• Andy Jassy nam eerder dit jaar de rol van CEO van Amazon over van oprichter Jeff Bezos.
  • Onder zijn leiderschap hebben al heel wat bestuurswissels plaatsgevonden en zijn de nodige mensen vertrokken.
  • Bij cloudtak AWS, waar de meeste winst wordt gemaakt, is er de meeste reuring geweest.

Amazon zit midden in de grootste leiderschapsverandering uit de geschiedenis van het bedrijf. Daardoor is er veel beweging binnen het grootste e-commerce en cloudcomputingbedrijf ter wereld – en is er ook wat twijfel gezaaid over de toekomst.

Kan de webgigant blijven groeien na de gigantische omzetboost die het bedrijf in 2020 heeft gekregen door de coronapandemie? De aandelenkoers is het afgelopen jaar gestagneerd, terwijl de rest van de markt omhoog is gegaan.

De nieuwe CEO Andy Jassy heeft het onlangs overgenomen van oprichter Jeff Bezos. Zal Jassy Amazon net zo goed leiden als zijn voormalige baas?

Hieronder een overzicht van het belangrijkste ontwikkelingen rond Amazon, inclusief de laatste nieuwe aanstellingen, vertrokken mensen, een speciale blik op cloudtak AWS, de nieuwe robot- en droneprojecten en de controversiële prestatieverbeteringsplannen van het bedrijf.


Wie zijn de belangrijkste leiders bij Amazon?

amazon dave clark CEO worldwide consumer business
Dave Clark, Chief Executive Officer, Worldwide Consumer Business bij Amazon. Foto: Lindsey Wasson/REUTERS

Met Jassy als CEO en Bezos als 'executive chairman' (binnen de Nederlandse verhoudingen vergelijkbaar met een machtige president-commissaris) is er heel wat veranderd in de leidinggevende posities, ook lager op de ladder. En er zijn de nodige mensen vertrokken.

Dave Clark werd CEO van de Worldwide Consumer Business van Amazon. Hij nam die positie over van Jeff Wilke, die het bedrijf verliet. Clark is verantwoordelijk voor alles van distributie tot marketing van Amazon en ook voor het Prime-lidmaatschapsprogramma.

Adam Selipsky nam de rol als CEO van Amazon Web Services (AWS) over van Jassy, de cloudtak van het bedrijf. Bestuursveteraan Charlie Bell vertrok, terwijl techneur James Hamilton werd benoemd tot lid van het machtige S-team.

Jeff Blackburn keerde in juni terug naar Amazon om leiding te geven aan de media- en entertainmenttak, waaronder Prime Video, Amazon Studios, Twitch, podcasts, Audible en games.


Bij AWS is de grootste onrust ontstaan

Adam Selipsky Tableau CEO
Adam Selipsky. Foto: Salesforce

Andy Jassy heeft AWS geleid sinds de tak in 2006 in het leven werd geroepen. Nu hij CEO is van heel Amazon, heeft Selipsky hem vervangen als hoofd van de cloudtak. Hij is ook lang betrokken bij AWS, maar is ook een paar jaar CEO geweest van Tableau Software, dat is inmiddels is overgenomen door Salesforce.

AWS is de grootste aanbieder van cloudcomputing ter wereld en is de grote winstmachine van Amazon. Selipsky was erg positief gestemd in zijn eerste e-mail aan zijn medewerkers: "Ik ben nog optimistischer over onze vooruitzichten om beduidend meer klanten te gaan bedienen en hen meer aan te kunnen bieden. Daardoor kunnen we een business bouwen die een stuk groter is dan nu en ook echt toekomstbestendiger."

Toch wordt AWS op de huid gezeten door Microsoft en Google en zijn er heel wat mensen vertrokken, waardoor insiders zich zorgen maken over een 'braindrain'.


De werkomstandigheden bij Amazon liggen onder vuur

Amazon workers warehouse
Een vakbond uit New York heeft de arbeidsomstandigheden bij Amazon bekritiseerd. Foto: Reuters/Fred Greaves

Amazon is de op een na grootste werkgever van de Verenigde Staten en nog altijd een van de snelstgroeiende van het land. Het bedrijf biedt werk en inkomen aan meer dan 1 miljoen mensen en bleef tijdens de pandemie volop extra banen creëren.

Met zoveel invloed liggen de arbeidsomstandigheden bij Amazon flink onder het vergrootglas en uiten vakbonden forse kritiek.

In de distributiecentra van Amazon werken honderdduizenden mensen die salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden bieden die meestal vergelijkbaar zijn met gelijksoortig werk elders. Maar het werk kan afmattend zijn en een deel van de medewerkers blijft dan ook niet lang. Vakbonden houden die moderne klasse van arbeiders goed in de gaten.

Het verbeteringssysteem van Amazon voor werknemers die niet goed genoeg presteren is volgens sommige medewerkers oneerlijk en zou managers aan kunnen zetten tot het geven van slechte beoordelingen. Het bedrijf is ook aangeklaagd voor vooroordelen op de werkvloer.


De overbekende e-commerce-tak probeert de groei vast te houden na de boost door de pandemie

amazon boxes packages delivery
Foto: Chesnot/Getty Images

Tijdens de pandemie is de vraag naar de producten van onlinereus Amazon enorm toegenomen, maar nu vertraagt de groei.

Het bedrijf heeft onlangs de vooruitzichten voor het derde kwartaal bekend gemaakt en de raming voor de omzet bedraagt tussen de 106 miljard dollar en 112 miljard dollar, een toename van 10 tot 16 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is een veel lagere groei dan in eerdere kwartalen.

Op de achtergrond ontwikkelt de markt zich ook verder met investeerders die externe Amazon-verkopers steunen en een nieuwe aanpak van de logistiek.


Amazon breidt nog altijd uit naar nieuwe sectoren

amazon prime video
Foto: pixinoo/Shutterstock

Oprichter Jeff Bezos vindt het heerlijk om te zeggen dat het altijd "dag één" is bij Amazon, waarmee hij bedoelt dat het bedrijf constant op zoek is naar nieuwe technologieën en zakelijke mogelijkheden.

Uit die visie zijn snelgroeiende divisies als adverteren en online apotheken voortgekomen. Amazon zet ook volop in op streaming en eigen content in de jacht op Netflix. De webgigant kondigde eerder dit jaar aan voor meer dan 8 miljard dollar filmmaatschappij MGM te kopen.

En er zijn ook meer experimentele projecten, zoals met bezorgdrones en robots.

Lees meer over Amazon: