Steeds meer Nederlanders nemen alleen nog maar een aanvullende polis wanneer ze verwachten gebruik te gaan maken van die extra zorg, signaleerde toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) begin deze week in een rapport.

Wie veel extra kosten van de tandarts verwacht, neemt tijdelijk een aanvullende tandartsverzekering. Pijntjes in de rug? Dan tijdelijk een extra verzekering die meer fysiotherapie vergoedt.

Volgens DNB leidt dit calculerende gedrag van consumenten ertoe, dat aanvullende zorgverzekeringen voor verzekeraars verlieslatend worden en op termijn zelfs “kunnen verdwijnen.”

Zo ver is het voorlopig nog niet, want ruim vier van de vijf Nederlanders is momenteel aanvullend verzekerd.

Business Insider ging na hoe het in de praktijk werkt met shoppen voor aanvullende zorgverzekeringen. Sowieso een actueel thema, nu switchen van verzekeraar weer een optie is in de aanloop naar 2018.

We zochten op de Zorgvergelijker van de Consumentenbond naar respectievelijk de goedkoopste en de duurste zorgverzekeraar op drie aanvullende dekkingen: de aanvullende tandarts vanaf 18 jaar, fysiotherapie en brillen en lenzen.

Hiervoor deden we een steekproef aan de hand van een fictieve proefpersoon:  man, bouwjaar 1970, vindt een eigen risico van 385 euro acceptabel en het kan hem niet zo veel schelen waar of door wie hij behandeld wordt.

Bij wie sluit onze zorgzoeker de goedkoopste of duurste polis af, en welke dekking krijgt levert dat op?


1. Aanvullende zorgverzekering: de tandarts

aanvullende zorgverzekering, tandarts

Voor een aanvullende verzekering Aanvullend Tandarts vanaf 18 jaar voor 250 euro per jaar met een dekking van 75 procent moet je je melden bij ZEKUR, onderdeel van VGZ.

ZEKUR biedt de Gewoon ZEKUR Polis + Aanvullend ZEKUR Tand voor een maandbedrag van 105,80 euro. En wat heb je dan? De behandelingen Consultatie en Diagnostiek, Preventieve mondzorg, Vullingen, Wortelkanaalbehandeling, Kronen en bruggen en Chirurgie worden voor 75 procent vergoed, met een maximum van 250 euro per jaar.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Stad Holland Zorgverzekeraar (onderdeel van DSW-Stad Holland) die dezelfde aanvullende verzekering aanbiedt tegen een maandelijkse premie van 157,75 euro.  Maar dan heb je ook wat: de Zorgpolis + Extra Uitgebreide AV biedt op alle onderdelen een vergoeding van 100 procent bij een maximum van 450 euro per jaar.


2.Aanvullende zorgverzekering: fysiothapie

Aanvullende zorgverzekering

Dan de fysiotherapie. Gaan we uit van 9 behandelingen op jaarbasis, dan vinden we op de eerste plaats – jawel! – opnieuw ZEKUR. Ditmaal met de Gewoon ZEKUR Polis + Aanvullend ZEKUR voor een maandelijks bedrag van 103,80 euro. Daarvoor worden die 9 behandelingen voor 100 procent vergoed.

Beduidend duurder ben je af bij De Amersfoortse. Bij dit ASR-onderdeel betaal je 150,50 euro voor het pakket Basisverzekering Restitutie + Start + Tand Start.

En wat krijg je daarvoor? Een vergoeding van 100 procent voor 9 behandelingen, precies zoveel als bij ZEKUR. Het enige verschil is dat De Amersfoortse een volledige keuzevrijheid geeft, hoewel dat onze fictieve proefpersoon niet uitmaakt en we dat al invulden op de Zorgvergelijker.

En wanneer je nou van plan bent om 36 keer naar de fysiotherapeut te gaan, in plaats van 9 keer? Dan ben je het goedkoopst uit bij Stad Holland Zorgverzekeraar, waar je voor de Zorgpolis + Extra Uitgebreide AV 157,75 euro per maand kwijt bent (maar waarbij het eigen risico 10 euro lager ligt dan het gekozen eigen risico).

Het duurst ben je uit als je je laat verzekeren bij Zorg en Zekerheid. Voor de Zorg Vrij Polis + AV Totaal tel je maandelijks 207,48 euro neer.


3.Aanvullende zorgverzekering: bril en lenzen

aanvullende zorgverzekering, bril

Wie zich tot 100 euro wil laten verzekeren voor de aanschaf van brillen en lenzen doet dat het best bij Ditzo – net als De Amersfoortse onderdeel van ASR.

Bij Ditzo krijg je de Basisverzekering met Pechvogelhulp + Pearle & Eye Wish Bril en lenzen module voor 106,45 euro per maand. Ditzo vergoedt brillen en lenzen voor 100 procent met een maximum van 100 euro per jaar op voorwaarde dat je bij Eye Wish of Pearle shopt.

Zorg en Zekerheid biedt je de Zorg Zeker Polis + AV Totaal tegen een maandelijks tarief van 204,15 euro. Weliswaar vergoedt Zorg en Zekerheid brillen en lenzen tot een maximum van 150 euro, het is wel eens per twee jaar.

LEES OOK De bedenker van Kolonisten van Catan verkocht 27 miljoen spellen, maar woont nog altijd in een onopvallend rijtjeshuis