De grote Amerikaanse technologiebedrijven boekten meer omzet in het eerste kwartaal ondanks de coronacrisis.

De inkomsten van Apple namen met 1 procent toe vergeleken met een jaar eerder. De toeleveringsketen van de iPhone-maker draait inmiddels weer op volle toeren.

Amazon profiteert van thuiszittende onlineshoppers. Dat bracht ook meer kosten met zich mee, waardoor het bedrijf onder de streep minder overhield.

Ook Microsoft, Facebook en Google kenden een goede start van het jaar. Wel zijn alle techreuzen voorzichtig met prognoses voor de rest van het jaar.

De coronacrisis krijgt nog nauwelijks vat op grote technologiebedrijven, blijkt uit de kwartaalcijfers van de Grote Vijf die deze week hun boeken openden. Microsoft, Facebook, Amazon Google zagen de omzet toenemen in de eerste drie maanden van het jaar, net als Apple dat donderdag nabeurs met de financiële resultaten kwam.

De iPhone-maker behaalde in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst daalde wel licht.

De diensten-tak, waaronder onder meer iCloud, Apple Music en Apple TV+ vallen, en de wearables-tak, die zaken als de Apple Watch en de AirPods-oordopjes omvat, waren volgens topman Tim Cook goed voor records.

Aan de iPhone, nog altijd met afstand het belangrijkste product van Apple, de iPad en Mac-computers werd minder verdiend dan een jaar eerder.

De totale omzet van Apple in de meetperiode bedroeg 58,3 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan de 58 miljard uit het tweede kwartaal van vorig boekjaar. De nettowinst kwam uit 11,2 miljard dollar. Dat was een jaar geleden nog 11,6 miljard dollar.

Toeleveringsketen van Apple draait weer op volle toeren

Volgens Cook draait de toeleveringsketen van Apple sinds eind maart weer op volle toeren. Die kreeg een flinke klap toen China wekenlang op slot ging door de virusuitbraak. Dat hinderde ook de verkopen in dat land, maar die gingen volgens de topman in maart alweer omhoog. In het lopende kwartaal zette het herstel zich verder voort.

Wereldwijd ziet Apple ook alweer wat verbetering optreden in de verkopen in de tweede helft van april. Dat heeft mogelijk te maken met de nieuwe goedkopere iPhone SE die het bedrijf eind deze maand op de markt bracht.

Apple heeft geen verwachting uitgesproken voor het derde kwartaal. Wel betaalt het bedrijf gewoon dividend, van 0,82 dollar per aandeel. Ook geeft Apple de komende maanden 50 miljard dollar uit aan het opkopen van aandelen.

Amazon profiteert van thuiszittende onlineshoppers

Ook Amazon heeft in het eerste kwartaal een fors hogere omzet geboekt dan een jaar eerder, maakte het bedrijf donderdag bekend na het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

De drukte in onlinebestellingen nam de laatste weken van de verslagperiode sterk toe, doordat mensen door lockdownmaatregelen wereldwijd boodschappen vanuit huis deden. Dat bracht ook meer kosten met zich mee, waardoor het bedrijf onder de streep minder overhield dan een jaar eerder.

De totale opbrengsten voor Amazon kwamen in de eerste drie maanden van het jaar uit op 75,5 miljard dollar, een stijging van 26 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De operationele winst daalde op jaarbasis met 10 procent tot 4,4 miljard dollar. Daarvan bleef 2,5 miljard dollar aan nettowinst over, tegenover 3,6 miljard dollar een jaar eerder.

Kritiek op werkomstandigheden in distributiecentra

Amazon kreeg de afgelopen weken in verschillende landen kritiek op werkomstandigheden in distributiecentra, waar maatregelen tegen coronabesmettingen veel te laks zouden zijn. De werkzaamheden gingen ondanks de virusuitbraak onverminderd door, wat tot protesten van werknemers en vakbonden leidde.

In een toelichting op de kwartaalcijfers probeert topman Jeff Bezos die zorgen weg te nemen door grootscheepse uitgaven aan te kondigen.

"Aandeelhouders kunnen beter even gaan zitten", zo stelt hij. "Normaal gesproken zouden we in het tweede kwartaal zo'n 4 miljard dollar aan operationele winst verwachten. Maar dit zijn geen normale omstandigheden. We verwachten die volledige 4 miljard dollar op te maken aan coronagerelateerde uitgaven."

Dat geld gaat onder andere op aan extra schoonmaakacties, eigen coronatests en beschermingsmiddelen als mondkapjes, schrijft Bezos. Ook zullen bestellingen de klanten via omwegen bereiken zolang dat het houden van een gepaste afstand ten goede komt.

Door die extra uitgaven houdt Amazon rekening met rode cijfers in het tweede kwartaal. Het operationeel resultaat zal tussen een min van 1,5 miljard dollar of een positief resultaat van 1,5 miljard dollar uitvallen, zo luidt de prognose. Dat is aanzienlijk minder dan de 3,1 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2019.

