Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van deze vrijdagochtend.

1. Na een nachtje onderhandelen is er toch een akkoord over de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen: wat betreft de Ierse grens lijkt er een voorstel te liggen waarmee zowel de Noord-Ierse protestanten als de republiek Ierland kunnen instemmen; de Britten zullen voor de scheidingsrekening pakweg 50 miljard euro ophoesten. Lees hier meer details.

De 27 overige EU-lidstaten moeten komende week bevestigen dat er ‘voldoende vooruitgang’ is geboekt, zodat gestart kan worden met fase twee van de Brexit-onderhandelingen: de toekomstige handelsrelatie met de Europese Unie.

2. De bitcoin weet van geen ophouden. Op donderdag was de cryptomunt al door de grens van 14.000 dollar, 15.000 dollar én 16.000 dollar heen geknald, om in de nacht van donderdag op vrijdag ook nog eens door de 17.000 dollar heen te breken. Op het hoogste punt tegen drie uur ’s nachts noteerde de bitcoin volgens de site coindesk.com een niveau van 17.153 dollar.

De bitcoingekte lijkt deels gedreven door het perspectief van bredere acceptatie: in de VS gaat de beurs van Chicago termijncontracten voor bitcoin aanbieden, maar naar verluidt twijfelen de grote zakenbanken op Wall Street nog of ze hieraan mee willen doen; Goldman Sachs wil naar verluidt  voor ‘sommige klanten‘ wel deelnemen aan de termijnhandel in bitcoin.

3. Omdat bitcoin op verschillende handelsfora wordt verhandeld die onderling nog niet sterk verbonden zijn, treden er waanzinnige koersverschillen op: de afgelopen dagen is er vooral sprake van sterk afwijkende koersen op bitcoinfora in Zuid-Korea: waar de gemiddelde koers van bitcoin vrijdagochtend op circa 16.500 dollar ligt, noteert de Koreaanse beurs Bithumb omgerekend een koers van 20.000 dollar!

4. Banken moeten wereldwijd hogere buffers gaan aanhouden. Na jaren gesteggel is er een akkoord bereikt over nieuwe regels voor kapitaaleisen: Het Basel IV-akkoord.

Vooraf was er de vrees dat Nederlandse banken hun kapitaalbuffers zeer sterk zouden moeten verhogen, vanwege het forse percentage tophypotheken in Nederland. Toch zijn de regels minder streng dan waar De Nederlandsche Bank in 2015 nog voor waarschuwde. Naar schatting moeten Nederlandse banken hun financiële reserves met zo'n 14 miljard euro verhogen in de periode tot 2027.

5. De meerderheid van de achterban van de sociaal-democratische SPD in Duitsland wil in gesprek met de CDU/CSU van Angela Merkel over het vormen van een regeringscoalitie. Op het SPD-congres stelde de partij alvast wel torenhoge eisen aan de samenwerking: Partijleider Schulz wil tussen nu en 2025 een 'Verenigde Staten van Europa' realiseren met een Europese grondwet.

6. Nederlandse belastinginspecteurs maken soms op eigen houtje afspraken met multinationals over speciale regelingen, die eigenlijk door een controleteam van de fiscus moeten worden goedgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de westerse landenclub Oeso, zo meldt Trouw. 

De Nederlandse belastingpraktijk rond multinationals staat internationaal in de belangstelling, onder meer vanwege bekritiseerde regelingen met Amerikaanse bedrijven zoals Starbucks.

7. Google en Facebook zijn niet alleen grootmachten op de markt voor digitale advertenties, waar ze samen een aandeel hebben van 61 procent. Uit nieuwe schattingen blijkt dat de twee grootmachten uit Silicon Valley in 2017 zo'n 25 procent van de totale reclamemarkt voor hun rekening nemen.

8. Ook de maffia houdt van koffie. Medio november stierf de beruchte Siciliaanse maffiabaas Totò Riina in de gevangenis. Diens dochter Concetta heeft nu een espresso-lijn gelanceerd via de Facebook-pagina van haar man. Volgens Concetta wil ze met de espresso-pods genaamd Zu' Totò geld ophalen, omdat de politie beslag heeft gelegd op het 'spaargeld' van de familie.

Maffia-expert Antionio Nicaso zegt tegen The Guardian dat het afpersen van eigenaren van koffiebars een opkomende business is voor de maffia, waarbij ook eisen worden gesteld op specifieke merken te verkopen waarop de maffia marges afroomt.

9. Cristiano Ronaldo heeft zijn aartsrivaal Lionel Messi opnieuw afgetroefd in de strijd om de titel beste voetballer ter wereld. De Portugese sterspeler van Real Madrid won net als vorig jaar de prestigieuze Gouden Bal. Hij heeft er nu vijf en is daarmee op gelijke hoogte gekomen met Messi. De Argentijn eindigde dit jaar als tweede bij de verkiezing en de Braziliaan Neymar als derde.

 

Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste dingen van gisteren

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

Zo kun je shoppen met een aanvullende zorgverzekering: de duurste en goedkoopste opties voor 2018

Echt geld verdienen met cryptomunten? In Zwitserland lopen salarissen voor blockchainspecialisten op tot ruim €150.000

Welkom in Sealand: de bizarre onafhankelijke microstaat voor de kust van het Verenigd Koninkrijk