• De nieuwe iPhone SE van Apple heeft dezelfde processor als de iPhone 11, maar dan in een compacte behuizing zoals de iPhone 8.
  • Het toestel is verkrijgbaar vanaf 489 euro. Daarmee gaat Apple de concurrentie aan met Samsung en Google in het middensegment.
  • Dankzij de nieuwe processor kan het toestel nog jaren mee. De iPhone SE is een aantrekkelijke telefoon voor Apple-fans met een kleiner budget.

Het is pas april, maar Apple heeft nu al een nieuwe iPhone onthuld. Nee, niet de iPhone 12 met 5G waar al maanden geruchten over rondgaan.

De techreus uit Cupertino presenteerde onlangs de iPhone SE met een prijs van slechts 489 euro voor de versie met 64 GB opslag. Het toestel heeft hetzelfde ontwerp als de iPhone 8, maar is voorzien van dezelfde processor als de iPhone 11. Vanaf 24 april ligt-ie in de winkel.

De nieuwe iPhone SE heeft een scherm van 4,7 inch, een homeknop met Touch ID en een behuizing van glas en aluminium.

Ik heb de iPhone SE een paar uur gebruikt en ik kan nu al zeggen dat dit toestel een belangrijke stap is voor Apple. Rivalen als Google en Samsung brengen goedkopere versies van hun topsmartphones uit om een groter publiek te bereiken. Apple speelt dat spelletje nu ook.

De iPhone SE heeft geen randloos scherm zoals de nieuwe Galaxy A51 van Samsung die al voor 300 euro verkrijgbaar is. Ook een camera met nachtmodus zoals de Google's Pixel 3a ontbreekt.

Maar de iPhone SE is razendsnel en krijgt nog jarenlang software-updates, een teken dat Apple de strijd aan wil gaan met Android-toestellen in het middensegment.

Dit is mijn eerste indruk van de iPhone SE.


De nieuwe iPhone SE lijkt sprekend op de iPhone 8 uit 2017.

Foto: Links de iPhone SE, rechts de iPhone 8. Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider
Foto: Links de iPhone SE, rechts de iPhone 8. Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider

Wie ooit een iPhone 8 in handen heeft gehad komt het ontwerp van de iPhone SE bekend voor. De grootte van het scherm en de afmetingen van de telefoon zijn exact hetzelfde.

Het grootste verschil zijn de kleuren. De iPhone SE is verkrijgbaar in zwart, wit en rood, terwijl de iPhone 8 er is in zilver, spacegrijs en goud.

Het Apple-logo op de achterkant is bij de iPhone SE in het midden van het toestel geplaatst, lager dan bij de iPhone 8. Verder is de iPhone-branding verdwenen.

De iPhone SE heeft geen randloos scherm, niet verrassend voor een toestel dat 320 euro goedkoper is dan de iPhone 11. Toch doet het ontwerp ouderwets aan. Concurrenten als Google en Samsung hebben wel telefoons in dezelfde prijsklasse met nagenoeg geen randen rondom het display.


De homeknop met Touch ID is terug op de iPhone SE.

Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider
Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider

Sinds de iPhone X gebruikt Apple gezichtsherkenning om toestellen te ontgrendelen. De iPhone 8 was het laatste toestel met een homeknop met vingerafdrukscanner.

Touch ID maakt een comeback met de iPhone SE. En dat is in sommige situaties een uitkomst. Zo is ontgrendelen eenvoudiger als het toestel op tafel ligt. En het werkt als je een zonnebril of mondkapje draagt.

Mensen die de voorkeur geven aan Touch ID boven Face ID hebben nu een goede optie erbij.


De iPhone SE voelt een stuk sneller aan dan de iPhone 8.

Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider
Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider

Benchmarks heb ik niet gedraaid, maar de iPhone SE voelt een stuk sneller aan dan de iPhone 8. Dat mag ook wel, met de A13-chipset onder de motorkap die ook in de iPhone 11 zit.

Bij het opstarten van apps zoals Berichten, Google Maps of Instagram verslaat de iPhone SE telkens de iPhone 8. Ook bij het gebruik van augmented reality in iOS merk je dat de iPhone SE een stuk meer rekenkracht heeft.


De iPhone SE is geen revolutionaire telefoon, maar dat is precies waarom het toestel waarschijnlijk in de smaak valt bij een groot publiek.

Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider
Bron: Lisa Eadicicco/Business Insider

De iPhone SE is het tegenovergestelde van wat je verwacht van een nieuw Apple-product. Baanbrekende functies ontbreken. Zelfs het ontwerp is achterhaald.

Maar dat is het precies het punt. De iPhone SE is niet bedoeld voor early adopters of gadgetfreaks. Het is de perfecte Apple-telefoon voor gebruikers die niet meer dan 700 euro willen besteden aan een nieuwe smartphone. Of Apple-fans die verknocht zijn aan de homeknop. Of ouders die een kind hun eerste smartphone willen geven.

Voor 489 euro krijg je ontzettend veel iPhone. En bovendien een toestel dat nog jaren mee kan.

Lees meer: