Cristiano Ronaldo is donderdagavond in Parijs voor de vijfde keer onderscheiden met de Gouden Bal, de prestigieuze verkiezing gehouden door het blad France Football. De Portugees (32) won dit jaar met Real Madrid onder meer de Spaanse titel en de Champions League.

De Argentijn Lionel Messi van Barcelona eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de Braziliaan Neymar (Barcelona/Paris Saint-Germain).

Ronaldo, die de Bal vorig jaar ook won, scoorde op weg naar het kampioenschap 25 keer voor Madrid. In het succesjaar in de Champions League maakte hij er twaalf, waaronder twee in de finale tegen Juventus.

Eerder dit jaar werd Ronaldo al uitgeroepen tot ’s wereld beste voetballer, een vergelijkbare onderscheiding maar dan onder leiding van de FIFA.

Alleen Messi won de Gouden Bal net zo vaak als Ronaldo. De twee domineren de verkiezing al jaren. De Braziliaan Kaká was de laatste ‘andere’ voetballer, in 2007, die de trofee in ontvangst mocht nemen.

Lees ook: De bittere rivaliteit tussen Ronaldo en Messi

De top drie was dezelfde als bij de FIFA-verkiezing. Gianluigi Buffon, de doelman van Juventus, en middenvelder Luka Modric, teamgenoot van Ronaldo, maakten in Parijs de top vijf compleet.