In de voorbije periode stegen de kosten onder andere door de werving van 175.000 extra medewerkers. Ook verhoogde Amazon het uurloon voor werknemers met een nulurencontract en verdubbelde het concern het tarief voor overwerk.

Facebook kachelt lekker door, ondanks de coronacrisis

Woensdagavond bleek dat ook Facebook zijn resultaten afgelopen kwartaal toch weer stevig heeft opgekrikt, ondanks de coronacrisis. Volgens het socialemediabedrijf liep de vraag naar het plaatsen van advertenties recent wel wat terug, tot ongeveer hetzelfde niveau als een jaar terug. Facebook vindt dat zijn vooruitzichten daarom erg onzeker zijn en komt niet met een concrete financiële prognose voor de komende periode.

In het eerste kwartaal ging er een omzet van 17,7 miljard dollar in de boeken. Dat was 18 procent meer dan een jaar eerder. De advertentie-inkomsten dikten op jaarbasis nog altijd met 17 procent aan en het aantal actieve gebruikers zat met ongeveer een tiende in de lift.

Onder de streep bleef 4,9 miljard dollar over. Daarmee is de winst ruimschoots verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen nam Facebook nog een voorziening van 3 miljard dollar voor een verwachte miljardenboete. Aanleiding daarvoor waren verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge Analytica, waarbij Facebook het niet zo nauw nam met de privacy van zijn gebruikers.

Facebook-topman Mark Zuckerberg wees er in een toelichting op dat Facebook in deze crisistijd een belangrijke rol vervult. Via Facebook kunnen mensen immers contact met elkaar blijven onderhouden ondanks alle coronamaatregelen. "Nu mensen meer dan ooit op onze diensten vertrouwen, zijn we erop gericht mensen veilig, geïnformeerd en verbonden te houden", aldus Zuckerberg.

Microsoft profiteert van thuiswerk en leren op afstand

Woensdag maakte ook Microsoft de kwartaalcijfers bekend. De softwaremaker profiteert volop van de digitale transformatie bij bedrijven die door de coronacrisis een vlucht heeft genomen.

De techreus zelf zegt dat in een tijdsbestek van twee maanden stappen zijn gezet die normaal gesproken in twee jaar gezet zouden zijn. Dit viel ook af te lezen in de resultaten van de onderneming.

Microsoft sloot het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar af met een omzet van 35 miljard dollar. Dat betekende op jaarbasis een stijging met een kwart. De operationele winst viel met 13 miljard dollar een kwart hoger uit. Onder de streep resteerde 10,8 miljard dollar. Dat betekende op jaarbasis een plus van 22 procent.

Microsoft profiteerde in alle geledingen van het bedrijf van de groeiende vraag naar zijn diensten en oplossingen. Als voorbeeld noemde topman Satya Nadella onder meer leren op afstand, kritieke cloudinfrastructuur en beveiliging.

Lees meer: Microsoft Teams heeft nu 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers

Microsoft verdiende onder meer fors meer geld met zijn zakelijke, maar ook consumentgerichte clouddiensten. Verder zaten de opbrengsten van platform LinkedIn duidelijk in de lift.

Microsoft gaf nog geen concrete prognoses voor de resultaten dit boekjaar. Maar volgens Nadella weet Microsoft, geholpen door het bedrijfsmodel, een gediversifieerd portfolio en met zijn technologische posities, goed wat het te wachten staat.

Google kreeg een flinke tik in maart

Google-moeder Alphabet heeft in het eerste kwartaal van het jaar de omzet en de winst opgevoerd. Het bedrijf groeide vooral bij de zoektak van Google, videowebsite YouTube en de clouddiensten.

In maart kreeg de groei echter een tik toen de reclame-inkomsten fors terugliepen. Bedrijven schroefden hun budget voor reclame terug toen de invloed van maatregelen tegen het coronavirus duidelijk werden.

Topman Sundar Pichai, die aan het roer staat van zowel Alphabet als Google, geeft aan dat Google op dit moment veel aan de ontwikkeling doet van zijn diensten omdat mensen daarop vertrouwen nu ze vanuit huis moeten werken. Wel gaat Google extra de nadruk leggen op kostenefficiënt werken. Toch wil het bedrijf ook blijven investeren in kansen voor de lange termijn.

De omzet van Alphabet kwam uit op een kleine 42,2 miljard dollar. Dat was een stijging van 13 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2019. Onder de streep bleef daar 6,8 miljard dollar van over, tegen een kleine 6,7 miljard een jaar eerder.

De omzet en winst komen bij Alphabet nog altijd vrijwel volledig bij Google vandaan. De zogeheten Other Bets kosten alleen maar geld. Die waren goed voor een omzet van 135 miljoen dollar, minder dan vorig jaar, en een operationeel verlies van 1,1 miljard dollar.

Google maakte verder bekend dat het Amerikaanse personeel, waarvan het merendeel in Silicon Valley werkt, nog zeker twee maanden thuis moet werken. Wereldwijd heeft de techreus inmiddels ruim 123.000 werknemers, zo'n 20.000 meer dan een jaar eerder.

Lees meer: