Goedemorgen! Het was een weekend vol oranjesucces: van het WK atletiek tot het EK voetbal voor vrouwen. Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De rente staat zo laag dat we steeds vaker een vakantiehuisje kopen. Vorig jaar werden er in ons land 3750 vakantiewoningen verkocht, 20 procent meer dan het jaar ervoor. “Het einde van deze lage rentestanden is nog niet direct in zicht en blijft voorlopig een belangrijke factor voor de recreatiewoningmarkt”, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

2. De Bitcoin heeft geen last van de splitsing en knalt naar een nieuwe recordhoogte. Dit keer brak de koers voor het eerst door de grens van 3.300 dollar. Vorige week splitste de bitcoin nog op in twee cryptomunten: de ‘normale’ bitcoin en bitcoin cash. Die laatste schoot uit de startblokken, maar is inmiddels alweer gehalveerd in waarde, tot zo’n 250 dollar.

3. De gegevens van 100.000 Nederlandse leaserijders liggen op straat door een datalek bij bij softwarebedrijf CarWise ICT. Het bedrijf levert software aan 52 Nederlandse leasebedrijven, die samen een database delen. Door een lek in de software was de database toegankelijk voor anderen, waardoor namen, adressen, leasecontracten en zelfs bekeuringen te achterhalen waren. Inmiddels is het lek gedicht. Of er misbruik is gemaakt van het lek is niet bekend.

4. De Oranje voetbalvrouwen worden vanavond gehuldigd in Utrecht. Ze stappen bij Sterrenwacht op een boot die over de Stadsbuitengracht naar Lepelenburg vaart. In dat park maken de Europese kampioenen op het podium hun opwachting voor het Oranjepubliek. De huldiging is van 18.00 tot 20.30 uur en wordt rechtstreeks op tv uitgezonden. Met de Europese titel hebben de voetbalvrouwen 1,2 miljoen euro verdiend.

5. Nog meer Nederlands succes was er op het WK atletiek in Loden. Dafne Schippers veroverde brons op de 100 meter en streek daarmee 20.000 dollar op. Anouk Vetter zorgde voor een stunt door als derde te eindigen op de meerkamp.

6. Over oranje gesproken: PostNL is iets voorzichtiger geworden over de winst in het gehele jaar. PostNL had voor dit jaar een prognose uitgesproken van 220 miljoen tot 260 miljoen euro, maar denkt nu dat het resultaat aan de onderkant van die bandbreedte zal uitkomen. Dat hangt onder meer samen met de gevolgen van eerdere maatregelen van de ACM om het netwerk voor bulkpost open te stellen voor andere partijen.

Lees ook op Business Insider

7. De Britten zouden bereid zijn om 40 miljard euro te betalen voor het vertrek uit de EU. De regering van premier Theresa May wil dat bedrag alleen op tafel wil leggen als er ook een akkoord is over een handelsovereenkomst, zeggen drie Britse regeringsbronnen tegenover de Sunday Telegraph. In de afgelopen maanden zijn bedragen genoemd die uiteenliepen van 50 tot 100 miljard euro.

8. Het nieuwe restaurant van topkok Ron Blaauw vraagt voor alle reserveringen een aanbetaling. Op die manier wil Nacarat, dat gevestigd is aan het Amsterdamse Rokin, afzeggingen en no-shows tegengaan. Sinds vorige week kunnen mensen een ticket kopen, waarmee ze vervolgens vanaf 25 augustus kunnen reserveren bij het restaurant.

9. Rotterdam krijgt een tweede ‘Markthal’. Oprichter Hakim Farkouchi wil nog deze maand gaan proefdraaien met een vershal genaamd Marché 10 in Rotterdam-Noord. In de overdekte locatie is plek voor zestien groente- en fruitkramen, plus elf plekken voor de visboer, slager en bakker. “We zijn nog op zoek naar een kaasboer”, aldus Farkouchi tegenover het AD. “Daarna zijn we compleet.”

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

1. Zoveel ‘verdienen’ de koningshuizen van Europa – Nederland staat hoger dan je denkt

2. Vladimir Poetin is met ontbloot bovenlijf op visvakantie, en het Kremin heeft daar – natuurlijk – foto’s van

3. Elon Musk wil weinig kwijt over Tesla’s zonnedaken – dit is alles wat we tot nu toe weten