Apple heeft dinsdagavond twee nieuwe modellen van de iPhone gepresenteerd. Het gaat om de iPhone 5S en een goedkoper toestel van plastic, de iPhone 5C.

Is het nog spannend als Apple een nieuwe telefoon uitbrengt? Niet echt meer. Vorig jaar waren bijna alle details van tevoren al gelekt. Ook nu bleken vrijwel alle geruchten te kloppen.

Zo is de iPhone 5S niet alleen in het zwart of zilver te bestellen, maar ook in het goud. Daarover verschenen al wekenlang berichten op techsites en blogs.

Vingerafdrukscanner

Aan de buitenkant lijkt de iPhone 5S sprekend op zijn voorganger. Op een detail na: rond de homeknop zit een metalen ring. Dat is een onderdeel van de vingerafdrukscanner die Apple heeft ingebouwd. Daarmee is de telefoon alleen te ontgrendelen door personen van wie de vingerafdruk herkend wordt.

Per telefoon kunnen vijf verschillende vingerafdrukken opgeslagen worden, zodat je bijvoorbeeld een familielid toe kan voegen.

Volgens Apple hoef je je geen zorgen te maken over je privacy. De vingerafdrukken worden alleen opgeslagen op de telefoon zelf, niet op de computers van Apple.

M7-processor

De iPhone beschikt tevens over een andere nieuwigheid. De A7-processor heeft een maatje gekregen in de vorm van de M7, een chip die alle gegevens van de bewegingssensoren van de iPhone verwerkt. Zo kan de M7 aan apps vertellen of je stilstaat of in beweging bent.

De M7-chip lijkt vooral zinvol voor fitness-apps en is een interessante toevoeging met het oog op een mogelijke smartwatch van Apple. Net als veel andere techbedrijven zou Apple werken aan een 'slim' horloge met internetfuncties. Vooral voor sporters zou de iWatch, zoals het apparaat zou gaan heten, een uitkomst zijn. Samsung onthulde vorige week zijn smartwatch, de Galaxy Gear, en leverde eveneens fitness-apps mee.

Camera en flitser

Terug naar de iPhone 5S. Apple heeft de sensor van de camera 15 procent groter gemaakt. Daardoor vangt-ie meer licht op en dat betekent betere foto's, met name in slecht verlichte ruimtes.

Ook de flitser is verbeterd. Er zijn twee flitslichtjes: eentje in het wit en eentje in oranje-geel. Door de beide flitslampjes te combineren wordt het optimale flitslicht voor elke situatie gecreëerd. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld een natuurlijkere weergave van de huidskleur op foto's.

Apple heeft ook een slow-motion-functie toegevoegd voor het opnemen van video. Dat gebeurt met 120 frames per seconde en in 720p. Je kunt kiezen welke delen van de video je in slow-motion afspeelt en welke delen op normale snelheid.

Prijs van de 5S

In de VS gaat de iPhone 5S bij 649 dollar kosten voor de 16GB-versie. Voor het model met 32GB aan opslag betaal je 749 dollar en voor de 64GB-versie 849 dollar.

Vanaf vrijdag 13 september kun je de iPhone 5S bestellen in de VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 20 september is de iPhone 5S te koop. Nederland volgt later.

iPhone 5C

Zoals verwacht kondigde topman Tim Cook ook de iPhone 5C aan. De behuizing is van plastic en is verkrijgbaar in de kleuren groen, wit, blauw, roze en geel. Het toestel heeft een 4-inch Retina-scherm met 1136x640 pixels. De processor en de camera zijn dezelfde als in de iPhone 5; de batterij is iets groter.

New Apple iPhones

In de VS gaat een losse iPhone 5C (16GB) 549 dollar kosten. De 32GB-versie kost 649 dollar. Opvallend is dat de iPhone 5 uit het assortiment verdwijnt. Apple blijft de iPhone 4S wel verkopen, maar vervangt de iPhone 5 door de 5C.

Hoesjes voor de iPhone

Apple brengt tevens nieuwe hoesjes op de markt voor de iPhone 5S en 5C. Dat is iets wat het bedrijf jaren niet gedaan heeft. De markt voor accessoires is zeer lucratief en Apple liet de afgelopen jaren daarop kansen liggen om geld te verdienen.

Bij de iPhone 5C kun je voor 29 dollar een siliconen hoesje kopen. Daaruit zijn aan de achterkant 35 rondjes gesneden zodat je de kleur van het toestel ook ziet.

Voor de iPhone 5S zijn hoesjes te koop in minder felle kleuren. Ze kosten 39 dollar en zijn gemaakt van leer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl