• Webwinkel Amazon doet in het Verenigd Koninkrijk alleen al jaarlijks miljoenen nieuwe en vrijwel nieuwe producten weg, zo meldt de Britse zender ITV.
  • Dat kunnen tv’s, MacBooks of iPads zijn, maar ook een hele lading nieuwe mondkapjes die nog in het plastic zitten.
  • Dat er zoveel producten weggedaan worden, hangt samen met de kosten die Amazon bedrijven rekent voor het opslaan van hun producten.

Webwinkel Amazon dankt in het Verenigd Koninkrijk, waar het 24 distributiecentra heeft, alleen al jaarlijks miljoenen nieuwe en vrijwel nieuwe producten af. Dat bericht de Britse zender ITV dat over in het geheim gefilmde beelden uit een distributiecentrum van het Amerikaanse bedrijf in het Schotse Dunfermline beschikt.

Volgens een medewerker van het distributiecentrum die anoniem zijn verhaal deed, kregen medewerkers de doelstelling om 130.000 artikelen per week weg te doen. Dat kon van alles zijn: gloednieuwe televisies, MacBooks of iPads, dure stofzuigers van Dyson, boeken, koptelefoons, maar ook mondkapjes die nog in het plastic zaten.

Dit werd bevestigd door een interne memo die door ITV werd ingezien en waaruit bleek dat in een week in april 124.000 artikelen de vermelding “vernietigen” hadden gekregen. In dezelfde week werd op 28.000 producten “schenken” vermeld.

Volgens de medewerker is ongeveer de helft van de artikelen die wordt vernietigd nieuw en gaat het in de rest van de gevallen om geretourneerde artikelen die in goede staat zijn.

Een woordvoerder van Amazon vertelde Insider dat Dunfermline alle voor vernietiging gemarkeerde producten voor het hele Verenigd Koninkrijk verwerkt.

Als 130.000 een wekelijks gemiddelde is, zou dat neerkomen op meer dan 6 miljoen producten die elk jaar voor vernietiging worden gemarkeerd. In 2019 ontdekten undercoverreporters in Frankrijk dat Amazon in één jaar meer dan 3 miljoen producten vernietigde.

Amazon: afgedankte producten worden zo veel mogelijk doorverkocht of naar recycling gebracht

De artikelen worden voor een groot deel naar recyclingcentra gebracht, maar ITV zag ook vrachtwagens die naar een vuilstort doorreden.

Lees ook op Business Insider

In een verklaring ontkent Amazon dat er in het Verenigd Koninkrijk artikelen rechtstreeks naar de vuilnisbelt gaan. Het bedrijf stelt artikelen te willen doorverkopen, aan goede doelen te schenken of te recyclen. “We werken naar een doel toe waarbij geen enkel product wordt verspild.”

In 2019 stuurde de Britse krant Daily Mail undercoverreporters naar een ander Brits magazijn, waar ze er getuige van waren dat onverkochte producten in een zogeheten “vernietigingszone” werden geplaatst.

De producten werden vervolgens in vrachtwagens geladen en naar een stortplaats gebracht.

Het vernietigen van producten hangt samen met het bedrijfsmodel van Amazon. Het Amerikaanse bedrijf slaat ook spullen op in zijn distributiecentra van andere bedrijven die via Amazons platform verkopen. Daar betalen die verkopers voor. Hoe langer artikelen niet verkocht worden, hoe duurder dat wordt. Voor de verkopers wordt het op zeker moment daarom goedkoper om de artikelen te laten vernietigen.

Meer Amazon? Bekijk ook deze stukken eens: