Niets lijkt ‘gelovige’ fans van de virtuele munt bitcoin nog te kunnen stuiten. In de nacht van donderdag op vrijdag doorbrak de cryptomunt, die via een decentraal computernetwerk wordt beheerd, de grens van 17.000 dollar.

Woensdag passeerde de bitcoin pas voor het eerst de grens van 13.000 dollar… donderdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld vervolgens boven de 14.000 dollar om aan het eind van de ochtend de grens van de 15.000 dollar te doorbreken. En aan het eind van de middag stond gemiddeld $ 16.000 op de borden.

Na wat geschommel in de avond zette de stijging in de nacht onverminderd door. Op de site coindesk.com noteerde de bitcoin iets voor drie uur ‘s nachts 17.152 dollar. Wel zijn er grote onderlinge verschillen tussen verschillende handelsplaatsen voor de bitcoin, wat duidt op een gefragmenteerde en onvolwassen markt.

Onderstaande tabel van de site coinmarktcap.com geeft bijvoorbeeld bitcoinprijzen die gedurende donderdagmiddag varieerden van 14 duizend dollar tot méér dan 17.000 dollar! Opvallend hierbij is dat er vooral bij de handel in Korea vreemde dingen lijken te gebeuren met bitcoinprijzen.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin markten

 

Dat handelen in bitcoin allerlei technische- en veiligheidsrisico’s meebrengt, bleek ook woensdag weer. Klanten van Bittrex, een groot Amerikaans handelsplatform voor cryptomunten, klaagden dat ze hun geld al enige tijd niet kunnen opnemen.

De afgelopen weken namen verschillende Bittrex-klanten contact op met Business Insider en vertelden over hun klachten. Anderen zochten hun toevlucht tot Twitter of internetfora als Reddit.

De meeste klagers lijken problemen te hebben met het verifiëren van hun identiteit wanneer ze geld van het platform willen opnemen. De klanten die met Business Insider spraken zijn vooral boos doordat Bittrex nauwelijks met hen over de kwestie communiceert.

Ander akkefietje: donderdagochtend erkende de bitcoinmarktplaats NiceHash dat hackers een geslaagde aanval hebben gedaan op bitcoinportemonnees. Mogelijk zijn klanten daardoor voor 60 miljoen dollar aan bitcoins kwijt.