• Sinds 1 maart kun je aangifte doen voor de inkomstenbelasting over het jaar 2019.
  • Belangrijke deadline is 1 mei: je moet uitstel aanvragen als je ná die datum aangifte wil doen.
  • Om minder belasting te betalen kun je gebruik maken van diverse aftrekposten.
  • Belangrijke aftrekposten zijn kosten rond de eigen woning zoals de hypotheekrenteaftrek, ziektekosten, giften en studiekosten.
  • Over spaargeld en beleggingen betaal je belasting in box 3. Schulden en groene beleggingen kunnen de fiscale druk in box 3 verminderen.
  • Voor ondernemers is onder meer van belang of je een auto als privé-eigendom rekent of als bedrijfsvermogen.

Sinds zondag 1 maart kun je de aangifte over 2019 indienen. Doe je dat vóór 1 april, dan krijg je binnen drie maanden bericht.

Doe je na 1 mei aangifte, dan moet je vóór die datum om uitstel vragen bij de Belastingdienst. Je krijgt dan binnen drie weken een bevestiging voor uitstel tot uiterlijk 1 september 2020.

Business Insider biedt je een overzicht van de jaarlijkse serie over aftrekposten bij de belastingaangifte. Plus enkele handige tips en weetjes.


Belastingaangifte: belangrijke data en tips

Wanneer moet je aangifte doen? Hoe vraag je uitstel en hoe zit het met eventuele boete? Plus: wat moet je allemaal bij de hand hebben als aan de slag gaat met de belastingaangifte. Bekijk het in dit artikel:

Belastingaangifte 2019: dit moet je weten over de belangrijkste deadlines, plus 7 handige tips en weetjes


Eigen woning

Wie een eigen huis bezit of koopt, wordt geconfronteerd met een woud aan fiscale regelingen. Aan de ene kant moet je extra belasting betalen (zoals overdrachtsbelasting en eigenwoningforfait). Aan de andere kant brengt een eigen woning ook fiscale voordelen met zich mee, zoals hypotheekrenteaftrek en de kosten die je hebt gemaakt om een hypotheek te krijgen.

Bekijk in het artikel hieronder hoe je fiscaal voordeel kunt halen uit de eigen woning:

Belastingaangifte 2019: hypotheekrente en andere fiscale posten rond de eigen woning


Ziektekosten

Wie gezond is en weinig zorgkosten maakt, kan helaas maar weinig aftrekposten opvoeren. Zo mag je de kosten voor een bril, krukken bij een gebroken been of een doosje paracetamol van de drogist helaas niet in mindering brengen op je inkomen.

Bekijk in het artikel hieronder welke zorgkosten je wél als aftrekpost mag opvoeren:

Belastingaangifte 2019: je ziektekosten


Studiekosten

Studiekosten kunnen een interessante aftrekpost zijn in je belastingaangifte. Maar check wel goed welke kostenposten je in mindering mag brengen, want de mogelijkheden zijn beperkt. Simpel gezegd komt het erop neer dat je alleen de verplichte en noodzakelijke kosten van een opleiding mag aftrekken van je inkomen.

Bekijk in het artikel hieronder hoe dat in z'n werk gaat:

Belastingaangifte 2019: studiekosten


Giften, alimentatie en kinderen

Giften aan goede doelen gelden als een interessante aftrekpost, maar hiervoor geldt wel een drempel en een maximum. Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie, dan mag je dit bedrag aftrekken van je inkomen. En wie zijn kind laat opvangen door een kinderdagverblijf of geregistreerde gastouder, heeft recht op kinderopvangtoeslag.

Bekijk in het artikel hieronder de belangrijkste aftrekposten voor familiezaken:

Belastingaangifte 2019: giften, alimentatie en kinderopvang


Sparen en beleggen: box 3

Over spaargeld en beleggingen moet je vermogensbelasting betalen in box 3 van de inkomstenbelasting. Maar er zijn ook enkele interessante aftrekposten, zoals schulden en groene beleggingen.

Bekijk hieronder waar je op moet letten bij de belasting op vermogen in box 3:

Belastingaangifte 2019: sparen en beleggen


Reiskosten en heffingskortingen voor werknemers

Bij de belastingaangifte zijn er voor werknemers enkele interessante aftrekposten. Wie met het openbaar vervoer naar zijn werk reist, mag een vast bedrag aftrekken. Ga je met je eigen auto naar je werk, dan heb je geen recht op aftrek. Wel mag je baas maximaal 19 cent per kilometer onbelast vergoeden.

Bekijk in dit artikel hoe je als werknemer kunt profiteren van heffingskortingen en aftrekposten voor vervoer.

Heffingskortingen en aftrekposten voor reizen naar je werk met auto of OV


Aftrekposten voor ondernemers

De belastingaangifte kan je ook als zelfstandig ondernemer de nodige fiscale voordelen opleveren. Voor ondernemers vormt de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek, een belangrijke aftrekpost. Voor zakenlunches en -diners mag je 80 procent van de kosten aftrekken. Voor de aftrek van kosten voor een kantoor aan huis en werkkleding, gelden strenge regels

Bekijk het overzicht van de belangrijkste fiscale voordelen voor ondernemers in dit artikel:

Aftrekposten voor ondernemers bij de belastingaangifte 2019: zakenlunches, belkosten en zelfstandigenaftrek


Ondernemer en auto

Veel ondernemers leggen heel wat kilometers af in hun auto: gemiddeld dubbel zoveel als particulieren. Hoeveel belasting je over je auto moet betalen of mag aftrekken, is afhankelijk van de vraag of de auto behoort tot het vermogen van je bedrijf of tot je privévermogen.

Bekijk in het artikel hieronder hoe het zit met de fiscale regels rond de auto voor ondernemers:

Ondernemer en auto bij de belastingaangifte 2019: dit moet je weten over bijtelling, kilometervergoeding en btw