 procent van de aandelen Elastic in handen. Door de beursgang van Elastic en met daar bovenop eerder vergaard eigen vermogen werd hij miljardair. Zijn vermogen steeg in een jaar tijd met 307 procent naar 1,1 miljard euro.

Op nummer twee de Rotterdamse vastgoed- biotechinvesteerder Aat van Herk. Hij was in 2017 voor het eerst miljardair en heeft zijn vermogen het afgelopen jaar met afgerond 43 procent zien groeien tot 2 miljard euro. Van Herk staat daarmee op de 11e plek in de eerder deze week verschenen Quote 500.

Op drie keukenkoning Ben Mandemakers met een vermogen van 1,2 miljard euro, een plus van 41,2 procent in 2019. Zijn De Mandemakers Groep (DMG) bezit merken als Mandemakers, Brugman en Piet Klerkx, maar investeert sinds kort ook in andere bedrijfssectoren.

Lees ook op Business Insider

Het stadion van RKC Waalwijk draagt ook de naam van Mandemakers en nu de club weer op het hoogste niveau speelt, wil hij financieel blijven helpen om er een stabiele eredivisieclub van te maken.

Absolute stijging: hoeveel euro’s per uur rijker?

Maar kijk je naar de absolute winst in euro’s, dan ziet het lijstje er iets anders uit. We rekenden uit wie per uur z’n vermogen het snelst zag groeien. En dan blijkt: als je extreem rijk bent en je krijgt er dik 10 procent bij, dan laat je alle anderen achter je.

Dat illustreert Charlene de Carvalho-Heineken die in een jaar tijd 1,4 miljard euro rijker werd. De nummer één uit de Quote 500, met een geschat vermogen van 14,2 miljard euro, tikte daardoor per uur een kleine 160.000 euro bij.

Ook in dit lijstje duikt Steven Schuurman op. Hij werd op jaarbasis ongeveer 95.000 euro per uur rijker.

Elastic is al zijn derde succesvolle softwarebedrijf. Eerder wist hij zijn SpringSource voor 420 miljoen dollar te verkopen aan VMWare en zijn Orange11 leverde 6,25 miljoen dollar op. Maar met de beursgang van Elastic maakte Schuurman verreweg de grootste klapper.

En de nummer 3 is wederom Aat van Herk die zijn vermogen met ruim 68.000 per uur zag groeien. Hij lijdt aan multiple sclerose, maar zijn investeringsbeslissingen zijn volgens het FD nog net zo scherp als altijd.

LEES OOK: Nederland telt nu een recordaantal van 37 miljardairs, blijkt uit de nieuwe Quote 500